Kreativa kulturturister värda mer än hela den svenska bilindustrin

Jag är inte så imponerad över alla de siffror som ideligen presenteras. Jag tänker på turismen och på kulturen. Jag tänker på filmindustrin och på spelbranschen.

Foto:

Ledaren2015-12-22 06:29
Detta är en ledare.


En massa siffror hit och dit. Och alldeles mitt i skottgluggen får alltid bilindustrin finna sig i att befinna sig.

Således läser jag någonstans att Europas hela kultur- och kreativa sektor omsätter mer än 7 000 miljarder euro. Och att det är mer än dubbelt så mycket som hela bilindustrin.

Den första självklara frågan man ställer sig är naturligtvis hur siffran 7 000 miljarder euro räknats fram. Bör ha gått åt otroliga mängder statistiker och byråkrater och många diskussioner och många kolumner och många kreativa idéer.

Jag undrar om de själva räknas in i den totala omsättningen.

Dessutom undrar jag om designavdelningarna på de stora bilföretagen räknas in i kategorin "bilindustrin" eller i kategorin "kreativa människor". Någon som vet?

Någon annanstans
Inom kulturens område är kulturturism den gren som växer snabbast. Kulturturister spenderar mer pengar per person, än andra besökare. Kulturen bidrar till att människor reser - och därmed skapar stora turismekonomiska effekter. På exempelvis transporter, shopping, hotell och restaurangnäringen.

Okej, jag förstår, även om resonemanget har en massa luckor.

Jag tänker exempelvis på vad alla dessa resor kostar för miljön. Jag tänker exempelvis på hur mycket hemorterna förlorar på att en stor grupp kulturintresserade människor plötsligt får för sig att resa iväg över en natt eller fler för att gå på en utställning, en konsert eller något liknande.

Det bör ju bli stora turismekonomiska minuseffekter. På exempelvis transporter, shopping, hotell och restaurangnäringen.

Jag undrar om denna förlust dras av från vinsten. Någon som vet?

"Var är alla kunder idag, det är så tomt här i butiken?" "De är på semester och bidrar till att sysselsättningen är större än bilindustrin någon annanstans".

Tveksam exercis
Jag såg en undersökning som gjordes i samband med Bob Dylans konsert i Malmö 2009. Någon statistiker hade snyggt och prydligt räknat ut att av de 8 849 besökarna var 6 725 turister. Resten kom från Malmöregionen. Av turisterna hade hela 97 procent Dylankonserten som huvudsakligt skäl att resa till Malmö.

Turisternas genomsnittliga konsumtion under vistelsen var 1 006 kronor, exklusive själva inträdet till Bob. Den totala "turismomsättningen" blev därmed 6 530 000 kronor. Räknat i sysselsättning motsvarar detta knappa tio heltidstjänster - mer än vilken bilverkstad som helst.

Turistnäringen i Sverige i stort omsätter knappa 300 miljarder kronor och det motsvarar cirka 160 000 personer - mer än hela bilindustrin i Sverige.

Jag personligen ställer mig positiv till kultur i alla dess former, men jag är ytterst tveksam till den här sifferexercisen. Påfallande ofta används dessa stora tal för att övertyga om att något väldigt dyrt behövs. Trots att argumenten egentligen brister.

Liknande jämförelser blockerar en sund diskussion. Jag tycker att man istället bör diskutera och argumentera för att turism och kultur och all form av kreativ verksamhet är viktig av helt andra orsaker.

Det måste få kosta eftersom det är en viktig del av livet. Inom rimliga gränser förstås.

Lika mycket som...
Kultur får oss att må bra. Den kan förebygga ohälsa genom att den bidrar till upplevelser, insikt, delaktighet och inflytande i samhället. Den stimulerar människor att utveckla sin kapacitet, att skaffa kunskaper, lära sig av erfarenheter och lär människor att bilda egna uppfattningar.

Det enda som kulturen verkar vara hopplöst dålig på - är att lära människor vara källkritiska.

Jag vill att ni alla åtminstone ska reagera nästa gång ni hör en haltande jämförelse med bilindustrin. Vare sig det gäller någon knäpp jämförelse med kulturen, Bob Dylan, dataspelsutveckling, svensk musikindustri eller vad som helst.

Kulturen behövs, liksom turismen.

Lika mycket som bil- och tillverkningsindustrin.

Alla arbetstillfällen behövs. Alla bitar i pusslet är lika viktiga.

Alf Wesik