Knappast ekonomiska fakta bakom centerns Ceos-hållning

Ledaren2011-09-17 04:05
Detta är en ledare.

Det blir varning och gult kort till centern i Vimmerby.
Varför? Jo, med argumentet att Vimmerby IF måste få arbetsro och veta vad som ska gälla i framtiden, säger partiet nej till flyttning av konstgräsplanen från Ceosvallen till Ulriksdalsområdet.
Vi noterar att centern i Vimmerby, vilka bekant förlorade kommunstyrelseposten till moderaterna vid senaste valet, bland annat - som jag ser det - på grund av Ceosvallen, fortfarande "inte ser några hållbara argument för flyttning av fotbollsområdet vid Ceos". Vidare meddelar centern i sitt yttrande att det enligt partiet är viktigare att prioritera andra investeringar som kommer; såsom byggande av äldreboenden, boende för funktionshindrade och barnomsorgsplatser.

Med lite perspektiv
Jag ser inte denna halsstarriga inställning som något annat än ren och skär långtjurighet. Om vi ser till något sorts blixtperspektiv är det självklart dyrare att flytta en anläggning, än att låta den ligga kvar. Men sett på ett endast lite, lite längre perspektiv, som varje kommunpolitiker förbaske mig har skyldighet att göra, så blir alternativet att ligga kvar på Ceos, mångdubbelt dyrare.
Och framför allt omöjligt.
Det kan omöjligtvis ha gått centerpolitikerna förbi att alternativa industrimark-lösningar för med sig sådana abnormt dyra merkostnader att det knappast blir mer resurser över till äldreboenden och barnomsorgsplatser, med en sådan lösning. Det kan omöjligtvis ha gått centerpolitikerna förbi att Vimmerby IF äntligen insett fakta och svängt om kursen totalt, och nu förespråkar Ulriksdalsalternativet, före Ceos.

Gula kortet
Detta resonemang stöds dessutom av det faktum att sedan den gröna mattan på konstgräsplanen på Ceos rullades ut, under pompa och ståt, den endast använts högst sporadiskt, för någon enstaka match, samt för oregelbundna träningar.
Nej, centern i Vimmerby, tvärtom finns det inga hållbara argument, förutom de rent personliga stolthetsproblemen, som talar för Ceos-alternativet.
Vimmerby IF måste få klart besked, okej - men ett besked som innebär en riktigt placerad arena som håller för lång, lång framtid. Och framför allt måste politiken fortsätta vara långsiktig, istället för tvärtom, vi måste sätta upp mål som gör att kommunen utvecklas, istället för att den invecklas.
Tänk om, och tänk om snabbt, innan domarŽn börjar gräva efter det andra gula kortet.

Alf Wesik