LO-krav stjälper euron

Landsorganisationen (LO) håller på att stjälpa förutsättningarna för ett ja till svenskt medlemskap i EMU och en ny valuta - euron. Organisationen ställer krav på regeringen. Man vill ha 100-tals miljarder kronor i en fond som LO och regeringen ska bestämma över. Fonden ska användas i tider när arbetslösheten stiger och svensk ekonomi blöder. Känns argumentationen igen? Det är samma tongångar som i debatten inför bildandet av löntagarfonder. Är det inte bättre att man använder dessa, som redan finns, än att bygga upp nya stora fonder. LO-kravet är ingenting annat än ännu ett försök att skaffa sig egen makt över kapitalet i Sverige, en socialiseringsiver som bör stoppas i sin linda.

Ledaren2003-04-02 09:31
Detta är en ledare.

Bakslag för Karlsson
Arbetslivsminister Hans Karlsson har fått ett riktigt bakslag i sin karriär. Hans förslag att arbetsgivarna ska betala del av sjukpenningen även efter de första två veckorna har mött ett kraftigt motstånd från alla kanter, såväl från löntagarorganisationerna som från arbetsgivarorganisationerna.
Som väl är har Karlsson dragit tillbaka förslaget. Det är inte rimligt att pådyvla arbetsgivarna denna kostnad av flera skäl. Det främsta är att orsaken till sjukdomen inte behöver vara arbetsrelaterad. Skadan, sjukdomen kan lika gärna ha skett under fotboll, eller semesterresa.
Förslaget skulle ha inneburit att arbetsgivarna hade blivit mycket försiktiga när det gäller att nyanställa folk. Redan idag är det många företag som begär utdrag från Försäkringskassan på den som man tänker anställa. Finns det många sjukskrivningsdagar får någon annan jobbet.
Så skulle det ha blivit för många, många människor om Hans Karlssons förslag fått gehör. Småbarnsmammor som ofta måste stanna hemma och vårda sjukt barn, handikappade, människor med kroniska sjukdomar. Ja raden på personer som skulle få svårt att få jobb kan göras lång.
Nu är förslaget kastat i papperskorgen, men Hans Karlsson har hotat med att komma igen och på något annat sätt lasta över sjukpenningkostnaden på arbetsgivarna.

Fortsättning på Solbacken
TV-serien Solbacken avd E är slut. Carin Mannheimers populära TV-serie om den svenska åldringsvården har berört de flesta. Det visar tittarsiffrorna som ligger på över två miljoner.
Hon har på ett mycket träffsäkert sätt lyckats skilda hur åldringarna på servicehusen har det och hur illa det är ställt med personalsituationen.
Låt oss hoppas att Carin Mannheimer hittar ny inspiration till en fortsättning av serien. Här finns säkert mycket att ösa ur.

Stadshotellets framtid
Vimmerby Stadshotells restaurangdel har under många år varit ett stort problem. Flera som försökt driva verksamhet där har fått ge upp och nu är det en konkursförvaltare som svarar för driften.
Hotellet ägs av Vimmerby kommun och kostar årligen stora pengar som skattebetalarna får betala. Kommunen hyr ut hela hotellet till en hotellkedja som i sin tur hyrt ut restaurangdelen.
I de politiska partierna diskuteras nu om det är en kommunal angelägenhet att driva ett hotell.
Mycket talar för att det kan finnas en majoritet i Vimmerby kommunfullmäktige för försäljning av hotellet. Någon risk för att Vimmerby därmed skulle bli utan stadshotell är osannolik. Det finns säkert flera som skulle vara intresserade av att ta över ägandet.


Rolf Johnzon

Läs mer om