Kommunens breda satsning pÄ internet fÄr konkurrens

Det var den 5 april i fjol som jag i denna spalt tog upp satsningarna pÄ bredband i Vimmerby kommun. Jag ifrÄgasatte den kommunala insatsen, som dittills varit 20 miljoner och som skulle öka ytterligare. I förra veckan var det högtidlig invigning av bredbandssatsningen i Vimmerby kommun. Slutnotan hamnade pÄ 50 miljoner kronor och sedan april i fjol har ytterligare 700 personer eller företag anslutit sig. Totalt 1 500 anslutningar finns nu i Vimmerby kommun och det innebÀr att satsningen kostar cirka 35 000 kronor per anslutning.

Ledaren2004-12-15 07:57
Detta Àr en ledare.

Även om Vimmerby kommun bara satsat cirka hĂ€lften av dessa pengar sĂ„ ter sig storlek av investeringen tĂ€mligen besvĂ€rande. SĂ€rskilt som en rad verksamheter inom det kommunala paraplyet sker under verkligt knappa förhĂ„llande, vi tĂ€nker bland annat pĂ„ vĂ„rd, skola och omsorg.

Snabbare Àn vi kunde ana
Jag blev i april i fjol, nÀr jag pÄpekade det anmÀrkningsvÀrda i satsningen, beskylld för att vara teknikfientlig och dÀrmed icke framÄtstrÀvande. Inget kan vara mer fel, jag Àr verkligen inte teknikfientlig, dÀremot Àr jag hÄrt fientligt instÀlld till extrakostnader för skattebetalarna som verkar luddiga, rent av oklara. DÀr konkurrensregler sÀtts ur spel.
Som bredbandssatsningen. Kommunen har sÄledes givit sig in i och genomfört ett projekt tillsammans med Telia Sonera, i en bransch som borde vara konkurrensutsatt, inte till viss del skattefinansierad. Jag spÄdde i april förra Äret att tekniken snart skulle göra det möjligt att koppla upp sig till Internet med helt andra tekniker.
Det gick betydligt snabbare Àn jag kunde ana;
Helt nyligen, i förrgÄr faktiskt, presenterade Regionförbundet i Kalmar lÀn en lösning med trÄdlös Internetuppkoppling för lÀnets alla, samtliga, invÄnare. Det ska stÄ fÀrdigt senast den 15 juli 2005. Och det kanske mest intressanta för Vimmerby kommun; kostnaden, - jo, den uppgÄr till noll kronor och noll öre.
SnÀppet snabbare
Utbyggnaden kommer att ske med sÀndare pÄ redan befintliga master. Varje mast tÀcker en yta pÄ cirka sex gÄnger sex mil och det finns inga krav pÄ fri sikt. Inga nya master krÀvs och varenda kvadratcentimeter av Vimmerby kommun kommer att tÀckas, precis som varje kvadratcentimeter av lÀnet.
Den som har en dator, stationÀr hemma pÄ skrivbordet, eller bÀrbar i en fortfölj, trycker bara in ett PCMCIA-kort eller ett trÄdlöst modem pÄ sidan, dÀr nÄgonstans i mitten. Sedan Àr det bara att surfa - och det fina Àr att datorn dÀr efter kan stÀllas pÄ valfri plats i hemmet, eller bÀras runt till garage, trÀdgÄrd, gillestuga eller TV-fÄtölj.
Allt till en mÄnadsavgift fullt jÀmförbar med kommunens ADSL-satsning, 1 500 kronor i anslutningsavgift och sedan ett par hundra kronor i mÄnaden. Dessutom kommer överföringshastigheten alltid att ligga snÀppet bÀttre Àn motsvarande ADSL-uppkoppling, frÄn början 1-3 Mbit, omkring 10 Mbit per sekund inom ett Är. I bÄda riktningarna!
Än mer diskutabla
Men, kanske nÄgon protesterar, vill verkligen inte folk vara fast uppkopplade om den möjligheten finns. Kanske, kanske inte. Det Àr marknaden och konkurrenssituationen som avgör. Ett liknande projekt i London, dÀr det finns konkurrenter i massor, sÄvÀl fasta som satellitbundna, som radioanknutna, har resulterat i 20 procents marknadsandel, pÄ kort tid.
Om utvecklingen blir densamma i Vimmerby kommun och i Kalmar lÀn, ter sig kommunens jÀtteinvesteringar i miljonbelopp Àn mer diskutabla - allt medan vÄrd, skola och omsorg ropar efter bÀttre resurser. Det ska i sammanhanget dock pÄpekas att Regionförbundets trÄdlösa utbyggnad till viss del har nytta av de investeringar som Telia och Vimmerby kommun gjort i fibernÀtet. Men enligt Regionförbundet och det samarbetsföretag som anlitats, Atenit Communication AB, hade tidsplanerna kunnat hÄllas ÀndÄ.
Riktigt dyrt - eller helt gratis
Vilka slutsatser kan nu dras. Jo, kommunen, i detta fall Vimmerby, ska hÄlla sig till sitt verksamhetsomrÄde - och lÄta marknaden styra övriga samhÀllsnÀringar. PÄ det sÀttet fÄr vi bÀst resultat sÄvÀl för kommunen, som för invÄnarna. Vi lÀser i 2 kapitlet 8 paragrafen i kommunallagen, texten hÀmtad frÄn kommunens egen hemsida, att "individuellt riktat stöd till ett företag faller utanför den kommunala kompetensen". Strider alltsÄ mot komunallagen.
Vi ser vidare att undantag fÄr ske om synnerliga skÀl föreligger, om stödet ges i syfte att ge eller upprÀttahÄlla en miniminivÄ av kommersiell service Ät hushÄllen. Detta gÀller inte bredbandet eftersom det finns mÀngder med alternativa Internetföretag, hushÄllen skulle haft en miniminivÄ att tillgÄ alldeles oavsett om Vimmerby kommun pumpat in tiotals miljoner i sitt samarbete med Telia Sonera, eller inte.
FrÄn och med nÀsta Är finns i alla fall minst tvÄ attraktiva alternativ för den Vimmerbybo eller det företag som vill surfa snabbt och sÀkert. Det ena alternativet har kostat Vimmerbys invÄnare minst 25 miljoner, det andra Àr gratis.

Alf Wesik
LĂ€s mer om