Många saker att glädja sig åt, men också en hel del som oroar

Det finns oerhört mycket som är bra i Vimmerby. Turismen och Astrid Lindgrens Värld bara fortsätter att expandera och locka flera besökare. Turistindustrin blir därmed en allt viktigare del av näringslivet och sysselsättningen i kommunen, samt i grannkommuner som hänger med på Astrid-tåget.

Ledaren2007-10-31 08:15
Detta är en ledare.

Nya butiksetableringar och en mycket väl utvecklad och välskött bilhandel i Vimmerby fortsätter att locka många besökare. Handelsunderlaget är fortfarande mycket stort, och inget talar för att det ska minska. Den viktigaste orsaken till detta så glädjande faktum är naturligtvis befintliga butiker. Det finns en stomme av specialaffärer av alla de slag, och med ett utbud och en kunskap som imponerar.
Den nya infarten till Vimmerby, den som bytte namn från Norra Industrigatan till Vimmerbyallén, blev tjusig. Så långt den är färdig hittills. Blomsterarrangemangen, rondellen och trädallén utefter gatan är en prydnad och utgör ett ytterst välkomnande anslag för alla besökare. Liksom för infödingarna.
Ansvariga inom gatuavdelningen förtjänar verkligen en eloge för den storslagna förvandling som skett i området. För bara några år sedan var det verkligen en ganska anspråkslös industrigata som inte gladde särskilt många - och nu är det istället en paradgata.
Nu gäller det bara att nya infarter till Vimmerby ägnas samma uppmärksamhet. Det är ofta små detaljer, som första intrycken av en stad eller kommun, själva känslan vid första anblicken, som gör skillnaden.

Tippar omkull
Av den anledningen känns det en smula oroande att kommunen anser markområdet söder om söder, mellan Arla och Åkeborondellen och Riksväg 34, vara mest attraktivt. Jo, vi kan förstå att läget rent logistiskt och exponeringsmässigt är ypperligt. Men så är det ju detta med första anslaget också, den första avgörande blicken.
Vimmerby är en liten kommun och vi ligger långt bort. Otaliga är exemplen på olika länsmyndigheter, polismyndigheter, landsting och statliga myndigheter, som tycker att vi ligger allt för långt bort i världen.
Men en sak kan ingen ta ifrån oss, och det är naturskönheten, samt den mysiga lilla småstadens styrka och charm. Den miljö som bland annat formade Astrid Lindgrens tankar en gång i tiden. Av den anledningen känns det märkligt att vi ska behöva ta till storstadsfasoner och belamra infartsvägarna med industribyggnader.
Men det är klart - nu när det mest naturliga industriområdet har omvandlats till en jättelik fotbollsplan - eller är på väg att så göra. När de sista befintliga industriområdena är i så dåligt skick att de måste saneras för mångmiljonbelopp, och när andra potentiella industrimän nekas besked om mark, måste ju något ske.
Det får inte bli så att kommunen tippar omkull på grund av dålig framförhållning vad gäller exploaterade markområden och industribyggnader. Men i en liten kommun som Vimmerby bör naturskönhet och industrietableringar kunna samsas. Bara viljan finns - och bara framförhållningen finns.
Det känns som om verkligheten är på väg att skena ifrån ansvariga. Nu talas om budgetunderskott som en följd av alltför dyra och oväntade exploateringskostnader.

Några problem, bara
En gång i tiden var det Vilab, Vimmerbys Industrilokaler AB, som skötte företagskontakterna. Det byggdes ett jättelikt industriområde som alla skrattade åt, för att det var för stort. Det var Södra Industriområdet och nu finns det knappt plats för en korvkiosk där längre. Det skrattades lika rått när Vimab byggde ett industrihotell utan att ha någon hyresgäst klar. Det dröjde inte länge förrän den var uthyrd och lade grunden till stordåd.
Nu saknas industrimark och nu saknas industrilokaler. Varje gång jag påtalar detta så får jag på skallen av den anledningen att "det visst finns mark", och att "det visst finns lokaler". Men jag framhärdar, vi måste ha alternativ, vi måste ha visioner och vi måste jobba för saken.
Och ett anständighetskrav är ju att kommunen har gjort alla markaffärer helt klara, med underskrivna avtal, betalat och handslaget, innan detaljplaner och kommunala beslut tas.
Från kommunens sida fick jag senast en lista på 53 hektar planerad industrimark enligt ÖP, översiktsplanen. Problemet är bara att 30 hektar av dessa är Krönsmon och enligt många inte alls särskilt lämplig som industrimark, där den ligger i utkanten av skyddsområde för vattentäkt - och resten, i stort sett, är privatägd. Där måste först markköp upprättas. Som jämförelse kan nämnas att hela nuvarande Södra Industriområdet, exklusive fotbollsplanen, är 54 hektar.

Visioner i Vimmerby
Vision Vimmerby har numera hand om förståndet vad gäller etableringar och företagskontakter. En enkel sökning på visionens hemsida efter lokaler visar att det dyker upp ett antal olika alternativ - men senaste uppdateringen är från 2003 och tillträdesdag är samma år. Som statsrådet Ines Uusman ungefär, som en gång påstod att "Internet är en fluga som snart flugit förbi".
I Värnamo finns vid infarterna stora skyltar som upplyser besökare om att det finns 100 ha färdig industrimark. Jag misstänker att det är mark som antingen ägs av kommunen alternativt är direkt avsedd för industrietablering.
I Norrköping diskuteras en One-shop för företagare. En kommunal kontakt ska räcka, inte en hord av kommunhus, korridorer, kontor och olika tjänstemän, förenklad tillståndshantering, forum för företagare, bortrensning av verksamheter som kan drivas privat istället för kommunalt, förbättrade kommunikationer, skapa möjligheter med en bred paljett av bostadsalternativ, barnomsorg, utbildningar, fritidsaktiviteter och kultur. Snabba besked till intressenter, samarbete över kommungränser etcetera.
Vad sker i Vimmerby? Vad har Vision Vimmerby för nyheter och visioner egentligen?

Alf Wesik