Landsbygden har blivit en förbifart

Nej, men vad är detta? En hel sida full med insändare och debattartiklar igen. Och en Ledare. Usch, två sidor. Ja, jag vet att det är många som inte är ett dugg intresserade av politik. Att de inte ägnar insändarsidor, eller vad jag skriver på denna plats, en endast liten minitanke ens. De skiter i det, om vi ska uttrycka oss både brutalt och vardagsnära på en och samma gång.

Ledaren2014-09-05 07:08
Detta är en ledare.

Men så är det nu, att vi har inte bara har ett val förestående, utan att knippe av val. Och nu är det så att politik är livet, inget är politik, allt är politik. Oavsett vi gillar det eller inte.
Och när valdagen närmar sig med raketfart så blir det lätt så att alla känslor kommer på en och samma gång.
Vår tidning vill bidra till känslostormarna. Vi älskar känslor. Av den anledningen försöker vi dessa sista hektiska dagar att hetsa en aning. Med dagens tidning återstår bara åtta utgivningsdagar innan de kanske viktigaste valen under de närmaste fyra åren ska göras.
Vår tidning prioriterar därför dessa sista dagar det lokala. Rikspolitiken förs bättre på andra platser. Vi prioriterar insändare och inlägg där politiker och medborgare, kort sagt läsare, beskriver sin egen verklighet, med problem och glädje.

Snurrande torn
Men trots denna storm av insändare så saknar vi fortfarande de frågorna som under de senaste åren vållat sådan debatt på både nyhetssidor och här på denna opinionssida.
Jag tänker exempelvis på detta med vindkraften.
Det var bara ett protestmöte ifrån, att vi hade tvingats få södra Sveriges största vindkraftspark till ljuvligt natursköna södra Kindabygden, kring sjön Åsunden, Horn och Hycklinge. Nu för tiden talar de flesta ganska sluddrande och undvikande om denna energikälla, som varken gagnar ekonomin, den befintliga naturen eller klimatet.
Tyvärr härjar vindkraftsspöket fortfarande i Hultsfred, där enastående bisarrt nog, kommunen beslutat sig för att bidra till naturskövling i en helt annan del av Sverige. Hmmm. Och i Västervik, där övervintrade hippies, spelar Beach Boys så det dånar, och planerar vindkraftverk i hundratal. Hmmm. På Östgötaslätten, där de för vinden vajande böljande sädesfälten, ser ut som ett enda långt Tekniskt Magasin. Hmmm. Och i Vimmerby, där den tjusigaste kullen i kommunen, vid Vennebjörke, ska perforeras med snurrande Eifeltorn. Hmmm.

Allt glesare
Annars saknar jag ordet "förbifart" i valdebatten. Bara ordet får mig att rysa. Hur kan någon lokalpolitiker ägna kraft åt att människor ska "åka förbi"? Det är tyvärr en mycket negativ trend i samhället, alla dessa förbifarande.
På 30-, till 50- och 60-talen byggdes det gruvgångar under hela Stockholm, för att skapa plats för tunnelbanetåg. För allas våra skattepengar. T-banorna är visserligen jättebra för Stockholmsregionen, men ett elände för resten av landet, som dräneras på utflyttade ungdomar. De byter moppen, mot tuben.
Idag är det supersnabbtåg vi alla ska vara med och betala. Tåg som visslar som satelliter genom landskapet, så snabbt att de inte hinner stanna vid stationerna längre. Landsbygden utarmas ännu mer.
Politikerna vill satsa 140 miljarder i en första veva, på tåg som binder ihop Malmö, Göteborg och Stockholm - men inte har tid att stanna i Alingsås eller Katrineholm eller någon övrig allt glesare bygd. Svisch, 320 kilometer i timmen förbi Sverige.

Urvattnat land
Alla dessa köpcentrum har vi talat om tidigare. Bra för orterna, massor av jobb, men katastrof för centrumhandeln.
De uppräknade sakerna har ett ord gemensamt, nämligen "förbifart". Alla bidrar de till att människor hela tiden drar förbi våra små orter och städer, med något annat i blicken, något mycket större, och billigare, och något mer vulgärt.
Vindkraften har ett ytterst fåtal lokala invånare nytta av, liksom förbifarter på riksvägarna, liksom gigantiska köpcentrum, liksom snabbtågen, liksom... ja, hela samhället är väg på att klumpa sig som en misslyckad sås.
Klumparna växer runt storstäderna, universitetsstäderna, medan resten av landet blir allt mer urvattnat. Vilken politiker tjatar om detta, på dessa sidor? En massa ord har de, visioner och dagdrömmar, men få konkreta planer.
Politikerna talar ofta med darrande stämma, att nu minsann, nu ska vi bygga ut så att hela landet ska få snabba tele- och dataförbindelser. Om 20 år ska 90 procent av hushållen ha tillgång till snabba puckar. Då kan jag meddela att under 87 procent, går inte att komma, för så här är det, bara 13 procent av dagens alla hushåll i landet bor på landet - av totalt 4 176 313 hushåll. Hmmm.
Vad ska vi då göra? Minera stambanan? Slänga stinkbomber i köpcentrumen? Kröka vingarna? Pila om förbifarterna?
Ja, inte vet jag. Men jag efterlyser idéer och förslag. Utan landsbygden blir Sverige väldigt fattigt. Kom igen nu, åtta dagar kvar att agera på. Till alla lokalpolitiker; fram med förslagen nu. I grevens tid.
Och till alla er som är fullständigt ointresserade - det är bara åtta tidningsdagar kvar.

Alf Wesik