Kommunen måste drivas med långsiktig affärsplan som mål

Ledaren2009-03-02 07:36
Detta är en ledare.

En Starta-Eget-Kurs. Det kanske vore något för hugade kommunala tjänstemän och politiker. För så är det ju, att varje företagsetablering, vare sig det är ett kommunalt eller ett privat företag, måste ske inom ramen för vissa regler.
Vi ska alla vara medvetna om att ett företag inte skapar avkastning av sig självt. Det är viktigt att företagsledningen tillåter sig en inkörningsperiod där den verkligen lyssnar och lär. I grunden för varje lyckad företagsetablering ligger en stor dos av lyhördhet, att ledningen försöker snappa upp alla möjliga fakta som kan vara till nytta i framtiden.
Alla dessa erfarenheter ska sedan röras ihop till en välsmakande soppa, där det ska kryddas med realistiska affärsmässiga grunder, liksom en stor portion affärsidéer. Självklart ska anrättningen toppas med kompetens och Jäklar anamma.
Detta får alla lära sig som genomgår Starta-Eget-Kurser. På ett eller annat sätt. Kanske med finare och krångligare ord, men ändå.

Tvärt emot viljan
Kanske skulle våra kommunala tjänstemän och politiker skickas på kurs. För som läget är nu är det nog många som saknar lyhördheten. Det är många som saknar de affärsmässiga grunderna, själva affärsidéerna - och nästan alla saknar Jäklar anammat.
Detta trots en otroligt lång inkubationsprocess, en otroligt lång inkörningsperiod.
Det klagas ofta på att medborgarna i en kommun inte engagarera sig och därför nekar tjänstemännen och politikerna chansen att vara lyhörda. Jag kan inte uppfatta att så sker i Vimmerby kommun.
I stort sett alla viktiga frågor möts av riktigt stort engagemang, ibland av protester och alltid av frågor. Men lyhördheten hos företagsledningen, läs kommunledningen, saknas. Jag har den bestämda uppfattningen att beslut tas tvärt emot den folkliga viljan i allt fler frågor.
Och det är allvarligt. Ett företag som inte producerar det kunderna - läs medborgarna - vill ha, ställs snabbt och brutalt inför överhängande konkurshot.

Evigt snurrande
Som jag ser det saknas affärsidéerna när det gäller turismen. Den utvecklas visserligen ständigt, men frågan är vems förtjänst det är - kommunens eller Astrid Lindgrens. När det gäller att ta hand om våra besökare finns ingen som helst lyhördhet och strategi.
Sommartorget ändras år för år för år. Så har skett så länge jag kan minnas. Och ibland när det fungerat på ett vettigt vis, raseras det effektivt till året därpå när nya teorier ska testas.
Nu gäller det att sätta ner foten - det gäller att skapa en mötesplats för Vimmerbybor att vara stolta över, och turisterna att gilla. Någon gång måste ju ansvariga bestämma sig för om det ska vara höger-, vänster eller enkelriktat.
Detta eviga snurrande gör oss bara yra i bollen. En Starta-Eget-Kurs kanske vore något.

Affärsmässighet
Vimmerby är barnens kommun. Det vore väl då på sin plats att skapa förutsättningarna att göra vår kommun till ett himmelrike för barnen. Det vore väl på sin plats att jobba för att skapa landets bästa barn-kommun.
Det gör vi inte genom att lägga ner mindre skolor, brista i underhåll av dagis och skolor, samt avskaffa den nyproducerade så oändligt viktiga maten. Denna dagliga energikick ska puttra av näring och dofter och glädje. Den ska röras i grytor och pannor, inte plockas upp ur kantiner eller ur frys- och kylskåp och sedan opersonligt värmas på.
En sådan lösning är inte att vara lyhörd. Den som inte har uppfattat något alls av den senaste tidens kostdebatt är antingen ovanligt naiv eller också ovanligt trögtänkt. Det gäller att hålla grytorna kokande.

Goda förutsättningar
Nej, för att vinna är det avgörande att våga. Den som inte vågar ställa frågan kan inte förvänta sig ett svar.
Nu måste det till starka tjänstemän och politiker som tar sin uppgift på allvar, som ser till att skapa en affärsplan, som håller. "Men vi satsar ju stort, vi bygger ju en skola, vi bygger för våra ungdomar och för framtiden", hör vi protesterna ljuda.
Visst, men att bygga ett nytt gymnasium för 100 miljoner, samtidigt som elevunderlaget sviktar, är inte särskilt lyhört. En sådan prioritering är absolut inte vad man får lära sig på en Starta-Eget-Kurs.
Nu är det dags att lägga den politiska prestigen åt sidan, se över hela kommunens behov och försöka hitta egna spännande, fantastiska lösningar, som lockar företag, butiker, nya invånare och turister. Detsamma gäller kultur, sportanläggningar, bostäder vid intressanta platser, industrihotell och industrimark och äldreomsorg.
Nu och i framtiden.
Förutsättningarna finns, det vet vi, men nu gäller det att få dem på pränt också. Kanske genom att skicka alla på en Starta-Eget-Kurs..?

Alf Wesik