Kortslutning hos Ljung angående ny regionkabel Vimmerby-Kisa

Jag kan inte låta bli att fundera över vad det är som kortsluter kommunledningen i Kinda, i fråga om ny elkabel, en så kallade regionkabel, mellan Vimmerby och Kisa. Vi är alla mycket tacksamma över att E.ON Elnät bestämt sig för en satsning på ny elkabel. Det är en stor investering, men den kommer å andra sidan att glädja i generationer framåt.

Ledaren2011-03-11 07:39
Detta är en ledare.

Det som förbryllar är att det centerpartistiske kommunalrådet Anders Ljung så tydligt går på alternativet luftkabel. Han anför kostnadsskäl som grund för sitt ställningstagande, och han ställer sig med andra ord på E.ON:s sida i den här frågan.
Med den inställningen går Ljung emot samtliga berörda markägare, som klart och tydligt har tagit ställning för alternativet "gräva ner", det vill säga jordkabel.
Jag vet inte om Ljungs inställning är ett tecken på styrka, eller dumhet, när han så uppenbart tar ställning emot sina egna partikollegor.

För höga siffror
Det kan väl knappast vara centerpartistisk politik att istället för jordkabel, förespråka ett markant ökat användande av värdefull jord- och skogsbruksmark till elöverföring?
Särskilt inte som Ljungs kollegor på riksplanet tydligt tagit ställning för jordkablar i en framtida energi-infrastruktur. Den enda tänkbara förklaring jag kan komma fram till i en hast, är att Anders Ljung tycker att centerns opinionssiffror på runt 3,6 procent är för höga.
Att E.ON självt förespråkar luftkabel grundar sig på det faktum att alternativet är mycket billigare än jordkabel. Det har talats om förhållandet 65 miljoner, kontra 300 miljoner.
Japp, det är mycket pengar, men markägarna, och i princip alla andra som yttrat sig, säger att den högre kostnaden på 235 miljoner kronor dels ska slås ut över hela 70 år, som är beräknad livslängd på kabeln, dels på den miljöförlust som blir fallet med luftledning.
Inte bara det att landskapsbilden störs av ett ledningsstråk brett som en fyrfilig motorväg genom landskapet, utan även det att skogens positiva inverkan som ett naturens eget reningsverk påverkas.
På detta ska läggas de årliga driftskostnaderna för att hålla ledningsgatan ren från sly och uppslag. Det handlar om cirka 330 hektar i den 60 meter breda luftledningssgatan, att jämföra med cirka 55 hektar i den tio meter breda jordkabel-gatan.

Nedvärderande
Anders Ljung, kommunalrådet i Kinda, säger att han inte kan blunda för det faktum att E.ON själva förespråkar just luftkabel, samt att kostnadsfördyringen, avspeglar sig på alla abonnenters räkningar.
Ja, det resonemanget skulle hålla om det vore så att de svenska energibolagen hade samma krav på sig som kommunala bolag, det vill säga att övervinster är förbjudna, att intäkterna i form av avgifter ska anpassas till verksamhetens kostnader. Så sker dock inte idag - det är ett välkänt faktum att energibolagen tar ut övervinster. Kraftiga övervinster.
Så Ljungs förhoppning att budgetalternativet skulle märkas på Kindabornas elräkning, är förmodligen naiva i överkant.
Hittills är det ett 70-tal markägare som meddelat att de motsätter sig luftledningsalternativet. Bara på Kindasidan. Samma inställning har kollegorna söder om länsgränsen.
Utöver detta har andra boende i områdena sagt samma sak, liksom att LRF stämmer in, Södra håller med, kommunledningen i Vimmerby håller med, liksom nu senast Björn Holmberg, ordförande i Åtvidabergs skogsbruksområde, Södra Kinda.
Han säger att nya luftkablar av den här kalibern innebär "ett orimligt stort ingrepp i skogsmarken".
Holmberg vidare om en teknik som han anser vara föråldrad; "Markägarnas möjlighet att bruka sin skog, producera virke, biobränsle och miljö, måste vägas mot valet av överföringsteknik".
Det är verkligen anmärkningsvärt att en ledande centerpartist i Kinda ansluter sig till en sådan nedvärderande syn på skogsmark.

Andra lyssnar
Anders Ljung jämför själv med Villa Björksund i Rimforsa; "Det är markägarna som syns och hörs, men vad säger alla andra?".
Ett mycket märkligt resonemang, att kommunledningen så uppenbart saknar förmågan att klara av en fråga, bör inte exakt drabba alla andra.
Det ska slutligen tilläggas att MBR-nämnden i Kinda, miljö- bygg och räddning, har deklarerat att den tänker förorda jordkabel, tvärt emot vad kommunstyrelsens ordförande säger.
Detta är glädjande av två skäl, dels visar det att andra politiker lyssnar på markägarnas argument, dels att olika viljor tydligen får ventileras i Kinda fortfarande.
Jag fruktade att avvikande åsikter var bannlysta i Kinda. Då kan ju också avtalet om tystnadsplikt slutligen slängas i runda arkivet.


?och så Håkan Juholt som ny partiledare för socialdemokraterna. Efter Tholin, Branting, Hansson, Erlander, Palme, Carlsson, Persson och Sahlin, vilket fantastiskt bra val... För alliansen.

Alf Wesik