Massor av ord, massor av idéer, signerade nya kommunalrådet

Mycket snack men liten verkstad. Eller som jag själv föredrar att uttrycka saken; Små ord ur stor mun. Nej, det vore verkligen orättvist att döma ut Vimmerbys kommunalråd redan innan han hunnit tillträda. Det vore verkligen inte schysst. Men det var onekligen en fyllig programförklaring som det tillträdande kommunalrådet i Vimmerby, Micael Glennfalk, (M), levererade i gårdagens tidning.

Ledaren2010-11-26 07:52
Detta är en ledare.

Många av punkterna han tar upp är mycket intressanta och kommer att innebära en klar kursändring i ledarstilen i Vimmerby.
Det som är mest intressant med Glennfalks programförklaring är ändå det faktum att det bara händer. Det innebär en nystart i Vimmerbypolitiken, kanke den första stora kursändringen sedan förra stora omgörningen, den som skedde för 40 år sedan när Sevede och Vimmerby slogs ihop och nedmonteringen av landsbygden startade.
Glennfalk har utformat sin politiska självdeklaration punktvis och denna indelning är absolut inte mycket att säga om. Han inleder med stycket Finanser och talar sig varm för en kommunal ekonomi i balans. Han har som grundläggande målsättning att vända den nuvarande negativa trenden till ett försiktigt plus.
Och han ämnar rivstarta, Micael Glennfalk. Trots att det är det nuvarande politiska ledargänget som spikar 2011 års budget, så tänkar han nästan innan julglöggen hunnit kallna, att ta itu med budget för 2012.
Det är mycket sunt att han redan nu talar om kraftigt förändrade tankesätt, att han inte nöjer sig med den nuvarande, och de senaste decenniernas politik, att undkomma personligt ansvar i besvärliga frågor, genom att spara med hjälp av osthyvelsprincipen.
Vi har tidigare på denna plats efterlyst yxa istället för hyvel och önskemålet ser ut att uppfyllas.

En ny grund
Sedan går Glennfalk vidare med underrubriker som Kommunens tillgångar. Inte mycket att säga om. Vidare med förhållandet Staden-landsbygden. Han konstaterar mycket riktigt att det inte duger att Vimmerbypolitikerna i ena stunden klagar på uteblivna statliga satsningar i vår del av landet, i förhållande till de större städerna, och i nästa andetag gör sig skyldiga till exakt samma politik, fast i förhållandet mellan landsbygden inom Vimmerby kommun, gentemot centralorten.
Jag tycker det är mycket sunt att Micael Glennfalk konstaterar att en kommunal service kan tillåtas kosta jämförelsevis mer i en liten kransort, än i centralorten - i det fallet resultatet i slutraden ändå blir positivt. Det vill säga att småorterna hålls vid liv och forsätter attrahera invånare.
Sedan fortsätter Glennfalk att kommunstyrelsen ska ta ett ansvar för att alla förvaltningar strävar mot ett mål, snarare än endast ser till sitt eget bästa. Han tar upp skattesatsen och utesluter inte att organisationer och strukturer får finna sig i att ifrågasättas, och kanske minskas.
Detta resonemang är helt riktigt. Här är det mycket viktigt att vi lämnar den nuvarande ordningen, som vuxit sig allt för stor och yvig. Nu gäller det att bygga en ny, mer modern, bättre fungerande ordning - och det från grunden.
Det finns massor av olika verksamheter att ifrågasätta - och det finns massor av verksamheter som till varje pris måste förstärkas.

Företagartankar
Kommunikationsfrågorna tas upp i ett stycke och där framhålles att järnvägen är i behov av en upprustning. Avslutningsvis behandlas invånarantalet och det faktum att företrädesvis ungdomar flyr hemkommunen.
Nej, sammanfattningvis handlade det ingalunda om en massa snack i liten verkstad, jag tycker faktiskt att det var en mycket sund och viktig programförklaring - där det kanske bästa av allt framhålles, vikten att hitta tillbaka till kommunens viktigaste ansvarsområden, vikten att vara sparsam och snål för att nå dit.
Han lägger naturligtvis massor av företagstänkande, i sin politik, Micael Glennfalk - och det var kanske därför han fick så stort förtroende i valet. Eftersom ett sådant tänkande saknats under senare år.
Inom näringslivet vet vi emellertid att det är ganska enkelt att sätta samman en företagsidé, men desto svårare att hitta riskkapital, finansiärer, kompanjoner, medarbetare och sedan driva idéerna i hamn. Ett råd till en ny politiker som Micael Glennfalk, är av den anledning, att skynda långsamt - smekmånaden är snart över - och nu väntar fyra år av ständigt påpassande, från invånare, anställda, politiker, som granskar varje litet penndrag, varje litet beslut och prioritering.

Frågor och svar
Frågor som jag anser saknades i Micael Glennfalks handlingsprogram var följande;
1) nya politiska konstellationer och nya nämndorganisationer är en sak, men förvaltningarna och tjänstemännen är ändå desamma. Vi vet att tjänstemnännen, med sin erfarenhet och djupa kunskap indirekt, eller helt öppet, ligger bakom många av de politiska besluten. Det krävs helt enkelt nya tankesätt även på det området - och dessutom, färre nämnder, men lika många förvaltningar, sparar inte många kronor.
2) Investeringskostnader är en sak, men driftskostnaderna är en värre fara, för en blomstrande finansiell ställning. Ibland måste man satsa kortsiktigt för att vinna långsiktigt. Ett litet, litet exempel; utbyte till lågenergilampor i kommunens lokaler skulle betala sig i form av lägre elkostnader på kanske ett år - och sedan bidra till en lägre driftskostnad år efter år. Men omöjligt att genomföra på grund av att det saknas pengar i budgeten till ett sådant utbyte.
3) Regionfrågan, om vi ska komma till beslut vid valet 2014 gäller det att rivstarta redan nu. Vad vill vi? Samarbete och med vem? Linköping? Hultsfred? Västervik?
4) Hur ska den framtida skolan i Vimmerby utformas? Hur ska vi kunna erbjuda våra ungdomar en bra utbildning i hemkommunen? Båtbyggarskolan i Storebro? Gymnasiet i Vimmerby? Gymnasiet i Västervik, på Höglandet, i Hultsfred? Studieförbunden, folkhögskolan och högskoleutbildningar i olika former. Finns några nya visioner - en Turismhögskola?
Men för all del, Micael Glennfalk, låt gärna julen bli en sista chans till vila och tankefrid, innan allvaret tränger sig på.
På allvar.

Alf Wesik