Kinda - mycket att glädja sig åt och mycket att reta sig på

Ingen kan klaga på att det inte rör på sig i Kinda kommun. Det händer alltid något, för invånarna att glädja sig åt, diskutera - eller kanske rent av reta sig på. Med nya stormen Per som bakgrund diskuteras ånyo att lagra nedfallen timmer i Kisasjön. Inom Södras område drabbas naturligtvis olika regioner olika hårt - och som vanligt är Kindaskogarna bland de värst drabbade av stormfällningar.

Ledaren2007-01-20 05:25
Detta är en ledare.

Efter stormen Gudrun för två år sedan lagrades 250 000 kubik i Kisasjön och rapporterna om miljöskador visade än det ena, än det andra. Men sammanfattningsvis och till slut, kanske man ska säga, visade det sig nog att sjön klarade lagringen riktigt bra. Dessutom finns ju dessa lärdomar med i bagaget till en eventuell ny sjösättning av timmer.
Anledningen till att frågan över huvudtaget är aktuell är naturligtvis att det ställs omfattande krav på virkets kondition, för att skogsägarna ska få rimligt betalt. Men alla sådana typer av sjölagring i syfte att utsträcka tiden för sågning, måste ske under rigorösa kontroller. En fördel med alternativet är dessutom att vissa landtransporter av timret kan väljas bort.
Och därmed med miljön som klar vinnare.

Bra stöttning
Det privata näringslivet i Kisa kunde notera en oerhört glädjande nyhet när Swedish Tissue kunde ge besked att klartecken givits från ägarna i England att PM 3 byggs om. Investeringskostnaden ligger på cirka 200 miljoner kronor och detta innebär att inte bara företaget som sådant får en värdefull resurs- och effektivitetsförstärkning. Byggnationen får självklart en rad positiva följdeffekter för lokala leverantörer och företag. Det var sannerligen ett glädjande besked som berörda parter väntat länge på och som bör glädja alla invånare.
Det är med andra ord ett exempel på när internationellt utbyte fungerar perfekt. Företagsledningen uppger sig få bra stöttning av Kinda kommun, länsstyrelsen, kunder och leverantörer. Vi kan konstatera att kommunen därmed kan sägas ha skött sina näringslivsåtaganden perfekt. Den har hushållit med invånarnas skattepengar på ett sätt som kommer invånarna åter till godo.
Orättvist för många
Frågan är dock hur kommunledningens nya tripp till Afrika kommer invånarna i Kinda till del. Förutom de som reser själva. Bara en sån sak som att kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Anders Ljung, väljer att inte följa med på grund av, som han säger själv, "rättviseskäl".
Vi bara undrar vem som upplever den nya kommunresan till Kimilili i Kenya som orättvis. Kan det vara alla andra hundratals kommunanställda i Kinda? Kan det kanske vara alla andra politiker i Kinda, alla kommunala tjänstemän, som vill resa till det varma Afrika? Kan det rent av vara så att alla Kindabor vill resa till Afrika?
Eller kan det vara så att det är kenyanerna som känner sig orättvist behandlade? De hårt prövade invånarna måste ju rimligtvis uppleva världen som djupt, djupt orättvis. Frågan är bara om de tycker det är mer rättvist att det kommer två centerpartister från Kinda kommun i Sverige på besök, eller en centerpartist och en kristdemokrat?
Stat och kommun
Den avgörande frågan är om Afrikaresan är till för Kinda kommuns invånare, för resenärerna, eller för kenyanerna i Kimilili. Det enda som är glasklart är att världen är djupt orättvist och att vi alla måste försöka hjälpa till så gott vi kan för att få den mindre differentierad. Det är också vår skyldighet att så gott som möjligt försöka se till att de pengar vi använder och anslår kommer det nödlidande landets invånare bäst till del. Här är det också viktigt att försöka påverka på alla sätt så pengarna verkligen kommer till de nödlidande till del, och att inte fel personer får möjlighet att sko sig på pengarna.
Socialdemokraterna i Kinda kommun vägrar delta i resorna därför att det inte känns rimligt att med skattepengar företa dessa långväga besök. Skattepengar är skattepengar oavsett om de kommer från någon statlig myndighet eller någon kommunal. Grundprincipen för alla offentliga tillgångar är att de ska komma alla till del, alla som bidragit till dem.
Normalt sett brukar borgarna vara mer noggranna med just dessa värderingar. Vi får hoppas att det inte är någon kursändring på gång.
Knyta kontakter
Just att Sala Ida står för fiolerna är ingen som helst garanti för att ärendet ska undslippa granskning. Sala Ida AB är ett bolag som startats för att renodla hjälp med demokrati- och förvaltningsuppbyggnad i de länder Sverige stöder med bistånd. Den dominerande beställaren och finansiären är Sida.
Andra projekt som Sida varit inblandade i är ett välgörenhetsjippo i Sydafrika hösten 1999. I ett miljonprojekt uppträdde Dr Alban och The Real Group på Orlanda Stadium i Soweto. Publiken var entusiastisk - dock något blygsam, endast tre betalade.
Nu senast fick vi veta att Sida via svenska skattebetalare finansierat räkningen av antalet kommunanställda i Kongo-Kinshasa. 22 miljoner skattekronor användes till ändamålet. 15 miljoner kronor användes till ospecificerade konsultuppdrag. Inget resultat av folkräkningen har redovisats och landet är fortfarande lika korrumperat - trots den svenska storoffensiven.
Totalt användes 22 miljarder kronor av vår statsbudget till olika biståndsprojekt runt om i världen.
Kinda kommun skickar en delegation till Kenya för att "knyta kontakter med kommunledningen i Kimilili" samt att "göra studiebesök".
Det finns många grejer att förundras av i Kinda. En del att glädja sig åt. En hel del att reta sig på.

Alf Wesik