Kör jämnt istället för att både gasa och bromsa

Kommunalrådet i Vimmerby beskriver strategin för att driva runt den kommunala verksamheten som att gasa och bromsa samtidigt. En fyndig beskrivning, kanske han tycker, men knappast de ord som invånarna i kommunen, skattebetalarna, vill höra. Resultatet blir en synnerligen ryckig körstil såväl när det gäller driftsekonomi som komfort.

Ledaren2004-06-04 08:20
Detta är en ledare.

Bättre vore att bestämma sig för att hålla jämn fart. Med tanke på den ekonomiska utvecklingen i Vimmerby är det en jämn långsam fart som gäller. Eller ännu hellre; sväng av från den nuvarande ack så krokiga vägen och välj ett helt annat, rakare alternativ. Samtidigt rekommenderas att viss dyr extrautrustning helt enkelt demonteras.

Applåderas inte
Invånarna i Vimmerby vill inte höra att kraftiga nedskärningar måste göras inom äldreomsorgen, exakt samtidigt som en ganska ansenlig skara medarbetare inom utvalda administrativa enheter gasar på friskt genom att resa till Stockholm och Skansen för att visa oxar. Det är inte den form av samtidigt gasande och bromsande som Vimmerbyborna gillar.
Andra Vimmerbybor tycker inte det är särskilt slugt att dra in på Båtbyggarskolans verksamhet i Vimmerby, trots att den betalar sig själv, sammanslagningar av klasser och indragning av skoltjänster, exakt samtidigt som prästgården Näs ska kostas på ofattbara tio miljoner kronor. Inte en form av samtidigt gasande och bromsande som applåderas särskilt kraftigt. Inte av elever, inte av lärare och personal, inte av föräldrar och framför allt inte av näringslivet i kommunen.
Ytterligare andra Vimmerbybor är inte jätteintresserade av att få höra att det bromsas genom att dra ner på anslagen till föreningarna, på anslagen till studieförbunden, på bidragen till lokalägande föreningar, exakt samtidigt som det gasas genom att anställa en kultursekreterare.

Bevisa visionerna
Ett annat ganska vanligt klagomål är att kommunen väljer gasalternativet vid Vision Vimmerby. Tyvärr är det så att de klagande yttrar sig utan att veta. Sanningen är att få vet. En fortsatt satsning på Vision Vimmerby kanske är vettig, den kanske till och med betalar sig - men låt oss då få bevis för detta.
Med en klar resultatredovisning kanske kritiken mot Vision Vimmerby något skulle lindras. Vi kan gärna satsa på olika åtgärder, men vi måste få veta att satsningarna ger resultat. Det sker inte idag.

Förlust överallt
Regeringen lättar lite på trycket när det gäller landets kommuner. Förslaget är att kommuner inte ska behöva prestera budgetar i balans. De ska få knapra lite på sitt kapital om det behövs under enstaka år, för att "betala tillbaka" under kommande två-tre år. Men sanningen är den att svenska kommuner håller på att gasa sig mot undergång.
Sammanlagt går kommunsektorn i år mot ett underskott på tio miljarder kronor. Varenda kommun i landet, från norr till söder, går mot förlust. Eller rättare sagt - har för omfattande verksamhet i förhållande till sina inkomster, i form av skatteintäkter och statsbidrag.

Stimulera det privata
I detta läge kan man verkligen ställa sig frågande till satsningen på Näs. Visst kan kommunalrådet Leif Larsson, understödd av oppositionsledaren Inge Schultz, framhäva att satsningen är offensiv och att den på sikt gynnar Vimmerby.
Om det ekonomiska läget hade varit annorlunda kanske en tiomiljonerssatsning av detta slag hade kunnat motiveras, även om den framtida nyttan av Näs-projektet är grumligt. Om det nu finns en sådan gränslös potential i allt som överhuvudtaget har någon anknytning till Astrid Lindgren - varför inte låta en privat intressent ta över hela klabbet!? Varför inte låta en privat entreprenör få ett gyllene läge att skapa arbetstillfällen, inkomster och skatteintäkter.
En privat företagsledare har alltid kravet på sig att utgifter och inkomster ska vara i balans. Det har inte kommunen. Istället för en självlänsande verksamhet som styrs av bolagslagar, adderas nu den kommunala verksamheten med ytterligare anställda, med flera lokaler, med mer underhåll och ytterligare en stark illojal konkurrens till turistentreprenörerna i kommunen.
Vi vet att de redan idag bågnar under trycket. De privata turistaktörerna i kommunen, och i grannkommunerna. Allt medan Astrid Lindsgrens Värld växer och växer och växer. Från riksväg 34 norr om reningsverket, ser man tydligt ALV-komplexet breda ut sig på offantliga områden. Denna kommundrivna anläggning håller på att sluka en hel bransch. Alltmedan privata turistaktörer gråter och kommunledningen applåderar.

Nytt kommuncafé
Nu ska det byggas ytterligare ett kommunalt café, vid prästgården Näs. För en halv miljon. Vilket innebär att även konkurrensen om kaffepengarna ökar, med hjälp av kommunala subventioner. Nej, detta är ingen form av gas och broms vi vill se i Vimmerby.
Nu är det dags att dra hårt. Stenhårt. I nödbromsen.

Alf Wesik
Läs mer om