Med statistik kan man bevisa allt, även raka motsatsen

Jag skulle vilja slå ett slag för det sunda förnuftet. Jag skulle vilja minska klyftan mellan förslag och beslut. Ofta kommer förslagen kommer från människor som har en kunskap och ett brinnande engagemang. Som bygger sina tips på bred erfarenhet.

Ledaren2012-01-14 05:05
Detta är en ledare.

Tyvärr är det så att de här förslagen sedan, i demokratins namn, ska köras i byråkratins food processor, och komma ut som ett smetigt grådassigt intebeslut. Detta kan bero på flera saker, en kan vara att kunskapen hos tjänstemän och politiker inom just detta område brister.
En annan kan vara att politikerna har fastnat i statistikens drivankare. Att de är osäkra rätt och slätt. Att de inte vågar göra något som ingen annan gör.
Det är av den anledningen mycket farligt att lyssna allt för mycket på statistik. Att följa strömmen. Bättre att hitta egna lösningar baserad på den egna situationen. Ingen kommun är den andra lik.
När det gäller just statistik så har en okänd fritänkare uttryckt saken på ett mycket kärnfullt sätt; han sa att "det är nu ovedersägligen bevisat att rökning är en av huvudorsakerna till statistik".
Den mer namnkunnige Mark Twain står för en betydligt mer välkänd definition på ordet statistik, nämligen att "Det finns tre sorters lögner. Lögn, förbannad lögn och statistik".

Tagit sig ur fällan
En av de mer korkade statistiska uppgifterna som florerat under hösten, som därför mängder av kommunalpolitiker tryggt lutat sig emot, är den som uttrycker en kommuns sårbarhet. Den som rent statistiskt på fullt allvar framför att det är otryggt att ha stora industrier i sin egen kommun.
Varför? Jo, för att om denna enda stora industri får problem och varslar eller slår igenom fabriksportarna, så blir det jättemånga som drabbas.
Den här statistiken har i omgångar förts fram som någon sorts sanning, i många av landets ledande politiska kretsar.
Bland annat brukar Västerviks kommun lyftas fram som skrämmande exempel på otrygghet. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) brukar få illustrera sårbarheten.
Men inte med en bekymrad min, utan snarare ett mycket brett leende.
Varför, jo han, och därmed underförstått alla kommuninvånare, har tagit sig ur sårbarhetsfällan tack vare det faktum att Electrolux tog beslutet att flytta massor av arbetstillfällen till Ungern.
Med samma "ickelogik", alltså att kommuner blir tryggare om storföretagen försvinner snabbare än kvickt från den egna regionen, har bland annat Mörbylånga, Sotenäs, Vimmerby och Västervik blivit mindre sårbara.
Samtidigt som exempelvis Hällefors, Karlskoga och Emmaboda fortfarande är mycket sårbara.
I dessa senare kommuner, lever nämligen storföretagen på orten kvar. De har dessutom mage, dessa storföretag, att visa tecken på att varken vilja varsla eller lägga ner.

Verkliga orsaken
Varför ler då Hjalmarsson i Västervik? Jo, tack vare att storföretaget Electrolux tog mycket av sitt pick och pack och drog vidare mot öster, så växte övriga företag i kommunen. Rent procentuellt.
Därmed blev Västervik en mycket tryggare och mindre sårbar kommun. Enligt den "förbannade statistiken" vill säga.
Men i verkligheten ska Harald Hjalmarsson sträcka på sig ändå. Av helt andra orsaker.
Nämligen att samarbetet mellan kommunen och näringslivet enligt ett flertal källor, fungerar mycket bra, att kommunens engagemang i nya företags- och handelsetableringar lyckats finfint, att flera stora butikskedjor lockats till skärgårsdidyllen och tågen tuffar vidare.
Avslutningsvis några andra kärnfulla reflektioner. Winston Churchill: "Man ska bara lita på statistik när man själv fått förfalska den". Eller den här av Torvald Gahlin: "Likheten mellan statistik och en bikini är den att båda åskådligt framställer det de vill visa, men döljer det alla vill se".

Alf Wesik