Mitt enda val - ett ord

I Västervik, I Vimmerby och i Linköping och... Det har uppdagats oegentligheter som intet har med politik eller val att göra, utan mänskliga tragedier och grundlagsskyddade övertramp. Vi har som tidning naturligtvis uppmärksammat dessa nyheter, även om de varit av det otrevligare slaget.

Ledaren2014-09-12 08:15
Detta är en ledare.

Och någon kanske tycker att det är märkligt, att de kommer i dager just nu, dessa "avslöjanden". Inte märkligt alls, det beror på att vi som nyhetstidning bygger hela vår verksamhet på beslut och händelser som sker kontinuerligt.

Och de allra flesta av våra nyheter har initierats av ett tips i botten, av en vink av något slag.

Därför är det fullt naturligt att tipslådan fylls på med inte enbart positiva nyheter, så här dagarna före valet, utan även annat.

Men förutom detta så har valrörelsen varit lika aktiv på det lokala planet som i riksmedia. Vi har haft ett sällsynt högt tryck på våra opinionssidor och så är det ju, att åsikter föder debatt, att debatt föder åsikter.

Helkul, skulle jag vilja säga. Jag skulle personligen inte ha något emot att vi hade denna rikliga och frodiga debattlusta inte bara veckorna innan valet, utan under hela mandatperioden. Tror att hela samhället skulle må bra av det.

Man kan naturligtvis ha synpunkter på att vissa frågor "kommit bort", i den lokala debatten, att andra frågor kanske blåsts upp, och fått orimligt stora proportiner.

Men det är ju just det, allt handlar om. Ingen fråga är för stor för att tycka till om. Självklart, javisst. Men lika självklart är att ingen fråga är för liten.

Jag fick frågan häromdagen av en lokal politiker, om det inte kändes märkligt att på en och samma tidningsuppslag skriva om, å ena sidan cancervård, å andra sidan gratis p-platser.

Jag tycker att det var en märklig slutsats. För så är det, att valet handlar om att ta personlig ställning, inte om att vara politiskt korrekt, eller göra val som andra menar är viktigare. För de allra flesta handlar det om kombinationer av frågor. Stora och små. Det handlar om livet.

För de allra flesta handlar det lokala valet om kommunernas hjärtefrågor - om skola, vård och omsorg. Dessa mantran i svensk välfärd.

Eftersom det är självklara kommunala verksamhetsområde så blir det ändå inte dessa frågor som styr mitt val; utan hur de olika politikerna och de olika partierna och blocken - ska nå dit. Till en perfekt skola, en perfekt vård och perfekt omsorg.

Det handlar om följande; att se till barnen får det så bra som möjligt eftersom barnen är vår framtid, vilket betyder att föräldrarna måste ha det så bra som möjligt, vilket betyder att det måste finnas butiker att handla i, vilket betyder att det måste finnas pengar att handla för, vilket betyder att det måste finnas arbeten så att folk tjänar pengar, vilket betyder att det måste finnas företag, vilket betyder att det måste finnas infrastruktur.

Jag har således kokat ihop hela konkarongen, till ett enda ord; nämligen "infrastruktur".

Det parti som ger mig bättre vägar får min röst. Åh, så skönt att äntligen ha bestämt sig.

Ett bra tips, koka ihop din egen samhällsoppa, till ett enda ord. Vilket blev det?

Gotlandsfärja? Gullringshuskontor? Krönsmon? Vindkraftspark? Slottsholmen?

Glöm inte rösta på söndag.

Alf Wesik