Kommunstyrelsen förhalar frågan om turistbyråflytten

Jag skulle vilja beteckna det som ett sabotage mot demokratin. Jag skulle vilja beteckna det som missbruk av ett förtroende. Jag tänker naturligtvis på kommunstyrelsen i Vimmerby och dess "smarta" behandling av turistbyråflytten. En högt uppsatt politiker, den socialdemokratiske ledamoten Jan Henriksson, har motionerat i kommunfullmäktige om att han vill att turistbyråflytten ska behandlas av kommunfullmäktige.

Ledaren2005-12-09 17:13
Detta är en ledare.

Jag skulle ha förstått om behandlingen av hans motion hade förhalats om det nu varit så att Henriksson föreslagit ett uppenbart heltokigt infall. Jag skulle ha förstått om ärendet förhalats om det vore helt uppenbart att Henriksson å det grövsta varit ute och cyklat.
Men nu är det inte så. Som ett brev på posten fick Henriksson stöd för sin uppfattning att ärendet måtte prövas brett politiskt, genom den namninsamling som Vimmerbybon Gunnar Lith, tog initiativ till. En nätt liten lunta på 4 500 namn skramlades ihop på någon vecka eller så, och överlämnades till kommunen och kommunstyrelsen.
Redan vid överlämnades slog tf kommunalråd backut, centerpartisten Carl-Axel Centerstig. Han tyckte att namninsamlingen baserats på felaktiga fakta, att trafikomläggningen i centrala Vimmerby för tiotals miljoner kronor inte alls har mycket med turistbyråns flytt att göra.

Sviker väljare
Men det är klart att Centerstig och andra ledande politiker fick kalla fötter. 4 500 namn på bara någon veckas insamling skäms inte för sig. Det är en oerhört stark viljeyttring och den gav också ökad tyngd åt Jan Henrikssons motion om att ärendet måtte prövas i kommunfullmäktige.
Motionen lämnades in i god tid före oktobermötet med kommunfullmäktige.
Namninsamlingen med de 4 500 namnen överlämnades den 15 november.
Idag, torsdag, har vi den 8 december. Och nu får vi höra att ärendet ska remitteras till kommunledningskontoret. Uppdraget till tjänstemännen är att "beredningen" ska vara klar till den 20 december, precis lagom för att inte kunna behandlas i kommunstyrelsen innan årets sista kommunfällmäktige.
Därför blir det ingen politisk prövning förrän nästa år, och därför hinner ombyggnaden, som hela den här soppan handlar om, i stort sett vara klar och genomförd, innan behandling.
Jag kan inte beteckna det på något annat sätt än ett sabotage mot demokratin.
Lång näsa åt 4 500 personer som vill veta besked, som engagerat sig, som verkligen sagt vad de tycker!
Dessutom tycker jag de politiker som fått förtroendet att ro den här kommunala skutan framåt under denna mandatperiod, sviker sina väljare.
Bred förankring
Att i ena stunden klaga på att folk inte vill arbeta politiskt och att uppmana invånarna att engagera sig i olika frågor - och sedan behandla en namninsamling med 4 500 namn på detta vis, som luft - ja, det går liksom inte ihop alls.
Om det nu finns en massa argument som talar för turistbyråflytten. Om det nu inte medför några extra kostnader att tala om, om det nu är så jättebra för turismen, handeln och den kommunala ekonomin - skulle politikerna ha kunnat spola den här politiska farsen och snabbt och elegant ha tagit diskussionen i kommunfullmäktige. Om det nu är ett så bra förslag finns ju inget att riskera.
Nej, det verkar inte bättre än att vissa politiker är rädda för att åka på ännu en bakläxa, precis som blev fallet med förskolebygget på Vidarfastigheten.
Jag tvivlar på att det blir en politisk majoritet i kommunfullmäktige för Henrikssons linje, alltså mot en flyttning, och att riva upp gamla beslut. Den politiska prestigen är bra mycket större än så. Men då har vi ju i alla fall behandlat frågan på ett riktigt sätt. Då har vi gjort vad vi kan för demokratin och verkligen försökt få en så bred politisk förankring som det bara är möjligt.
Då gick det bra
När beslutet om att remittera turistbyråmotionen till nästa år fattades, behandlades också frågan om 850 000 kronor till ett skattefinansierat projekt, med namnet "Vimmerby.com och se", eller nåt. Det visade sig ha gått väl snabbt i svängarna varför beslutet blev att kalla in till ett extra kommunstyrelsesammanträde nästa tisdag.
"Vänta", alltså, till 4 500 medborgare och "skynda", till ett skattefinansierat projekt för nästan en miljon spänn.
Ibland går det tydligen bra att hasta på en smula. Jojo.
Värda bättre än så
Det vore bättre att kommunstyrelsen ägnade lite tid åt att bygga upp genomarbetade och fläckfria projekt.
Ta Dagcenter som exempel. Personalen har enligt en artikel i denna tidning förtvivlat letat efter en ny lokal i flera år nu - så länge att de nu är beredda att till och med flytta till gamla Turistbyrån för att få mer utrymme och för att komma närmare centrum.
Nej, kommunstyrelsen, bättre lokaler än så är faktiskt denna fantastiska kommunala verksamhet värd. Turistbyråns lokaler, omgiven av asfalt och betong, duger endast åt? ja, åt, åt taxi och åt turistbyrå, som den å andra sidan är perfekt för. Båda dessa verksamheter trivs förträffligt bra i ett centralt läge och med parkeringsplatser åt alla håll.
Om Dagcenter flyttar till gamla Turistbyrån blir det ännu en lösning som bara är näst bäst. Dagcenter vill ha en massa smårum, de vill bo centralt och de vill ha grönt och skönt runt omkring sig. Det är omöjligt i gamla turistbyrån.
Bättre än så är personalen och de inskrivna arbetstagarna allt värda. Helt klart.

Alf Wesik