Märkligt beslut att dra in underhållningen på torget

Jag vet inte om idiomet "sila mygg och svälja kameler" passar riktigt in, men nog måste det vara helknasigt i överkant att först kosta på torget i Vimmerby en massa kosing och sedan? Ja, vadå?

Ledaren2008-02-06 07:54
Detta är en ledare.

Vi har fått gatstenar i häftiga formationer och vi har fått konstnärliga utsmyckningar och turistbyråflyttningar, och alternativa konstnärliga utsmyckningar, och snygga klotformade träd i andra sorters formationer.
Allt detta för att locka folk till torget, att få torget levande och i en förlängning stödja centrumhandelns möjligheter till överlevnad.
Alla dessa satsningar kostar inte lite kosing - tvärtom, de kostar många stålars. Och även om vissa butiksägare kanske hellre hade sett att parkeringsplatserna finge vara kvar i oförminskat antal - så måste man ju medge att det blev snyggt och prydligt.
En riktigt vrålvacker sommardag i juni eller juli, eller augusti, när det är lite torghandel och det är fullt med folk på torgets serveringar - ja, då är det toppen. Det medges. Det ger verkligen ett inbjudande intryck för barnfamiljer och turister.
Så även om alla inte har varit helt och fullt överens med kommun när torgets utformning har bestämts, så har det blivit bra.

Plötsligt påkommet
Men - och här kommer den stora invändningen - men, om vi nu gör den här satsningen gemensamt i Vimmerby så gäller det självfallet att löpa linan ut.
Det var ett gigantiskt misstag att ta bort möjligheterna till ölservering på torget, och det var ett gigantiskt misstag att begränsa möjligheterna till konkurrens - genom den enkelsidiga upphandlingsmodell som infördes.
När nu underhållningen på torget också försvinner som en avlöning, är det verkligen fattigt. Vad är nästa steg, att plocka bort sittmöjligheterna..?
Här kan vi verkligen tala om att sila mygg och svälja kameler. Först satsa massor av pengar på en aptitlig inramning av torget och en trevlig utsmyckning - och sedan försöka spara några hundra tusen på att dra in underhållningen.
Som att köpa en ny bil, men strunta i att försäkra den. Eller som att arrendera en biograf, utan att ha några filmer att visa.
Nej, när nu de stora uppgifterna är lösta, det vill säga själva utformningen av torget - så måste naturligtvis publikdragarna också stimuleras.
Om turiststaden Vimmerby drabbas av en plötsligt påkommen snålhet, så drabbar ju detta i sin tur finansiärerna, det vill säga invånarna i kommunen. Och därmed handlarna, de som ska leva av att kommuninvånare och turister handlar hos dem - och därmed ger dem möjligheter att hålla centrum levande.
Alla som försöker få plus och minus att gå ihop vet att de fasta utgifterna ofta är hanterbara, även om de är ganska stora, medan de löpande, själva driften, är värre att motivera. Men nu är det faktiskt så att just serveringarna på torget och underhållningen är en förutsättning för liv. För ett sommarliv i sus och dus.

Bästa situationen
Jag är verkligen medveten om att kommunen på sista tiden tagit flera beslut som holkat ur kommunkassan ordentligt. Vi ska i sammanhanget inte ens nämna arenabyggen, tomtsaneringar eller skolprojekt.
Men hur kostsamma andra projekt än varit och kommer att bli, så måste vi självklart våga satsa för att vinna. Och i sammanhanget rör det sig ju om endast kaffepengar, eller 150 000 kronor.
En ganska enkel inspektion av kommunens hemsidor visar att Astrid Lindgrens Näs sysselsätter 10-11 personer, Turistbyrån 4 personer och Vision Vimmerby minst 8. Alla dessa personer kostar mycket stora pengar i just drift och alla dessa personer är högst beroende av att såväl centrumhandeln, som turismen och besöksnäringen, frodas.
Detsamma gäller självklart Astrid Lindgrens Värld samt alla privata aktörer inom besöksbranschen, restauratörer och hotellägare.
Det är kultur- och fritidsnämnden som beslutat sig för att skrota allt vad torgunderhållning heter med motiveringen att 150 000 kronor är för lite pengar, för att kunna anordna en underhållning i anständig nivå. Anslaget under jublilumsåret var 300 000 kronor.
Men frågan är om kultur- och fritidsnämnden har mandat att ta ett sådant beslut själva.
De investeringar som gjorts på torget, av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, har ju hela tiden förutsatt att anrättningen ska kryddas av bland annat underhållning.
Besluten som då togs, beträffande torget och slopande av parkeringsplatser, blir ju inaktuella i samma ögonblick som en av facknämnderna, blundar hårt, håller för öronen, och väljer att styra in på ett sidospår.
Därmed raderas givna förutsättningar snabbt och enkelt bort från jordens yta.
Nej, försök hålla ekipaget på banan och lägg istället energin på att försöka göra det bästa av situationen. Om inte annat får väl kommunstyrelsen och kommunfullmäktige göra sommarhållningen till obligatorium. Till något för kultur- och fritidsnämnden att bara ordna. Punkt.
Och så är det ju förresten, att vi alla har olika smak. Sommarunderhållningens kvalitet står inte alltid i paritet med prislappen.
Handlarna har det inte lätt i dessa tider. Ytterligare ett direkt butiksfientligt förslag diskuteras för närvarande i och med att hela centrala stan ska bli förbjuden p-zon, fordon är bannlysta på alla platser som inte är uppmärkta med linjer och skyltar.
Varför? Hur ofta är det trafikolyckor i centrum?
Jag ser förslaget i det närmaste som ett angrepp mot de så viktiga småbutikerna i centrum, som ju är så oändligt beroende av tillgänglighet.

Alf Wesik