Genom att beslå en person med tystnadsplikt är det detsamma som att sätta igång en rykteskarusell.
Har han fått sparken? Var det kylmaten? Var det transportmissarna? Vad händer nu, slipper åldringarna plastmaten? Och servicehuset, ska det ändå så huvudlöst byggas utan tillagningskök? Tar kommunen äntligen sitt förnuft till fånga och försöker få Vimmerby till en föregångskommun när det gäller kostfrågor, istället för avskräckande exempel?
Tja, vi får inte veta. I alla fall inte idag. I alla fall inte av den person som är mest involverad, den före detta kostchefen, som tydligtvis har hamnat på någon sorts kollisionskurs, med något eller några.
Oklart när, oklart hur, oklart varför.
Men självklart fortsätter vi att jaga orsakerna. Vi kan inte ha ett samhälle där munkavlementaliteten får härja fritt. Vi får inte hamna i en situation där pressen och därmed allmänheten inte får chansen att påverka - där politiker och tjänstemän förbjudes meddela sig.
Som i Kinda.
Samt att först där efter skicka det vidare till berörda parter för underskrift.
Men glöm aldrig att ansvaret för vad som signeras, alltid ligger hos den som den som sätter sitt namn på papperet.
Om det nu är så att något fel ändå begås bör dessutom ansvarig genast ta på sig ansvaret. Det är svagt att svaja på den punkten, vilket får till följd att massor av tjänstemän på mellannivå, känner sig utpekade.
Som Kapten Ynkrygg, Francesco Schettino på Costa Condordia, som inte bara skyllde på navigatörerna för att båten gick för nära land, utan även lämnade skutan före passagerarna. På onsdagen bad han äntligen om ursäkt med tillägget att han nu insett att ansvaret låg på honom oavsett vem som gjort fel.
Jag anser som en följd av det svaret följande; näringen bör absolut inte sikta på att antalet besökare på torget ska halveras så att det bara blir lönsamt med enbart en halv restaurang, näringen ska inte nöja sig med status quo, näringen bör istället ha som mål att antalet Sommartorgsbesökare fördubblas, så att det skapas ekonomisk bärighet i två restauranger. Eller varför inte sikta på att tredubbla antalet uteätare..?
Genom att antalet försäljare anpassas till torgets nuvarande användarfrekvens så innebär ju det detsamma som att acceptera nuvarande nivå. Nej, släpp istället kreativiteten fri, släpp idéerna fria, släpp konkurrensen fri.
Om någon har en lockande idé, varför inte en läcker salladsbuffé, en tapasbar eller en bonderestaurang med enbart närodlade råvaror, kanske en vegetarisk krog eller en fiskrestaurang - varför hindra dem?
Släpp torghandlare och restauratörer fria. Om befintliga åretrunt-krögare och åretrunt-handlare tycker att Sommartorget stjäl gäster och kunder - ja då får de väl antingen acceptera faktum, eller också hyra ett eget stånd till nästa sommar.
Det är enda sättet att få till det levande torg vi alla vill ha. Ett torg skapat av efterfrågan och tillgång, istället för efterfrågan och... ja, efterfrågan.
Alf Wesik