LEDARE: Märkligt att påstå att man gynnar de lokala, när man inte ens öppnar kapsylen för Åbro

Det är ett märkligt motsatsförhållande i en gemensam Upphandlingsorganisation för sex kommuner och totalt 111 583 invånare och en strävan efter att gynna de lokalproducerande företagen.
Vår tidning kan idag avslöja att Åbro Bryggeri ligger i Vimmerby. Och har så gjort sedan 1856, faktiskt.
Nej då, jag vet att upphandlingar sker efter ett regelverk och att Spendrups, som vann upphandlingen därmed hade lämnat ett lägre pris. Men det känns märkligt att låta påskina att man ska gynna det lokala och ändå inte ens öppna kapsylen från Åbro.

Foto: Jenn Hultberg

Ledaren2016-11-01 11:30
Detta är en ledare.

Åbro har 226 anställda, säljer produkterna i 23 olika länder och producerade år 2013 totalt 104 844 100 liter dryck.

Spendrups startades en gång i tiden som Grängesbergs Bryggeri. I Dalarna.

Kan inte ens räkna

När Upphandlingsorganisationen som formellt heter Inköpscentralen i norra Kalmar län, på måndagen tillkännagav att den handlat upp livsmedel så handlar det om en enorm affär. Dels alla livsmedelsinköp till de sex ingående kommunerna med 111 583 invånare, dels över fyra år.

Argumentet för att ha en gemensam upphandlingsorganisation är just att det ska bli större inköp och att det därmed ska gå att komma till bättre pris. Det kanske är så. På vissa varor, inte på allt.

När det gäller inköp av livsmedel så är det så att många tillverkare inte ens kan vara med och räkna, eftersom de inte har möjlighet att producera ens i närheten av den mängd som efterfrågas.

Andra tillverkare kanske har säsongsinriktad produktion, av det ena eller det andra skälet och att de därför inte kan vara med och ens känna doften av Upphandlingsorganisationens sammanträdesbord.

Inte ens medvetet

När det gäller dessa inköp vet med andra ord ingen, varken kommunalrådet i Mönsterås, eller i Hultsfred, eller i Västervik om man tjänat på denna jätteorganisation, eller förlorat.

Jag är dessutom av den anledningen att inköpsfunktioner, och upphandlingsdito, är laddade med en hel del stolthet och prestige. Jag kan inte förstå att exempelvis Högsby, eller Vimmerby, har släppt ifrån sig denna funktion.

Ett kommunalt beslut, som låter bra på papperet, men formulerar en hel del frågetecken i samma ögonblick som det lämnar skrivbordet.

Jag säger inte att det är så. Tvärtom tror jag att allt går alldeles riktigt till men blotta misstanken att någon inköpare styr ett inköp till den egna kommunen, är irriterande. Och denna upphandlare kanske inte ens gör det medvetet, det kan vara så att han, eller hon, känner inte till vad som döljs bakom gatuhörnet i Mönsterås.

De kommuner som ingår i sexköpssamarbetet är Hultsfred 14 127, Högsby 5 903, Mönsterås 13 181, Oskarshamn 26 507, Vimmerby 15 591 och Västervik 36 274. Invånarsiffror från halvårsskiftet i år.

Felräkningspengar

Man kan ju undra om lilla Högsby har ett lika starkt värde i gruppen, som stora Västervik. Invånarna i Högsby har samma rätt att begära högsta möjliga valuta för sina skattepengar, som invånarna i Västervik.

Just livsmedelsavtalet är så stort och omfattande, att det kommer att presenteras på en avtalsmässa i Plenisalen i Vimmerby. Den lokalhyran gick i alla fall till Vimmerby. Undrar om Valhall i Hultsfred fick vara med och räkna.

Martin & Servera vann leverans av huvudsortiment, samt mejeri, färskt och kött. Det är Sveriges största företag inom branschen med huvudkontor i Årsta utanför Stockholm. Feldts Fisk & Skaldjur ska leverera fisk. Företaget har sin hemmahamn i Smögen på Västkusten.

Och jodå, det har antagits lokala leverantörer i Norra Kalmar län också, vi har ingen siffra på hur stor procentuell andel dessa vunnit av total ordersumma.

Vågar vi gissa på felräkningspengar? Jo, jag vågar.