Lumpet valtrick av sossarna att ta Båtbyggarskolan i famn

Kanske är det så att valrörelsen blivit mer infernalisk än förr om åren. Kanske är det inte så. Vissa av oss minns kanske de verbala utfall som Olof Palme svängde sig med, och som för all del, Gösta Bohman, svarade på. I ungefär samma tonläge. Eller den fantastiska TV-duellen mellan Palme och Torbjörn Fälldin 1982.

Ledaren2010-09-10 06:34
Detta är en ledare.

Nu för tiden är valrörelsen strategi på extrem hög nivå - förutom de verbala utfallen, som fortfarande ligger kvar som en tjock kvalmig heltäckningsmatta längst ner på golvet.
Valupplägg från USA kopieras, experter anlitas, liksom stylister. Retorikexperterna får sitta allt närmare partiledarna vid planeringsmötena, och artister och kändisar knyts till de olika partierna. Rätt bilder sprids till pressen, vid rätt tillfälle, och en och annan smaskig personskandal råkar av en händelse poppa upp till ytan så här lagom nära valet.
På det lokala planet trodde vi oss förskonade från väljarfiske i sådana smutsiga vatten. Tills vi fick se att socialdemokraterna i Vimmerby plötsligt framställer sig själva som räddare av Båtbyggarskolan i Storebro.
Men det är ju alldeles fantastiskt, tala om snedseglare. Visserligen är alla Storebrobor - och båtfantaster över hela landet - djupt rörda över Henriksson och companys plötsliga humörsvängning, men här har väl i alla fall någon sorts lågvattenmärke passerats, långt utanför farleden, bland grynnor och skär.

Bred proteststorm
Bakgrunden är istället den att Storebro Båtbyggarskola har ratats av i princip alla ledande politiker i Vimmerby kommun under flera tiotalet år. Och om vi ska vara riktigt, riktigt ärliga, så hjälpte alla partier till med denna försåtliga felnavigering.
Situationen var sådan att alla Storebrobor - och alla svenskar som över huvudtaget har en liten, liten droppe saltvatten i sig - insåg den analkande faran. Exakt alla i hela Sverige, förutom politikerna i Vimmerby. De var istället fullt upptagna med att kartläga det bristfälliga ventilationssystemet på gymnasieskolan.
Istället för att inse vilken tillgång, som fanns inom kommunens gränser, gjorde de allt för att solka skolans rykte, att försöka få så fåtal sökande varje år som möjligt. Så få att det bara skulle vara att dunka igen dubbelporten till skolan och lägga den till de politiska handlingarna. Allt för att kunna flytta ännu en verksamhet till centralorten Vimmerby. Bland annat genom att krångla till skolans namn så till den milda grad, att den var omöjlig att finna för en båtälskande västkustbo.
Bristen på marknadsföring var slående, liksom den totala avsaknade av kompetens.
För 20 år sedan gick det till och med så långt att dåvarande skolchefen ville flytta skolan till Vimmerby, av det skälet att "Storebro var så tråkigt för eleverna". I brukssamhället samlade uttalandet en bred proteststorm med bröderna Ivarsson i täten.
Men de politiska partierna i Vimmerby kommun knep krampaktigt igen sina läppar och hoppades att stormen skulle bedarra. Och mest av alla knep nog sossarna sina röda läppar.

Massor av företag
Hur det nu var, så lyckades inte de ledande partierna med sina avsikter, nämligen att få skolan och båtbyggerikonsten och den marina stoltheten, att gå under. Trots idoga försök.
Samhällsengagemanget har alltid varit mycket stort på orten - och detta engagemang har sträckt sig rakt över alla möjliga och omöjliga partigränser.
För att kulminera för något år sedan när skolansvariga, ivrigt påhejade av politiska partier, sossar och allt, förklarade att "nu lägger vi ner".
Inga sökande, inget intresse, skolan slogs fast vara ett misslyckande. "Äntligen" hörde man politikerna viska bakom sina protokoll, om man lyssnade väldigt, väldigt noga.
Då klev en grupp fantastiska ortsbor in i handlingen. De hörde sig för med gamla elever och samlade massor av vittnesmål över skolans förträfflighet, inventerade hur många arbetstillfällen som skolan genererat genom åren, hur många företag som alla dessa hantverkare skapat, de samlade näringslivet inom trä- och bearbetsningsbranschen i vår region, de gjorde studiebesök på andra oerhört framgångsrika, men långt ifrån lika kända båtbyggarskolor - de bjöd in politiker till informationer.
Det sistnämnda visade sig dock vara den allra värsta uppgiften, för just de tio olika alternativa dagar som föreslogs Vimmerbys politiker, var de alla upptagna. I princip.

Står nu i kö
Men nya vägar söktes. Landstingsdrivna Folkhögskolan i Vimmerby lockades med i planerna och nu har en öppning uppenbarat sig.
Att i detta läge göra som socialdemokraterna i Vimmerby försöker, ta åt sig äran av detta, är ytterst lumpet. Ett tjuvtrick som vi snabbt ska förpassa till det sladdriga valfläskets komposthög.
Socialdemokraterna ska ha all heder över att de äntligen insett skolans möjligheter. Så här i trettoende timmen, liksom många andra politiker och partier.
Men äran för någon sorts räddningsåtgärd, den hamnar oavkortat i Storebro.
Det var samhällets enastående brukshistoria, enastående bakgrund - som räddade skolan. Och ytterst den engagerade samhällsgrupp som ägnat verksamheten så mycket kraft och idéer, med Inge Teodorsson i spetsen tillsammans med Börje Forss, folkpartiet. Samt nu i den senaste vändan, rektor Rolf Karlsson på Folkhögskolan.
Det har nu visat sig att en grupp Storebrobor lyckats på ett års arbete, vad politikerna i Vimmerby misslyckats med i 30 år. Nu får vi bara hoppas att det inte är för sent.
Ännu är inte sista ordet sagt, men eftersom politikerna nu står på kö, för att deklarera skolan sin kärlek, så får vi ha det i minne, även när valet senare summeras.
Och så illa får det bara inte vara ställt, att en av kommunens bästa varumärken, sänks som ett drivankare ute på Gåsfjärden.

Alf Wesik