Landshövdingens förslag om statliga Medborgarhus oroar

Landshövdingen i Kalmar län, Sven Lindgren, kan tänka sig att försöka rädda kvar statliga arbetstillfällen och statliga myndigheter i Vimmerby, genom att samla dem i något som kan kallas statliga Medborgarhus.

Ledaren2006-09-27 07:05
Detta är en ledare.

Hans tanke är att genom samordnad administration och okonventionella samarbeten, bringa ned kostnaderna och därmed göra det möjligt att stanna kvar även på mindre orter. Såsom Vimmerby, eller Borgholm på Öland.
Våra statliga myndigheter har hamnat i en rävsax. De måste helt enkelt rationalisera och spara pengar, till viss del för att kunna bekosta en rad nya statliga verksamheter. Ett moment 22 där invånarna i glesbygden och på mindre orter är insatsen.
Landshövdning Lindgren har tagit just Vimmerby och Borgholm som exempel för sin modell eftersom Skattekontoren på respektive ort föreslås läggas ner, eller kraftigt reduceras.

Tvärtemot trenden
Om man intar ett väldigt defensivt tänkande så har naturligtvis Sven Lindgren en poäng. Istället för ingen service på en ort, från de aktuella statliga myndigheterna, så blir det i alla fall en liten miniatyrservice.
Kanske är det så att verkligheten är så pass obarmhärtlig. Kanske är det så att mindre tätt befolkade regioner i Sverige är fördömda. Kanske är det till och med så att vi alla ska försöka oss på att snabbt som 17 ta oss in till storstäderna, för att där söka ett nytt boende. Kanske göra det innan bensinpriset stiger ytterligare.
Nej, så illa är det verkligen inte. Tvärtom har många regioner kvaliteer som gör att de i framtiden kan tillmätas ett större intresse. De exempelkommuner som Lindgren använder sig av, Borgholm och Vimmerby, är precis exakt två sådana kommuner där hårt och målmedvetet arbete håller på att ge önskat resultat.
I regioner som i övrigt har det väldigt tufft kan såväl Borgholm som Vimmerby visa siffror och en utveckling tvärtemot trenden, tvärtemot vad förståsigpåare säger.
För invånarnas bästa
Olika undersökningar, bland annat redovisade i tidningen Land, pekar på att de enskilda viktigaste frågorna för landsbygden är ovan nämnda bensinpris, det är bevarande av bygdeskolorna - och det är bevarande av statlig service, som polis och post, och liknande.
Landshövding Sven Lindgrens agerande i denna fråga är därför fullt förståeligt. Han ser med de statliga Medborgarhusen en möjlighet att i dessa i övrigt optimistiska bygder, få ha viss statlig service kvar.
Men vi konstaterar samtidigt att just sammanslagningsprincipen alltid är en delstation. Förr i tiden, när somrarna var varma och vintrarna kalla - innan växthuseffekten slog till, fanns det fjärdingsmän i stort sett i varje liten by. Men dessa bypoliser slogs - för invånarnas bästa - ihop i samhällena och städerna. Dessa polisstationer i samhällena slogs snart ihop till centrala polisstationer i kommuncentrumen - för invånarnas bästa. Sedan slogs poliserna i olika kommuner ihop, för invånarnas bästa - till jättelika polisiära länscentrum. Nu diskuteras sammanslagning av polisverksamheterna över länsgränserna, och det har till och med diskuterats sammanslagning över regioner omfattande hela södra Sverige.
Allt för invånarnas allra, allra bästa.
Distansarbete
Inom område efter område kan tyvärr en liknande utveckling konstateras. Det gäller skolor, sjukvård, det gäller skogsvård, rättsväsende, det gäller vägverk, polisen, posten, brandkåren och försäkringskassan. Och säkerligen en mänga myndigheter ytterligare.
Därför tror vi att Sven Lindgrens initiativ visserligen är positivt, men enbart för stunden. Nästa steg blir med all sannolikhet att Medborgarhusen i Borgholm och Vimmerby, slås ihop i syfte att spara pengar - för ölänningarnas och Vimmerbybornas allra bästa.
Nej, om bygden ska utvecklas i den riktning vi alla tror och hoppas på, är det ett helt annat tänkande som krävs. Som till exempel att säga blankt nej till ytterligare försämringar, som till exempel att motarbeta ihopslagningar av olika statliga myndigheter och flytta dem till redan trånga storstäder.
Pyttsa ut dem till hungriga små framtidskommuner istället.
Den moderna tekniken ger helt nya möjligheter till distansarbete, till utredning och beslut, på avstånd. Utnyttja den tekniken och fördela de statliga jobben jämnt över landet - den statliga skatten är ju trots allt lika stor oavsett om vi bor i Borgholm, Vimmerby, Korpilombolo eller Stockholm.

Alf Wesik