Landsbygdskommittén mot Indelningskommittén

Johan Persson i Kalmar, det är en hyvens kille det. Socialdemokratiskt kommunalråd och allmänt välvilligt inställd till landsbygden.

Foto:

Ledaren2016-04-01 07:51
Detta är en ledare.


Han är ordförande i landsbygdskommittén som på torsdagen presenterade sitt delbetänkande angående "sammanhållande politik för Sveriges landsbygder". Kommittén är parlamentariskt tillsatt med sex politiker från vänsterflanken, fem från högerditon och en från fritt fladdrande SD.

Landsbygdskommittén har kommit fram till fyra punkter varav två eller kanske tre endast består av vackra ord, och en eller kanske två innehåller konkreta förslag.

Inte mycket värd
Som första punkt handlar det om att staten ska bli bättre på att möta landsbygdens behov och möjligheter. Ja, just den punkten behöver vi med andra ord inte tala om något ytterligare. Den är värd noll och intet.

Som punkt två heter det att mobiltäckning och bredband ska nå alla hushåll senast 2025. Det är en bra målsättning och fullt rimlig. Den nuvarande målsättningen på 90 procent av hushållen är inte mycket värd i verkligheten, eftersom en så förkrossande stor andel av hushållen har någon tätort som adress.

Bra jobbat, Persson.

Stick i stäv
Som punkt tre sägs det att växande obalanser i samhället kan leda till allvarliga svårigheter att rekrytera kompetent arbetskraft. Kommittén menar att möjlighet till högre utbildningar ska utvecklas genom att högskolor ska få bättre möjligheter att verka lokalt och regionalt.

Låter bra det, Persson. Men tyvärr mest en pappersprodukt eftersom skolor numer agerar i en hårt konkurrensutsatt marknad och att de förestående storregionerna förespråkar en inriktning som går stick i stäv med Landsbygdskommitténs.

Motsatta åsikter
Som punkt fyra konstaterar kommittén att staten har dragit sig tillbaka från landsbygderna snabbare än vad befolkningen och näringslivet gjort.

Men Johan Persson då, som verksam i hjärtat av Kalmar län borde detta ingalunda vara någon nyhet. Och tyvärr faller även denna punkt under kategorin "vackra ord".

Vi kan visserligen alla skriva under på att den statliga närvaron borde öka i landets alla delar, men även här blir det en brutal frontalkrock med den parallella Indelningskommittén, som får bara några veckor presenterade fullständigt diametralt motsatta åsikter.

Får väl göra upp
Ska vi tolka resultatet så ordnar sig samtliga glesbygdsproblem, bara vi får bredband i varenda vrå av landet.

Det är jättebra att den trevlige Johan Persson tillsammans med de andra elva ledamöterna i landsbygdskommittén verkligen försöker hejda den katastrofala utvecklingen i Sverige, där glesbygderna blir allt glesare och tätorterna blir allt tätare.

Men det liksom skär sig redan från början, när en annan statlig kommitté lika självsäkert förkunnar motsatsen.

Först får väl de här kommittéerna göra upp:

De va politikerna med kulör, det var politiker med ett sjuhelvetes humör, som med knogjärn, påkar och blodet rött och hett gick till Tegelbacken för att skipa rätt.

Alf Wesik