Mera om nytt gymnasium

Tydligtvis läser många tidningens ledare och erhållna åsikter har varit många. För att undvika missförstånd och som klart uttrycktes var synpunkterna i lördags undertecknads och ingen annans. Uppgifterna grundade sig också på officiella siffror som vilken kommuninvånare som helst har rätt att erhålla. Därmed hoppas jag att inget tvivel skall finnas i denna fråga.

Ledaren2007-11-17 05:29
Detta är en ledare.
Högskattekommun
I lördags beskrevs också övergången från lågskattekommun till högskattekommun. Och detta har senare redovisats i diagramform. Härvid framkom den dramatiska förändringen som skett under senaste 12 åren.
Vimmerby kommun blir näst högst i kommunalskatt i Kalmar län och tillhör det fåtal (6) kommuner i Sverige som planerar att höja skatten kommande år. Enligt dagens samhälle sänker 34 kommuner skatten nästa år. Övriga tydligtvis oförändrat.
Det kan inte nog betonas hur viktig kommunalskatten är för ett hushåll och eftersom skatten är rakt proportionell drabbas långinkomsttagare extra hårt.

Ökad hushållsskuld
Enligt uppgift fanns det i genomsnitt 6.735 hushåll i Vimmerby kommun år 2006. Om man beräknar att åtminstone kostnaderna blir 115 miljoner kronor betyder det att för nya gymnasiet måste varje hushåll i kommunen låna upp 17.000 kronor att överlämnas till kommunledningen för gymnasiet.
Alternativ
I lördags diskuterades försäljning av skog till mellan 60 och 90 miljoner kronor, och elverk för 200 till 300 miljoner kronor. Alternativen följs av så negativa konsekvenser att dessa inte är försvarbara.

Elevantalet
Enligt erhållna uppgifter och publicerade i onsdagens tidning skall nybyggnationen planeras för 650 elever men behovet sjunker snabbt ner till 500 elever. För att fortsätta att endast bli 410 elever åren 2015 och 2016.
Tyvärr är det inte bara i Vimmerby kommun elevantalet minskar utan även så i övriga Sverige. Konkurrensen om de allt färre eleverna kommer att bli allt hårdare. Detta förvärras dessutom av möjligheten till frisökning, det vill säga man får söka vilken skola man vill.
Naturligtvis är det för kommunen härvid av intresse att ha kvar elever från Vimmerby och få elever till Vimmerby från andra kommuner.
Många faktorer inverkar, möjlighet till bostad, närhet till hemmet, men framför allt torde inriktning på gymnasieprogrammet vara det viktigaste.

Friskolor
Över hela Sverige och mer eller mindre uppmuntrande av nuvarande regeringen startas friskolor. Dessa konkurrerar i sin tur med traditionella gymnasier. Har man inräknat konkurrens från friskolor i Vimmerby kommun och dess inverkan på elevantalet?
Naturligtvis torde vi få friskolor även i Vimmerby kommun i framtiden med de förmånliga ersättningar och lönsamhet som tycks vara fallet. Ett företag som driver friskolor heter Academedia och aktiekursen har bara i år stigit 197 procent.
Dessutom verkar friskolorna inte ha svårt att få bra lärare eftersom man kan erbjuda delägarskap med större eller mindre procentandel i skolverksamheten.
Naturligtvis måste det vara attraktivt att starta friskola också i Vimmerby. Till exempel att Vimmerby Tidning tillsammans med någon av reklambyråerna startar en media- och reklamskola. Lokaler finns och angående matsal skulle säkert eleverna uppskatta att intaga lunch tillsammans med ordinarie personal.
Kanske det kommer att bli en friskola inom livsmedel med Åbro, Arla och Frödinge Mejeri som intressenter förlagd i någon av företagens lokaler.
Kanske bygg- och dekorskola tillsammans med Skanska i Gullringen och andra företag, till exempel Ikea.
Om inte så skett borde ovanstående beaktas. Inför varje beslut skall man alltid tänka efter vad är det bästa som kan hända och vad är det sämsta som kan hända. Verkligheten blir ju någonstans däremellan.

Projektering och tidsprognos
Projekteringsarbete beträffande gymnasiebyggnationen har beställts och inletts. Gissningsvis torde kostnad för detta arbete vara ett par procent av framtida kostnader, det vill säga ett par miljoner kronor.
Frågan man ställer sig är då att har alternativen verkligen utvärderats innan dessa utlägg. Har man till exempel varit i kontakt med landstinget hur man ser på Vimmerby Folkhögskolas framtid. Hemska tanke att under projekterad byggnadstid för 110 miljoner kronor kommer besked från landstinget att man lägger ner Vimmerby Folkhögskola. Vilka garantier finns att Folkhögskolan finns kvar i framtiden med de indragningar regeringen sysslar med till vuxenutbildning.

Hur blir framtiden?
Det är alltid svårt att sia in i framtiden men realistiskt torde vara att projekterings- och ritningsarbeten behöver första halvåret 2008 och till och med en bit in på hösten. Därefter kommer upphandlingstiden och vi är framme någonstans vid årsskiftet 2008-2009. Därefter kommer byggnation igång och realistiskt torde intagning av elever kunna ske hösten 2010. Vad har hänt under den tiden med friskolor, med Folkhögskolan och så vidare.
Åtminstone vad gäller friskolorna tror undertecknad att mycket har hänt liksom redan skett i större städer. Hemska tanke att i sedvanliga gymnasieskolan finns endast 300 elever medan övriga elever finns i friskolor runt om bland företag och riksföretag med friskolor även i Vimmerby.
Jag är tacksam för alla samtal och nya uppslag tidningen borde skriva om. Jag är också tacksam att ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden, Krister Torenfält, i tisdagens tidning gav sin syn på gymnasiefrågan och självfallet bör matsalsfrågan lösas på något sätt.

Fortsatt debatt
Gymnasiebyggnaden är ju den största investeringen på 36 år i Vimmerby kommun och borde debatteras mycket mera innan verkställighet. Naturligtvis synd att inte debatten eller undertecknad kommit igång tidigare men så länge definitivt byggbeslut inte tagits finns ju alltid möjlighet att avvakta eller avbryta.
Välkommen med åsikter.

Bengt Ingemarsson
chefredaktör