Mordet i Stockholm

Sveriges utrikesminister, Anna Lindh, har mördats. Mitt i Stockholm, i NK:s stora varuhus, bland en mängd människor, stacks hon ned av en galning. Efter nästan ett halvt dygns försök att rädda hennes liv fick läkarna ge upp. Anna Lindh avled klockan 05.29 på torsdagsmorgonen. Sverige har sorg. Flaggor på en mängd offentliga byggnader vajade under torsdagen på halv stång. Många människor tyckte att det var meningslöst att försöka engagera sig i triviala saker.

Ledaren2003-09-12 07:41
Detta är en ledare.

Dådet på NK är ett brutalt försök att sätta stopp för det öppna samhället. Ett samhälle där relationen mellan folket och de folkvalda varit naturligt och fritt från hinder.
När Olof Palme mördades på Sveavägen hade han ingen livvakt. När Anna Lindh mördades på NK hade hon ingen livvakt.
Säkerhetspolisen hade gjort bedömningen att det inte behövdes. Så här i efterhand medger Säpochefen att man gjort ett misstag. Statsminister Göran Persson tyckte att Säpo-chefens uttalande var i underkant.
Naturligtvis kan svenska folket inte acceptera en säkerhetspolis som inte sköter sitt arbete. Det är dags att storstäda bland cheferna där, eller att lägga ut jobbet, att skydda våra folkvalda, på kompetent personal.

Kunnig och orädd
Anna Lindh var Sveriges främsta ansikte utanför våra gränser. Bland kollegor runt om i världen var hon uppskattad för sitt engagemang, sin kunnighet och orädsla att säga vad hon tyckte.
Hennes framtid som en av de största politikerna i Europa och Sverige var spikrad. Utöver socialdemokraternas starkaste kort som Göran Perssons efterträdare, talades det om att hon var given i en framtida "EU-regering", trots att hon representerade ett litet land.
Det blir oerhört tomt efter Anna Lindh. Sverige står idag utan utrikesminister och ingen, ingen kan efterträda henne på samma nivå.

Ingen valkampanj
De politiska partierna beslöt på torsdagen att avbryta valkampanjen inför euroomröstningen på söndag. Det innebär att man i fortsättningen bara ger ren information om hur valet ska gå till, men avstår från meningsskiljaktigheten.
Göran Persson förklarade redan på onsdagskvällen att det inte kändes meningsfullt att tänka på ja eller nej till euron när en av hans regeringsmedlemmar svävade mellan liv och död.
Vi förstår honom helt. Men samtidigt är det viktigt att svenska folket på söndag slår vakt om demokratin och att inte en dåres handling stoppar möjligheterna för folket att deltaga direkt i det politiska beslutsfattandet.


Rolf Johnzon

Läs mer om