NT-ÖC ihop: "Det värsta som kan hända fria ordet i nästan hela Östergötland"

När nu Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar går ihop bildas ett av Sveriges största tidningsföretag och får i det närmaste monopolsituation i nästan hela Östergötland.

Ledaren2008-02-15 07:36
Detta är en ledare.

Östgöta Correspondenten äger den stora morgontidningen i Linköpingsregionen, morgontidningsdistributionen, intressen i radio och enligt uppgifter kommande ägande i tv.
Dessutom äger tidningen tillsammans med Norrköpings Tidningar gratistidningen Extra Östergötland och del i Nöjesguiden.
Norrköpings Tidningar i sin tur äger också tidningar på Gotland, i Västervik och i Norrland samt tidningsalternativet i Norrköping vid namn Folkbladet. Åsiktskoncentrationen blir alltså i det närmaste total. Strunt samma att man säger att tidningarna har olika ledarskribenter. Det ligger nämligen mycket i uttrycket att "man biter inte den hand som föder en".
Som daglig lokaltidning finns endast Motala Tidning som i sin tur ingår i en koncern med varierande ägare. Det skall bli intressant att se hur länge Nerikes Allehanda kan stå emot ett intressant upplägg att ingå i NT-ÖC-koncernen.
Som daglig lokaltidning finns också Linköpings Tidning / Kinda-Posten som i sin tur ingår i media-gruppen Swepress AB med tiotalet lokaltidningar och dessutom är utgivare av Linköpings kommuns egen gratistidning Linköpings-Posten.
Framtiden känns som en kamp mellan David och Goliat men vi inom Swepressgruppen är mycket tacksamma för den uppskattning och hjälp vi fått från Linköpings företag i allmänhet, mäklare i synnerhet och inte att förglömma politiska instanser. Det är absolut nödvändigt att vi finns kvar i framtiden om det inte skall finnas i princip bara en ägare bakom i stort sett all åsiktsbildning i mellersta och östra Östergötland.
Vi ser fram emot fortsatt gott samarbete med alla våra sympatisörer och återkom gärna med åsikter och debatt i Linköpings Tidning / Kinda-Posten samt Linköpings-Posten.

Bengt Ingemarsson
Ansvarig utgivare