Kommunens kärnverksamhet måste definieras och skyddas

Det var på 1990-talet Göran Persson och Kjell-Olof Feldt inledde det stora saneringsprojektet. Den skattefinansierade sektorn i Sverige skulle minskas. Och det kraftigt.

Ledaren2004-04-28 07:56
Detta är en ledare.

Utspelet var väntat - eftersom situationen höll på att bli ohållbar. Från en position i början av 1970-talet som ledare av all världens tillväxt-liga, hade Sverige halkat ned i gärdsgårdsserien.
Firma Persson & Feldts saneringsuppdrag applåderas från de flesta håll. Nu tio år senare har verkligheten hunnit ifatt även kommunerna. Nu är det kommunernas ekonomiska situation som hamnat i den absoluta gärdsgårdsligan.

Trimmade organisationer

På kommunal nivå verkar dock den högt ställda ambitionsnivån svårare att nå. Anledningen är enkel - kommunens organisation motsvarar på intet sätt den verklighet vi lever i. Vi måste helt enkelt få en situation där efterfrågan och tillgång är i balans. Idag är efterfrågan långt större än tillgången inom den kommunala verksamheten.
Vi kan inte fortsätta bygga ut den kommunala organisationen ytterligare. Genom goda tider, genom dåliga tider - alltid samma kurva, om vi ser till antalet sysselsatta inom kommunen. Alltid på väg uppåt.
Detta i tider när varje seriöst företag ser om sina hus och trimmar sina organisationer. Samordnar och utnyttjar rationaliseringsfördelar. Alla framgångsrika företag ser över vilka avdelningar som producerar kärnverksamhet och satsar sedan järnet på dessa.

Största arbetsgivaren

Inom kommunen sker ingen rationalisering. Här skärs det istället ner på kärnverksamheterna. Totalt missriktade sparplaner - som inte ger annat resultat än en ännu mer ohållbar situation inom bara några år.
Hur svårt kan det vara att förstå att kommunens grundpelare, kommunens yttersta ansvar, är att se till att vård, skola och omsorg funkar. Vimmerby kommun har aldrig haft fler anställda än idag. Lönelistan är längre än någonsin och den innehåller enligt uppgift från personalkontoret cirka 1 250 namn. Den senaste uppgiften lyder på 1 253 namn. Och det märkliga är att siffran bara stiger. År för år. I goda tider, som dåliga. Vimmerby kommun, som organisation, är i särklass kommunens största arbetsgivare.

Motsvarar två anställda

Samtidigt får lärare och personal på våra skolor jobba allt hårdare, samtidigt skärs vikarier inom vård- och omsorgssektorn bort. Det är inte rimligt att börja tafsa i verksamheter som fungerar perfekt. Vi tänker på exemplet Per Johansgården.
Personalkostnaden för Vimmerby kommun uppgår till cirka 190 000 kronor. Per timme! Det handlar visserligen om högst uppskattade siffror, men de bör stämma ungefär.
Genom att flytta en verksamhet vid Per Johansgården, som är dokumenterat välordnad och harmonisk, till Granen, sparar kommunen cirka en halv miljon kronor per år. Alltså två och halv timmes lönekostnad för kommunen.
Vore det inte? - förlåt, det vore naturligtvis bättre att börja granska hela personalsituationen. Bland 1 253 personer borde det gå att hitta någon verksamhet som kanske skulle kunna ordnas annorlunda.
Genom att skära ned med två personer, någonstans inom den kommunala verksamheten, skulle besparingen på årsbasis bli lika stor som hela flyttningen av Per Johansgården.

Inte ens varit på plats

Under 17 år har demensverksamheten vid Per Johansgården byggts upp. Denna känsliga verksamhet där personalen och miljön betyder allt för våra medmänniskor, de dementa. Verksamheten bedrives i lokaler, med en mycket hemlik karaktär. Med varma färger, en hel del träinslag i inredningen och kakelugnar i flera rum. Där finns ett stort kök där maten ofta lagas gemensamt.
Vi berättar alla dessa detaljer som en ren upplysning. Politikerna, som bestämt flyttningen, för att spara en halv miljon om året, har nämligen inte ens varit på plats och tittat på anläggningen. Trots att de bjudits in.

Ett moment 22

Det krävs således saneringsprogram även för den kommunala verksamheten i stort - men istället för neddragningar på oprioriterade områden verkar ansvariga politiker här rikta sina hökblickar på vård, skola och omsorg. Vilket enbart har till följd, likt ett moment 22, att flera inom kort kommer i akut behov av just - vård, skola och omsorg.

Alf Wesik
Läs mer om