Mental omställning för att nå till finalen

Hon hade definitivt ingen lätt uppgift, Helena Olsson från Skattebetalarnas Förening, när hon skulle presenterade sin ekonomiska analys över det finansiella läget i Vimmerby kommun. För på andra planhalvan fanns stjärntrion på plats, taggad till tusen.

Ledaren2006-06-16 07:10
Detta är en ledare.

Där fanns bollbegåvningen Zlatan, i form av Eva Berglund (s), där fanns slitvargen Ljungberg, i form av Karl Axel Centerstig (c) och där fanns lagmaskinen Henke Larsson, i form av Inge Schultz (c).
Vad än Helena Olsson hittade på så hade Vimmerbys tunga stjärntrio svar på tal.
Men frågan är ändå om inte Vimmerbys allra tyngsta politiker fick sig en tankeställare i alla fall. Visserligen tog Skattebetalarnas Förening till det lika gamla som simpla tricket att jämföra äpplen med päron, men ändå - nog ska en så stor organisation som en kommun tåla en jämförelse och ett ifrågasättande.

Ingen skola, inga barn
Skattebetalarnas Förening jämför kostnaden per individ i Vimmerby med de kommuner i landet som har lägst kostnad. Den jämför på så sätt förvaltning efter förvaltning och hamnar i ett läge där vissa slutsatser kan dras.
Som att skatten skulle kunna sänkas med tre kronor, vilket skulle göra 700 kronor mer i plånboken varje månad för en familj med normalinkomster. Tyvärr är det en oerhört haltande jämförelse, och vi förstår Vimmerbytrions högljudda protester.
Ett exempel som nämndes var skolans område. Och för att matcha de kommuner i landet som har minst kostnad per elev, skulle skolor som Tuna, Frödinge, Djursdala och Rumskulla vara dödsdöma.
Och en sådan utveckling vill vi ju inte ha i Vimmerby eftersom samhällen utan skolor snabbt blir samhällen utan barnfamiljer, och därmed snart samhällen utan invånare.
Lättare bygga upp
Men som sagt, det är mycket bra att organisationer som Skattebetalarna med jämna mellanrum slår några långa inlägg, för någon gång då och då missar Isaksson rusningen, och tvingas se bollen studsa i mål.
Det är nämligen mycket lätt hänt att en kommun hamnar i en situation där organisationer och förvaltningar blir självskrivna och alldeles oavsett resultat och utveckling får finnas kvar - utan varken granskning eller resultatkrav. Och när det gäller kommunala verksamheter så finns onekligen tendensen att politikerna har en mycket större kreativitet när det gäller att bygga upp, än att riva ner.
Det är så mycket lättare att motivera något som innebär en nyanställning eller en investering, än att argumentera för en personalnedskärning, eller en rationalisering. Men ändå, kommunerna med sina tjänstemän och politiker, är som en levande fotbollsmatch med ständigt nya förutsättningar. Det krävs spelarbyten, snabba spelvändningar och en hel del rock?n roll för att det ska bli ett hyggligt slutresultat.
Tuff konkurrens
När Vimmerbys grannkommun Västervik för några år sedan upplevde verkligt tuffa motgångar med flera mycket stora företagsnedläggningar upplevdes situationen som ljusare i Vimmerby. Samma sak när företagsnedläggningar drabbade Hultsfred och invånarantalet sjönk snabbt.
Men för närvarande är det upplevelseindustrin i Hultsfred som blomstrar och en mängd småföretag och utbildningar följer i det fantastiska rockspåret - och för närvarande är det Västervik som plockar poäng genom massor av tunga butiksetableringar, liksom nu senast en oerhört imponerande turistsatsning i form av Holiday Club.
En miljard satsas på hotell, spa, restauranger, butiker, bowlingbanor, multihall och golfbana.
I detta läge gäller det för Vimmerby kommun att på nytt ställa om från försvar till anfall, att kontra blixtsnabbt. Vimmerbys tunga anfallstrio, Berglund, Centerstig och Schultz, måste agera med stor vilja och beslutsamhet.
Som till exempel att jämföra Vimmerby med de allra bästa kommunerna i landet, inta bara när det gäller skolor och äldreomsorg, utan på alla områden. Visa vad ni går för, slutspelet närmar sig, finalen närmar sig och valet närmar sig.
Kanske har Skattebetalarnas Förening retat lite i alla fall, kanske har den haltande jämförelsen en gnutta substans i alla fall?

Alf Wesik