Kloka beslut samlas på hög, men sedan hinner verkligheten ifatt

Jag kan se ett uppenbart problem i flera av de affärer som Vimmerby kommun är inblandad i för närvarande. Verkligen, det kan knappast kallas finansiellt genidrag att köpa in mark dyrt, jag tänker på tolv miljoner för Karlbergsfastigheten som visat sig vara ett fallfärdigt rivningsobjekt, och sälja mark billigt. Jag tänker på marken vid Gästgivarhagen som säljs för facila priset 900 000 kronor.

Ledaren2013-09-21 04:05
Detta är en ledare.

Och nej, det är ingen vidare bra affär att beställa markentreprenaduppdrag för rimliga pengar, men utan att försäkra sig om att eventuella merarbeten är reglerade i avtalet. För att sedan stå där med byxorna nere medan stenarna rullar. Nu ploppar de upp som popcorn ur backen i tusental, stenbumlingarna, och kostar kommunen otroliga summor.

Färre elever
Entreprenören viftar av glädje med sina grävarmar, och kommunens fastighetsavdelning gråter. Jag tänker på nya industriområdet Krönsmon, som i och för sig blev ett nödvändigt ont sedan bolltrillarna till varje pris ville ha sin framtida arena på Ceos - mitt på det ideala industriområdet.
Jag tror ingen tycker det var särskilt framtidssmart att renovera gymnasieskolan för 115 miljoner kronor och dimensionera byggnationen för en ständigt ökande skara elever, för att i samma veva som det ringer in i de nya lokalerna, upptäcka att elevunderlaget istället sjunkit, och under överskådlig tid kommer att fortsätta sjunka. Kommunens dyraste byggnation genom tiderna, fullständigt feldimensionerad redan från början.
Och det behövdes ingen Einstein för att se att så skulle bli fallet. Dels genom det teoretiska, att det är en starkt ökande konkurrens om elevernas gunst, dels det praktiska, att vuxna människor inte ägnat sig åt det praktiska i tillräckligt lustfylld omfattning.

Framtidssäkring
Det kan inte gå till historien som en mönsteraffär att bestämma sig för att göra om hela kostsystemet till kok-kyl-tina-gegga-metoden, och bygga ett nytt centralkök för 35 miljoner kronor, bara för att lagom till invigningen upptäcka att... att, nej minsann, cock-chill, den tekniken har fullständigt frusit fast.
Följden blev kaos i organisationen. Gamla personändringar, följdes av nya personförändringar, gamla trotjänare for illa, liksom nya trotjänare. Alla far illa. För att inte tala om de allra yngsta i vårt samhälle, de allra äldsta och alla de mitt emellan.
Skattebetalarna har all rätt att kräva bättre beslut helt enkelt. Jag vet att saker och ting ändrar sig och att det verkligen inte går att lista ut vad framtiden bär i sitt sköte, men det åligger verkligen experter att agera som just experter. Om man inte vet säkert hur saker och ting ska bli så hör det till en experts förbenade skyldighet att inse detta och framtidssäkra besluten.

Åter till det allmänna
Således kan vi kräva att nya entreprenader verkligen är garderade vad beträffar oförutsedda kostnader och svårigheter. Vi kräver att nya entreprenader, jag tänker på infarter och fjärrvärmeverkstomter och trygghetsboende, och centrala bostadsområden, snedstreck butiksområden, verkligen är framtidssäkrade vad gäller markbärighet, fördyrande kulturella upptäckter, stenbumlingar, berg och allt annat.
Vad vet väl jag, jag är ingen expert. Men jag är och betalar för att experter ska ta sådana beslut åt mig.
Vi kräver att eventuella framtida byggherrar verkligen bygger vad de föresvävar inom rimlig tid, exempelvis vid Gästgivarhagen i Vimmerby. Jag vet att det finns ett vite uppsatt, men även med vitet blir det ganska hyggliga priser för de tomterna. Om inte byggnation är igångsatt inom föreskriven tid, bör den aktuella tomten återgå i det allmännas ägande - det vill säga kommunen.
Då ska andra med friska idéer inte behöva stängas ute.

Saknar bondförnuft
Vi kräver att framtida stora satsningar i Vimmerby verkligen är avstämt i verkligheten. Vad kostar egentligen driften av Astrid Lindgrens Trädgårdar. Ett lockande projekt, jag erkänner, men även oroande eftersom jag vet att det inte är anläggningskostnaderna som är de stora, utan de löpande driftskostnaderna. När den ursprungliga näst intill ideella entusiasmen lagt sig, ska allt upplevas lika spännande och trevligt fantastiskt, som från början.
Jag tänker på nya centrala parken, Pipsvängen. Och då handlar det ändå om en naturpark. Än värre med planterade trädgårdsparker.
De styrande i Vimmerby staplar säkert det ena kloka beslutet på det andra, men vi saknar bondförnuftet. Garantier och beräkningar som reglerar kostnaderna när det inte riktigt går som de kloka gummorna och de kloka gubbarna, tänkt sig.

Alf Wesik