Minnesmärke på spikrak väg mot folkomröstning

Med allt som händer i världen är det kanske futtigt att i Vimmerby härja om utformning av officiellt minnesmärke över Astrid Lindgren, vår stads kära dotter. Men, hur osmaklig jämförelsen än må vara, när kriget i Irak är slut sedan hundratals år - ja, då ska många fortfarande glädjas eller förundras över konstverket på torget i Vimmerby. De ska minnas Astrid Lindgren och hennes fenomenala tankar och skrifter. Därför är det viktigt att vi gör rätt nu. Det kanske går att ändra sig senare men troligtvis inte.

Ledaren2003-03-31 09:07
Detta är en ledare.

Scenariot är solklart - i eftermiddag tillkännager den speciella juryn, bestående av konstexperter och andra i sammanhanget väl kvalificerade personer, vilket av de fyra konstverken de tycker är bäst lämpat.
Med all sannolikhet kommer "Spelar min lind" av Klara Kristalova att väljas. Av det enkla skälet att det har den mest självklara kopplingen till Astrid Lindgren. Det kan bli något av de andra alternativen också, förutom den gröna plastchocken - men vi sätter en slant på linden.

Smattrande piska i plenisalen
Expertjuryns val kommer sedan att presenteras politikerna i Vimmerby. Eftersom ingen av partiledarna vågat avslöja sina egna personliga uppfattningar har de heller inte stängt några dörrar. Det är därför ytterst lätt hänt att valet i kommunstyrelsen blir det politiskt korrekta; alltså att de lägger sin röst på det val som expertjuryn förslag. Det blir med andra ord en politiskt låst situation.
I bästa fall får Vimmerbyborna någon gång veta vad partiledarna i själva verket tycker. I sina innersta tankar. I sämsta fall aldrig. Dessa politiker som beskyllt vår tidning för att ta alltför snabb ställning i denna märkesfråga kan komma att kontra på sitt eget sätt - genom att aldrig någonsin ta ställning. Offentligt. Allt talar således för att kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige blir en enhällig lind.
Troligtvis kommer det från plenisalen, när kommunfullmäktige sammanträder, höras rapp ända ut på parkeringen för den som vill lyssna. Partipiskan kommer att smattra i bänkraderna och beslutet blir troligtvis, med ganska klar övervikt, att besluta låta köpa in och uppföra Klara Kristalovas spelande lind.

Ytterligare en möjlighet
Kommunfullmäktige kommer att pyttsa upp 40 000 kronor var till de fyra konstnärerna som jobbat skjortan av sig för att få fram alternativ. De 49 politikerna kommer även att öronmärka ytterligare någon miljon eller så till den slutgiltiga installationen.
I stadshuset kommer alla att vara glada och belåtna, men i stugorna och i lägenheterna kommer det att suckas och stönas. Alla som önskat sig Astrid Lindgren tillbaka på Vimmerby torg får sluta drömma.
Eller..?
Jo, det finns en möjlighet till. I höst är det EMU-val och till detta val kan enkelt och utan alltför stor merkostnad kopplas en lokal fråga av allmän karaktär. När Föreningen Bevara Vimmerby har årsmöte om någon vecka kommer den att behandla frågan om att ta initiativet till en namninsamling.
Det krävs att fem procent av alla röstberättigade i kommunen skriver på en namnlista, så har kommunen skyldighet att låta genomföra en folkomröstning.

"Visst skriver jag på listan"
"Njae, de har ingen skyldighet, de behöver inte gå med på det, men jag vill se den kommunpolitiker, som går emot. Jag hade då aldrig gjort det." Den som säger så är en av de mest respekterade och aktade politikerna i Vimmerby, före detta kommunalrådet, före detta ordföranden i fullmäktige, Bengt Johansson (c).
Han är säker på sin egen uppfattning i ärendet, han vill ha en staty av Astrid Lindgren och som när och kär vän till författaren säger han sig vara lika säker på att hon själv absolut inte hade något emot framtidsutsikterna att för evig tid stå på torget i sin hemstad. Johansson tog upp saken med Astrid Lindgren så sent som för ett par år sedan. "Hon till och med kommenterade andra statyer av sig själv och talade om vilka hon tyckte var bra, och vilka hon inte alls tyckte om."
Om Föreningen Bevara Vimmerby tar initiativ till en namninsamling kommer en person att skriva sitt namn på första plats. "Först, eller sist, det spelar ingen roll, men visst skriver jag på", förklarar Bengt Johansson för vår tidning.
Men första steget mot en folkomröstning tas redan i eftermiddag, i samma ögonblick expertjuryn förkunnar sitt beslut.


Alf Wesik

Läs mer om