Kostfrågan - gyllene tillfälle att profilera sin kommun

De kommuner som satsar stora pengar, oftast tiotals miljoner kronor, riskerar att få äta upp sina misstag. Jag tänker på införande av olika kylmatsystem, det vill säga centralt producerad portionsmat, som sedan transporteras ut till brukarna.

Ledaren2010-06-16 06:28
Detta är en ledare.

Jag är övertygad om att kylmatfrågan inte bara är viktig i den tid vi nu lever, även i framtiden kommer behandling av maten, och de som ska äta, att vara i högsta grad kontroversiell och principiellt viktig.
Det handlar förutom rena pengar - och tvister om hur mycket vi i själva verket förmår spara på den här mathanteringen - om en livssyn, om behandlingen av medmänniskor. Jag tror inte det är någon näringsfysiologisk brist i kylmaten, och därmed tror jag att skolungdomarna, mycket väl får i sig den näring som krävs för att de ska prestera bra i skolarbetet.
Men det förutsätter att de äter den mat som serveras, och de portionsmängder som någon, med hjälp av något datorprogram, någonstans, har räknat ut.

God matkvalitet
Frågan är högaktuell i många kommuner, men om vi tar Vimmerby som exempel så kan vi konstatera att det fortfarande finns massor av frågetecken - trots att saken är mer eller mindre avgjord.
Bara en sådan sak är i högsta grad oroande.
Enligt en välunderrättad källa kommer kylmatsystemet att införas i samtliga kommunala kök. Detta drabbar särskilt mycket Frödinge skola, Kottens dagis i Frödinge, Tuna, Storebro och Södra Vi.
Varför? Jo, för att i dessa kök åstadkommes idag underverk, fast egentligen något som borde vara självklarheter - det lagas mat från grunden, i bra kök och med bra ingredienser som behandlas med omsorg.
Det är högkvalitetskök och det märks framför allt på ett sätt. Det är oftast helt rena tallrikar som kommer tillbaka till disken. Det råder ingen tvekan om - och där tror jag inte ens de mest inbitna kylmatsfanatikerna protesterar - att det blir en kvalitetssänkning i dessa fem kök.
Hur kvaliteten blir i övriga 25 kök i förhållande till tidigare ordning vågar jag inte ha någon uppfattning om. Men det räcker för mig att kvaliteten sänks i ett kök, eller fem, eller alla.
Målsättningen år 2010 borde självklart vara att vi i ett upplyst och modernt samhälle försöker göra allt som står i vår makt, för att det ska bli bättre och godare. Med större valfrihet på tallriken, snarare än tvärtom.

Kastar in handduken
Med 1 350 anställda inom den kommunala förvaltningen anser jag det vara ett grovt feltänk att spara in på kökspersonal, i samtliga led. Bättre i så fall att tänka tvärsemot, våga vara annorlunda - det vill säga jobba för att kökspersonalens kompetens, i alla led, ska höjas. Yrket skulle i och med bredare baskunskap få mer status - och som ett brev på posten tror jag att kostnadsnedskärningar utan kvalitetsförsämringar skulle bli möjliga.
Flera kommuner har upptäckt detta - och lägger ner kylmatsystemen. Istället satsar de på bättre upphandling - precis som föreskrivs i centerns valvision Matlandet Sverige.
Tyvärr tror jag att det inte behövs någon högre grad av utbildning för att i en framtida organisation programmera olika ugnar för att värma de kylda portionerna. Vill denna uppvärmningspersonal vara kvar i yrket, ja - i dessa tider vill de säkert det, de få som blir kvar, men jag tror att mycket av glädjen försvinner ner i någon svart portionsbehållare.
Kommunens ambition är visserligen att all mat ska lagas från grunden i det nya 25-miljoners centralköket och det har även sagts att det på sikt ska finnas flera rätter att välja mellan. Tyvärr är det nog så att för att få bra ekonomi i denna jättesatsning så tror jag att dessa goda avsikter kommer att grumlas. Dessutom finns det ju ingen återvändo när den nya ordningen väl kommer igång.
Kristdemokraterna har länge kämpat för att det ska erbjudas flera rätter varje dag, när nu det nya centralköket växer fram pekar allt på att det endast kommer att erbjudas ett alternativ per dag. Trots att motionen, som lades för fyra år sedan, bifallits.
Här slinker ett gyllende tillfälle den centerstyrda kommunen förbi - tillfället att verkligen gå emot strömmen och satsa på kvalitet, på lokala producenter och på matglädje.
Glädjen att odla råvarorna, tillaga maten och framför allt äta den. Värna om landsbygden.

Ekologi
Vi fick nyligen en rapport som visade att Vimmerby ligger i det absoluta bottenskiktet när det gäller ekologiska alternativ i kommunens kök. Att som ansvariga politiker svara att "men, det är ju jättebra, vi ökar ju från en till nästan sju procent", är inte acceptabelt när regeringens mål är 25 procent andel ekologiskt inköpta livsmedel. Kan Borgholm och Mörbylånga ligga på nära 20 procent så borde Vimmerby kunna ligga på minst 25.
Det finns idag engagerad personal på kommunala kök i Vimmerby - vi har i denna tidning berättat om dem, de duktiga personer som såväl lyckas köpa potatis från Knabbarp, till att hålla budgeter. Hur motiverade blir dessa, när de i framtiden får färdiga byttor att värma bara.
Jag är övertygad om att trenden i framtiden blir att kommuner försöker profilera sig i olika sammanhang. Konkurrensen om själarna kommer att tillta och då är just kosten ett lämpligt attribut.
När Vimmerby nu kastar in kökshandduken, finns det tillfälle för att andra kommuner, att tänka modernt - tänka framåt, att våga satsa.

Alf Wesik