Kommunalrådens möbler och nedtystad stortävling

Med en ny organisation i antågande och två full- och överbetalda kommunalråd samt ett del- och överbetalt oppositionsråd i Vimmerby kommun - borde enkelt arbetsuppgifterna kunna fördelas. Exempelvis borde någon av de tre bli ansvarig för att stötta verksamheter i den egna kommunen.

Ledaren2014-11-22 05:05
Detta är en ledare.

Man blir verkligen upprörd när Vimmerby kommun inte behagar uppmärksamma på sin egen hemsida att den kanske mest anrika av alla svenska tävlingar, Novemberkåsan, avgörs i Vimmerbyskogarna.
Det är en internationell tävling som uppmärksammas i såväl svenska som utländska media.

En snabb titt på Vimmerby kommuns hemsida på fredagen klockan 14 visar att kommunen själv under punkten Nyheter att "Anhöriga och andra intresserade är välkomna att delta i en inspirerande föreläsaning om demens", att de tillträdande kommunalråden gästar nästa God Morgon för att berätta hur mycket de tjänar, att kommunalrådet Micael Glennfalk är sjukskriven, samt görs det reklam för stadsmuseets vinterutställning.

Det är absolut inte fel med någondera av dessa informationer, men man kan verkligen undra hur prioriteringen skett, när man undviker att ens andas om Novemberkåsan. Jag vet att det förr i tiden arrangerades start- och målgång från torget, vilket gav såväl staden uppmärksamhet, som handeln en chans att visa upp sig och sälja lite extra , men när jag talade med arrangören för två veckor sedan, hade de ännu inte fått något klartecken från kommunen, varför planerna av arbetsskäl fick skrinläggas.
Det är ju verkligen bedrövligt.

Jag bara säger det - tur att det inte blev en majoritetskoalition med ännu flera partier, för då kanske vi hade haft en fyra-fem kommunalråd att finansiera. Den nuvarande modellen med miljonbelopp för kommunalråd i lilla Vimmerby är bedrövligt irriterande.
Dessutom kommer ständiga jävssituationer att bli fallet. För varje gång kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige ska ta beslut om besparingsåtgärder, måste samtliga kommunalråd lämna lokalen. För de kan ju inte gärna besluta om besparingar, och själva vara värsta lyxfällor.
Vem ska ta beslut om kostnader för nya kontor och möbler, nya tjänstebilar, om påfyllning av representationsbudgetar och tilldelning av styrelseuppdrag. De själva? Eller den handfull politiker som inte är kommunalråd?
Är detta överhuvudtaget lagligt?
Såna här viktiga och principiellt avgörande frågor borde väl presenteras före valet och inte efter. Jag är övertygad om att valresultatet hade blivit annorlunda.

Alf Wesik