Landets finaste båtbyggarskola visas med några enstaka bilder

Någon klåfingrig person har ryckt ur bottenpluggen ur ekan. Nu gäller det att snabbt få den på plats igen innan farkosten sjunker. Det handlar om Storebro Båtbyggarskola och en handlingsförlamad skolledning. Snabbt måste något göras för att denna juvel bland svenska hantverksskolor ska få vara kvar. Konkurrensen om de stackars eleverna som står på tur att söka till framtida gymnasieutbildningar kommer att hårdna - och i denna konkurrens gäller det att använda sig av både list, styrka och mod.

Ledaren2005-01-19 07:58
Detta är en ledare.

Jag vill påstå mig själv vara en ganska van web-sökare. Jag kan hitta det mesta som rör sig, på detta nya infernaliska verktyg. Ge mig en kvart bara, så har jag svaret på alla dina frågor. Men det är ändå ingenting jämfört med dagens högstadieelever - de är ett med Internet och datorer och pratar ett språk som vi i medelåldern inte fattar ett jota av.

Under flik, under mapp, under?
Således gäller det att skolledningen i Vimmerby handlar med list och ser till att marknadsföra sin finaste skola över internet. Att ge ett sådant råd är ingen världsnyhet precis, alla andra skolor med specialinriktning gör det redan - använder internet som den kanske viktigaste marknadsföraren.
Men i Vimmerby är det fortfarande så att för att hitta Båtbyggarskolan i Storebro tvingas man först gå in på kommunens hemsida, därifrån länka sig till mappen "skola/utbildning" och därifrån till Stångådalens gymnasium. Om inte de utbildningsjagande 14- och 15-åringar gett upp ännu, så kan de under gymnasiets hemsida titta under en mapp som heter "Program/kurser", och under denna gå vidare till något som heter "Hantverksprogrammet". Under denna flik finns det en mapp som heter "Båtbyggeriteknik, riksintag".
Äntligen framme. Dessförinnan nämns inte ett ord om att vi i Vimmerby kommun huserar en av de finaste och äldsta båtbyggarskolorna i landet, inte ett ord om att skolan bedrives i fantastiska lokaler vägg i vägg med båtverkstan där Storebrobåtarna byggs. Inte ett enda ord om att elever och lärare är så duktiga att de enbart med hjälp av en Morakniv, ett vasst stämjärn, en hyvel och en borrsväng kan förvandla vilken rå virkesbit som helst till den skönaste båt eller möbel. Allt detta verkar vara hemligstämplat.
Större chans till jobb
Nåväl, äntligen framme under rätt undermapp har de kunskapssökande eleverna två flikar att välja mellan; dels bilder från skolan, dels en broschyr i pdf-format. Det är allt. Såväl bilder som broschyr är toppensnygga men de frälser knappast en 15-åring som står i valet och kvalet, inför hela sin framtid.
Nej, det är ynkligt att dagens skolledning i Vimmerby inte verkar inse den utbildnings-skatt som finns i Storebro. Skolan har ett så enastående rykte att en treårig utbildning inte är ett avstamp mot ett eventuellt framtida jobb, utbildningen är själva stämpelklockan till ett finfint yrkesliv.
Jonas Adolfsson, docent i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, Maria Stanfors, fil dr i ekonomisk historia vid Lunds universitet och John Östh, doktorand i kulturgeografi vid Uppsala universitet, skriver på DN Debatt att "praktisk utbildning minskar fattigdom".
De skriver att risken att hamna i inaktivitet och få en årsinkomst mindre än ett basbelopp, alltså cirka 40 000 kronor, är mycket större för ungdomar som genomgått en teoretisk utbildning på gymnasiet, jämfört med mer praktiska yrkesinriktade utbildningar.
Återställare på fel sätt
Det finns alldeles för många eleganta och flärdfulla utbildningar i dagens Sverige. För att återigen få fart på sysselsättningen och därmed öka skatteintäkterna krävs mer handfasta jobb. Det sägs att vi i Sverige har högkonjunktur för företagen och lågkonjunktur för arbetarna. Praktiska utbildningar, precis som båtbyggarutbildningen i Storebro, hjälper inte bara ungdomarna, utan också vårt land.
Utbildningsministern Thomas Östros har givit signaler som är oroande. Han vill att det ska satsas ännu mer på utbildningar med akademisk inriktning. Det ger inte mycket klirr i statskassan. Strukturella förändringar i vårt samhälle gjorde att cirka en halv miljon arbetstillfällen försvann i början av 1990-talet. Under slutet av 1990 skedde en återhämtning genom att arbetslösheten kraftigt sjönk igen. Tyvärr inte tack vare att det skapades fler jobb, utan snarare på grund av att fler utbildningar ordnades. De allra flesta inom akademiska områden.
I Storebro är det bråttom
Vimmerby kommun har ett strålande utgångsläge med välskötta privata företag, fin attraktionskraft för nyetableringar och inte minst turistsektorn. Se till att satsa på den yrkesinriktade restaurangutbildningen, på el och fordon och framför allt på Storebro Båtbyggarskola. Komplettera listan med att skapa ett helt nytt fristående turistgymnasium, Astrid Lindgrens Turistgymnasium - och gör det till den bästa turistskolan i Sverige.
Med Båtbyggarskolan är det brådis. Korken måste tryckas på plats igen, snart ska högstadieeleverna välja gymnasieutbildningar och snart ska skolförvaltningen fördela sin budget på olika program och ämnen. Ut och ragga elever, skapa en fin hemsida - bedriv uppsökande verksamhet. Se till att fyll skolan.

Alf Wesik
Läs mer om