Moderaternas förslag om turistflytt kan vara farligt

Moderaterna vidhåller med tydligtvis stor envishet flytt av turistbyrån till Astrid Lindgrens Näs. Det är ytterst farligt för Vimmerby City som turistcentrum.

Ledaren2011-05-24 06:42
Detta är en ledare.

Många butiker inte bara kring torget utan även i centrum i övrigt har lönsamhetsproblem och varje åtgärd som försämrar villkoren är av ondo. Ibland redan problem att fylla lokaler i centrum av Vimmerby och inte lär det bli bättre om moderaterna skulle vinna och få turistbyrån flyttad.

500 arbeten
Man bör komma ihåg att turismen medför närmare 500 arbetstillfällen i Vimmerby och ger Vimmerby kommun ca 40 miljoner kr i skatteinkomster. Dessutom får landstinget 20 miljoner kr i inkomster.
Många av dessa arbetstillfällen och skatteinkomster kommer från handeln som åtminstone i vissa fall har bättre dagskassor sommartid än vid julen.
Man kan därför förstå Mikael Sandströms oro i tidigare debattartikel men jag har svårare att förstå svaret från kommunens sida "Det borde inte i första hand vara turistbyrån sak, indirekt kommunens, att se till att det finns tillräcklig folkström för handeln runt Vimmerby Torg. Vi gör det inte heller vid Netto och ÖB, Materialmännen eller Ica-området. Alla är handelsområde som skapar sina egna aktiviteter".
Att jämföra stora handelskedjors etablering i utkanten av staden med specialbutiker i centrum är som att jämföra äpplen och päron. Det är svårt att förstå jämförelsen eftersom ett levande handelscentrum i en citykärna är av största betydelse för trivsel för både invånare och turister. Ett torg med omgivande tomma lokaler kan väl inte vara önskvärt.

Hornstull
På TV härom kvällen var ett moderat borgarråd i Stockholm intervjuad där man i Hornstull gör om centrum för att få lokaler lämpliga för etablering av specialbutiker av alla de slag och där handelskedjor inte är välkomna.
Allt för att få ett levande centrum enligt detta moderata borgarråd. I Vimmerby är vi på väg att göra tvärt om - att försvåra i stället för att underlätta.

Farlig beräkning
Det lär finnas en officiell beräkning att man sparar ca 1 miljoner kr på flytt av turistbyrån. Skall bli intressant att om möjligt få tillgång till denna beräkning och att jämställa denna summa som motsvarar skatteinkomster från 20 av de 500 arbetstillfällen som är beroende av turismen. Varje arbetstillfälle ger nämligen Vimmerby kommun direkt skatteinkomst på 40.000 kr och indirekt skatteinkomst på ca 10.000 kr via inkomst från servicenäringen. Slutsats: Vimmerby kommun är också av denna anledning förlorare om beslutet innebär mer än 20 förlorade arbetstillfällen.

Linköpings Universitet
För länge sedan skulle i princip all försäkringskassans verksamhet flyttas till Västervik. Härvid inköptes en utredning från Linköpings Universitet som gav en helt annan bild än den utredning som låg grund till beslutet.
Resultatet blev att försäkringskassan till stor del blev kvar i norra Kalmar läns inland med Hultsfred som centrum för länsdelen. Det vore intressant att få Linköpings Universitet att som ett examensarbete göra en utredning med tillvaratagande av alla aspekter som kan finnas på turistbyråns flytt.

Turistbyrån mitt i city
I ett tidigare inlägg i debatten efterlystes exempel på ort där turistbyrån inte finns i centrum. Uppgift om någon sådan ort har inte erhållits.
På alla kartor, på papper och digitalt, bör turistbyrån vara inritad vid torget i Vimmerby. Därtill kan det ju finnas servicekontor vid Astrid Lindgrens Näs.

Besparing till döds
Turism sägs vara en av de stora näringsgrenarna i framtiden. Vimmerby kommun har år efter år varit oerhört återhållsam och tilldelat turistnäringen blygsamma belopp också i jämförelse med vad man gör i andra kommuner.
I stället för att spara och spara kanske man borde satsa och satsa för att få en kraftig utökning på de 40 miljoner kr näringen nu drar in till Vimmerby kommuns kassa.

Folkomröstning
Sällan har en fråga blivit så omdebatterad som turistbyråns placering som ju berör så många.
Det behövs endast ca 600 namn för att ordna en folkomröstning om turistbyråns placering. Visserligen måste fullmäktige godkänna att folkomröstning sker men att neka kommuninvånarna folkomröstning torde inget politiskt parti våga.
Det kan mycket väl bli så att om kommunstyrelsen tar beslut tisdag att flytta turistbyrån utan att ha en ordentlig officiell utredning som underlag i ett så farligt och viktigt beslut blir det troligen folkomröstning som fullmäktige den 30 maj har att ta ställning till. Härvid får alla kommuninvånare möjlighet att framföra sin åsikt.
Innan denna eventuella folkomröstning bör det finnas en opartisk icke hemlig utredning, gärna utförd av Linköpings Universitet.

Organisation
Eventuellt kan folkomröstningen kompletteras med alternativ till turistbyråns organisation. Skall kommunen och dess tjänstemän driva turistbyrå eller skall ett bolag med många, många intressenter på jämställd nivå kunna direkt påverka verksamheten.
I dag är det ett fåtal större aktieägare men dessa torde inte ha något emot att sälja ut sina aktier till ett större antal intressenter för att alla skall vara lika delaktiga.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör