Kinda kommun måste börja om och ta sikte på rätt saker

Känslan är att Kinda kommun ligger helt fel i riktning, fel i såväl sida som höjd. När kommunen brottas med sviktande befolkningsunderlag och som en naturlig effekt av detta, sviktande ekonomiskt underlag, så blir alla verksamheter inblandade och nagelfarna. Och det är inte mer än rätt. Alla kommunala offentligt finasierade verksamheter och förvaltningar måste granskas ingående.

Ledaren2009-11-06 07:31
Detta är en ledare.

Krisen har fört det goda med sig att sunt förnuft åter har fått företräde i debatten. Det är slut med de tider när oansvariga löften och projekt, kan klubbas igenom hej vilt med enda syfte att blidka vissa grupper av invånare och därmed eventuella väljare.
Eller..?
Tja, så enkelt är det väl inte riktigt. Det naturliga borde ju vara att en genomgripande granskning av alla verksamheter borde sortera bort projekt och idéer som i och för sig är tårdrypande vackra på pappret, men i den bistra novemberverkligheten, ger noll och ingen värme. Inte ger något resultat alls.
Så borde det ju vara. Men tyvärr verkar de riktigt starka politikerna saknas, de som har mod nog att stryka alla dessa märkliga projekt, till förmån för den kommunala kärnverksamheten.
För så borde det naturligtvis vara, att kommunala politiker och tjänstemän snabbt borde inse att skattemedlen, statsbidragen och de kommunala avgifterna endast räcker till just kommunens allra viktigaste områden - som skolan, vården och omsorgen. Men i Kinda ligger siktet fel, såväl i sida som höjd.

Får inte delta
Hur ska vi annars förklara hur kommunen kan lägga nästan en miljon kronor på en internationell arkitekttävling. Ett påhitt som massor av svenska kommuner, bland annat grannkommunerna i norr och söder - vänligt men bestämt tackat nej till.
Det gäller stationsområdet i Kisa. Politikerna beslutade sig för att uppdra åt unga arkitekter i Europa att komma med förslag på hur området bäst ska användas, hur byggnader och stationsplanen ska designas.
Jag har själv tittat på utställningen av de färdiga förslagen. De är vackra så man nästan gråter vid anblicken. Vilka färger, vilka former, vilka broar, tunnlar, glaskonstverk, vilka idéer.
Kort sagt - vilken vansinnig utopi.
Utställdt var det ena miljardprojektet efter det andra. Något av dem kanske skulle platsa som dragplåster i Barcelona eller Rom eller Paris. Någon liten del av någon av de arkitektoniska flumdrömmarna kanske passar i Malmö eller Stockholm.
Men i Kisa, nej - det handlar helt enkelt om en bortkastad miljon, eller 800 000 kronor som deltagandet kostar Kinda kommun. Plus kringkostnader, resor etcetera. Och det märkligaste är att kommunens duktiga medarbetare på plan- och byggavdelningen, inte ens får delta i den jury som ska besluta om vinnande bidrag.
Nej, siktet ligger grovt fel, ni politiker i Kinda.

Ljummet intresse
Samma sak kan sägas om alla dessa resor till olika utländska destinationer som utvalda grupper genomför med jämna mellanrum. Vackert syfte, visst - men kommunal rättvisa, inte ett endaste dugg.
Hur kan man motivera studieresor till Afrika för kontroll av avfallshanteringar samtidigt som brandkåren i Horn är hotad? Hur är det möjligt?
Samtidigt som maten för alla våra äldre medborgare blir allt plastigare.
Att anföra som försvarsargument att dessa resor inte betalas av Kinda kommun är ynkligt. Någon måste ju betala. Vem?
Och Londonresorna betalas väl i alla fall av kommunen, eller är något skandalomsusat biståndsorgan inblandat även där?
Kinda genomför just nu ett projekt som på papperet låter ambitiöst och vackert. I syfte att få ungdomar att engagera sig i en medborgarpanel, försöker Kinda med det ovanliga greppet att söka kontakt med ungdomarna via sms och e-post. Intresset var minst sagt ljummet från ungdomarnas sida och ingen vet hur de fåtal svar som faktiskt kom in ska användas.
Och frågorna typ, vilka öppettider ska det vara på avfallsstationen?, var väl "sådärintressanta" för våra sms-vänner.
Från ungdomarnas sida var reaktionen istället glasklar, vi vill inte skicka sms till kommunala tjänstemän, vi vill träffa dem och berätta om våra problem och önskemål.

Justera siktet
Nej, nu gäller det att hitta tillbaka till verkligheten. Inse att Kinda är en mycket liten kommun, det finns inte utrymme för personliga infall och upptåg som endast har som resultat, att de belastar budgeten med pengar och arbetstid.
Inse att kommunen har en hel massa fördelar, ett aktivt och duktigt näringsliv, många trevliga turistattraktioner och ett geografiskt läge som verkligen inte är att leka med. Som Södertälje till Stockholm ungefär. Kalasläge för bostadssökande, alltså.
Satsa på att säkra kommunens kärnverksamhet akut. Se till att alla ytterområden inom kommunen får chansen att överleva, behandlas med respekt. Se till att säkra allt detta först och gör sedan en långsiktig plan för hur kommunens unika fördelar bäst ska utnyttjas till max.
I de långsiktiga målen måste idrottshall ingå, ny brandstation eller helst renovering av den nuvarande - men inte på bekostnad av Horn, satsa på maten till unga och äldre - och framför allt se till att handeln i Kisa får bästa möjliga förutsättningar, liksom självklart näringslivet i övrigt.
Justera siktet. Rätt i sida, rätt i höjd. Tryck av.

Alf Wesik