När Nixon och Breznjev stoppade bygget av arena

Helt otroligt är det inte, men uppgiften ska nog ändå tas med en nypa salt. Alltså, att Heta linjen mellan Vita Huset och Kreml gick där i backen under elljusspåret, på andra sidan Lundagatan vid Idrottshallen.

Ledaren2006-02-04 05:16
Detta är en ledare.

Det sades vara en av anledningarna till att planerna på en jättearena på andra sidan Lundagatan lades så att säga på is. Det var alltså Richard Nixon, eller möjligen Lyndon B Johnson, å ena sidan, och Leonid Breznjev å andra sidan, som ringde varandra för att stoppa något krig, eller så. Samtidigt stoppade de planerna på en ny idrottsarena i Vimmerby.
Ja, nog låter det som en skröna, men faktum är att dessa uppgifter rörde sig i debatten vid den aktuella tidpunkten och några av de som var med minns det helt tydligt. Så långt är i alla fall historien sann att det ända tills för några år sedan gick en jättetjock telekabel, klassad som Rikskabel på platsen. Den gick från Jönköping och ut till Fårbo och kan mycket väl ha innehållit Heta linjen, för den var himla tjock.
Helt sant är i alla fall att det skulle ha inneburit stora svårigheter såväl praktiskt som ekonomiskt att kapa kabeln. Numer ligger den tjocka kabeln kvar i backen, men det går ingen som helst telefontrafik i den, den är nedlagd och en pytteliten optisk kabel precis bredvid rymmer så mycket mer.
Sedan fanns det några andra omständigheter också, som talade emot att sätta spaden i backen vid Lundaområdet. Som exempelvis en markägare som inte var det minsta intresserad av att sälja, samt det kanske viktigaste - att politikerna på den tiden var väldigt restriktiva när det gällde investeringar.

För generationer
Ceosvallen har så att säga kommit till på en höft. Den har i och för sig utvecklats och den har försetts med lite byggnader av mer eller mindre permanent slag. Den har också i takt med att Bullerby Cup utvecklats blivit något av ett måste för arrangemanget.
Men ändock, alla alternativ bör vägas mot varandra innan det tas några beslut. Stadsarkitekt Bo Klarén visade i gårdagens tidning upp sin plan för området. Som vanligt när Klarén står för tänkandet ser det mycket bra ut, det medges.
Och kanske är det trots allt det rätta alternativet. Men, som sagt, argumenten måste vägas noggrant mot varandra, särskilt eftersom det rör sig om en investering i storleksordningen flera tiotals miljoner och särskilt eftersom arenan ska vara aktuell i flera generationer framåt.
Klaréns skisser ser onekligen aptitliga ut, och arenan kommer att byggas på mark med utmärkta förhållanden. Det rör sig om ett 30 centimeter tjockt lager med matjord och därunder grus med finfina bärande egenskaper. Det skulle vara enkelt att smälla upp såväl läktare som en bollhall på området.
Men det går att vända på resonemanget, marken är också lämplig till ett framtida industriområde.
För mig känns det mer naturligt att bygga en idrottsarena intill ett redan befintligt idrottsområde. Lika självklart som det känns att bygga ett industriområde intill ett redan befintligt industriområde.
Att bygga en arena mitt i en industriby, med allt vad det innebär av lastbilstrafik och mindre tilltalande ordning, förefaller lite korkat. Precis som det är något långsökt att bygga bostadskvarter mitt i ett sport- och friluftsområde.
Enmansorkester
Till saken hör också att markförhandlingarna vid Ceosvallen även de har dragit ut smått genant på tiden. De inleddes 1996 och har inte avslutats ännu.
Det är överhuvudtaget ett problem för kommunen, som nu kommer i dager. Det gäller ledningsstrukturen. På den gamla ytterst goda tiden bestod kommunledningen av i princip en tjänsteman och en politiker. Det var stadsdirektör Inge Salmeus som i praktiken skötte hela kommunen, tillsammans med ekonomichefen Curt Skännestig. Till sin hjälp hade de dåvarande kommunsekreteraren Christer Johansson. Politiskt var det centerpartisten och kommunalrådet Bengt Johansson som skötte taktpinnen. Inge Salmeus hade fördelen att ha akademisk examen inom tre områden, ekonomi, teknik och juridik, och det var naturligtvis en stor fördel.
Men många tyckte att allt för mycket av ansvaret lades på en enda person, att det i vissa fall blev något av en enmansorkester och därför togs beslutet på hösten 1987, sedan Salmeus slutat, att försöka dela upp ansvaret.
Långsiktighet
Således bildades en ledningsstruktur där kommunfullmäktige var högsta beslutande instans, med kommunstyrelsen och dess utskott under sig, samt de tre bolagen Värmeverk AB, Industrilokaler AB och Halkbana AB å ena sidan, samt stadskansliet å den andra, med administration, ekonomi och personal.
Av detta bildades en ledartrojka som samlades helt informellt varje måndag för att se tillbaka på veckan som gått och planera veckan som skulle komma. Det är denna ledarstruktur som inte har fungerat under den senaste tiden i Vimmerby kommun - vilket även nuvarande kommunalråd, Leif Larsson erkände i samband med fullmäktigedebatten senast.
Sedan kommunchefen Mats Sjöberg aviserat sitt avhopp ställs nu frågan hur den kommande laguppställningen blir och vad de olika spelarna får för roller. En het gissning är att det kommer att läggas ett ännu större ansvar på personalchefen och tf kommunchef Staffans Forsbergs axlar, liksom på ekonomichefen Staffan Leijons.
Vad man kan sakna är dels den juridiska ansvarsfördelningen, dels den "kontroversiella". Vi har sedan länge saknat kommunens förmågan att även ta de obehagliga besluten och att genomföra dem.
Således är inte markförhandlingar avklarade, de långsiktiga planerna högst flytande och de ständiga omflyttningarna inom den kommunala sektorn högst enerverande. Vidare köps det fastigheter utan att veta vad de ska användas till, det tas byggbeslut, när det finns befintliga till salu samt saknas dialogen och informationen.
En av de viktigaste frågor att besvara är var ett framtida industriområde ska placeras i det fall en framtida jättearena byggs på Ceosvallen. Det tror jag näringslivet vill ha ett snabbt svar på och det tror jag är hemskt viktigt för Vimmerbys framtid.
Ett bra fotbollslag är viktigt för Vimmerby och för våra ungdomar, men ett frodigt näringsliv huserande i de allra högsta divisionerna är livsviktigt.

Alf Wesik