Locknevibarnen omedvetet en bricka i ett politiskt spel

Barnen har inte fel. De kan inte ha fel och de säger alltid exakt vad de tycker. Det kommer inte halvsanningar från nioåringar, fjäskande uttalanden inlindade i en lagom portion hänsyn och korrekthet. Ungarna säger precis den första tanken som dyker upp i huvudet.

Ledaren2005-02-01 07:47
Detta är en ledare.

Men ändå, när eleverna i Locknevi skola, säger att allt blivit så bra sedan de fick flytta till Frödinge skola, så måste dessa positiva omdömen analyseras en smula. De säger att de lär sig mycket mer nu när de går i Frödinge skola, att det finns mer att göra på rasterna och att där är många fler kamrater. Och alla är snälla.
Inte ens bussresan mellan Locknevi och Frödinge stör dem nämnvärt. Enligt ovan nämnda slutsats så har de rätt, allt stämmer. Inte mycket att diskutera.

Direktlinje till Vimmerby
Men ändå; det behövs en skola i Locknevi. Utan skola försämras samhällets chanser att utvecklas och växa. Vips så är andra serviceorgan nedläggningshotade. I dessa lönsamhetens och effektiviseringens tidevarv, där ordet samordningsvinster firar ständiga triumfer, finns det inte längre utrymme för de små vardagsnära inrättningarna. Ordet samordningsförluster låser politikerna in i en skrivbordslåda. Sedan slänger de nyckeln.
Alla inser att åtta elever, som gick i skolan i Locknevi, kanske var i minsta laget. Men tyvärr är det så att gränserna ständigt flyttas fram. Kraven ökar och med samma utveckling i Frödinge, som i Locknevi, blir det färre elever även där och kanske blir också, hemska tanke, Frödingeskolan nedläggningshotad.
Idag består den ju till viss del av elever som bussas dit och varför kan inte de lika gärna bussas direkt till Vimmerby!?
Pass upp i Rumskulla, i Djursdala, i Pelarne och Brännebro.
Allt blir så bra igen
Det skulle ju bara vara bra för barnen. De skulle få ännu fler snälla kamrater, de skulle lära sig ännu mer, vara ännu längre fram i läroböckerna och ha ännu mer att göra på rasterna. Jag påstår inte att Locknevibarnen har fel - men de är omedvetet en bricka i ett politiskt spel.
Politikerna som för ett år sedan tog beslut om nedläggning av Lockneviskolan gnuggade säkert händerna när de läste den entusiasm som eleverna uttryckte, i vår artikel i lördagstidningen. Samma elever som för ett år sedan var mäkta irriterade på politiker som inte lyssnade på dem. Politikerna lyssnade inte heller på föräldrarna och på läraren i Locknevi gamla anrika byskola.
Nu tycker skolbarnen att det är jättebra att skumpa skolbuss utan bältestvång en timme varje dag - men tycker samtidigt att dagis och fritis ska vara kvar i Locknevi. Om vi följer det mönster på samhällsutveckling som inletts känns inte heller de verksamheterna särskilt säkra. Med samma logik som ovan - och med huvudskälet att "någon måste våga ta steget", ta det obehagliga beslutet att lägga ner - trots att byborna inte vill.
Bara lugn, när dagisungarna väl hittat nya kompisar i Frödinge, då blir allt bra igen.
Politikerna överträffar varandra
Idag står skyltarna som välkomnar och informerar besökare till Vimmerby kommun vid de gamla stadsgränserna. Om vi ska ha en kommun, som lever i alla dessa geografiska delar, så bör för det första skyltarna flyttas till kommungränserna istället. Och sedan bör serviceinrättningar flyttas ut från Vimmerby. Det kommer att kosta en del, men ge så mycket mer tillbaka.
Politikerna från Kalmar län överträffar i dessa dagar varandra när de fördömer situationen med att nästan alla statliga verk och myndigheter ligger i Stockholm. De vill ha dem till Kalmar, alltså staden Kalmar, eller möjligtvis Oskarshamn.
Politikerna i Vimmerby överträffar varandra när de fördömer situationen att nästan alla länsmyndigheter ligger i Kalmar.
Politikerna i Locknevi överträffar varandra när de konstaterar att alla kommunförvaltningar och all kommunservice ligger i Vimmerby stad. Bönder och fastighetsägare på landsbygden utanför Locknevi är inte särskilt glada över att allt ska ligga inne i byn.
Rikt land utan livstecken
Istället för alla dessa fördömanden borde vi försöka skaffa oss en helhetssyn där hela Sverige ska leva, hela länet ska leva, hela kommunen ska leva och hela socknen därmed får liv.
Vi bor ju faktiskt i ett av världens allra rikaste länder.

Alf Wesik
Läs mer om