Kinda, platsen där allt kan hända - och faktiskt gör det

Risken är uppenbar att förutsättningarna ändrats bara under den tid denna text läses. Så min uppmaning till alla är; läs snabbt som 17. Jovisst, det gäller Kinda förstås. Jag har tidigare föreslagit att den sydliga Östgötakommunen ska anta sloganen "Kisa mot solen", när det är så populärt att profilera sig på olika sätt. Men ännu bättre är förstås det självklara; "Kinda, där exakt allt kan hända". Med det käcka tillägget; "Och gör det".

Ledaren2012-12-08 05:06
Detta är en ledare.

Jag skulle vilja börja med att sätta in alla nya läsare i situationen. Kinda kommun är platsen där tjänstemännen har fått styra så till den milda grad, att politikerna i princip gjort sig överflödiga. För hur kan man annars förklara att alla förtroendevalda som gör anspråk på inflytande i kommunen först måste skriva på ett tystnadslöfte. Därmed får allmänheten aldrig någonsin veta vad de valda politikerna vill, något om diskussionerna, vad de beslutar och varför de finns.

Sjövild beredning
Förmodligen är även Tystnadslöftet ett resultat av någon käck idé från en tjänsteman. Förmodligen har den tjänsteman, som klämde fram den briljanta idén, att Kindaborna skulle hållas på behörigt avstånd från all sorts information och inflytande, slutat sin anställning.
Förmodligen har han fått några månaders extra löner att trösta sig med. Förmodligen tycker han den nu uppkomna kaossituationen i kommunen är enbart stimulerande; som något sorts bevis för att "se hur illa det går när inte jag får bestämma allt längre...".
Det tycker jag han inte ska göra. Det är nämligen först nu när träden är fällda och utskotade, som Kindaborna har chansen att återplantera. Det som nu pågår är övergående, bara en ovanligt sjövild markberedning.

Hyggligt bra
Men den måste ske. Av hänsyn till demokratin, av hänsyn till invånarna i Kinda. Om vi plötsligt frångår alla krav på en regelrätt hantering, om hot som "får jag inte som jag vill så slutar jag" får tillåtas breda ut sig, kommer Kinda kommun att få en betydligt mer otrevlig stämpel.
När nu tjänstemannastyrningen förhoppningsvis är satt ur spel, kan alla anställda inom Kinda kommun, istället ägna sig åt det de är allra bäst på. Förbereda ärenden, sköta förvaltningar och se till att service och utbud fungerar på bästa sätt.
Vi vet att de kan, för det är ju trots allt på det sättet att kommunen har fått något så när ordning på ekonomin, kommunen har fått något så när hejd på utflyttningen, kommunen åtnjuter ett hyggligt omdöme hos näringslivet.
Nu gäller det således för Kinda kommun att se till att den nya planteringen tar form och snabbt ger avkastning.

Kärnämnen
Tack vare att Kinda kommun hade sin kris för Hästen-längder sedan, med ekonomiska grundstötningar och tillfälliga kommunala skattesatser i absoluta Sverigetoppen, så bör det nu istället finnas utrymme för återhämtning och framtidstro.
Denna eviga fråga om styret i kommunen, om oheliga allianser, om erkänt duktiga förvaltningsordförander som inte passar in i mönstret - måste helt enkelt lösa sig snabbt. De viktigaste frågorna, förutom region- infrastruktur- och näringslivsfrågor, är naturligtvis kärnämnena. De frågor där kommunen har ett lagligt ansvar att sköta sig klanderfritt.

Innan beslut
Den kommun som fixar kärnområdena utan att för den skulle höja uttaxeringen kommer att bli en framtida vinnare. Skattehöjningar i lågkonjunktur ger inget bra utfall. En stimulanspolitik innebär absolut inte att hushållen ska få minskad köpkraft.
Kinda kommun måste skapa en hållbar allians där en politik kan föras med klara majoritetsgränser. Där varje liten enskild fråga måste få, och faktiskt klarar, en offentlig diskussion. Det är alltid bättre att förlägga diskussionerna och ifrågasättandena innan beslut är fattade, än efter.
Jag är övertygad om att det nu uppkomna kaoset faktiskt är ett resultat av mörkade ärendeberedningar. För aldrig någonsin skulle väl kommuninnevånarna, i det fall de blivit informerade, ha gått med på ohemula löneförhöjningar, märkliga äventyrsresor, deltagande i sydeuropeiska arkitekttävlingar och söndertuggna undersköna naturområden utanför Horn och Hycklinge?

Bondförnuft
Ta er nu samman och se till att enas inom i första centern, i andra hand alliansen, i tredje hand Kindapolitiken. Om inte de nu namngivna bråkstakarna klarar av att följa reglerna måste vi tyvärr be sekonderna lämna ringen.
Det är dags att centern skrapar runt bland allt det bondförnuft vi vet finns under ytan.
Fast inte vet jag om denna text håller ännu. Det kan hända att lotten just har avgjort Kinda kommuns framtid. Eller ett parti poker, "App lapp sa att du slapp", eller "Ole dole doff", peta kula, eller nåt annat.

Alf Wesik