Nu är det dags att ta fram förslagen som sticker ut

När valet nu närmar sig skruvas också tempot i valdebatterna upp. Själv ägnar jag P1-Morgons valbevakning mycket tid - jag anser att det kan bli för mycket om man ska ska lyssna och se på alla debatter, läsa alla djupsinniga ledare, insändare, bloggrar, twittrar och allt mellan himmel och jord. Därför prioriterar jag Sveriges Radio och Ekots bevakning, när det gäller rikspolitiken, på partiledarnivå.

Ledaren2010-08-20 06:32
Detta är en ledare.

Men ännu mer intressant kanske den lokala politiken är. Den hittar vi inte kommenterad på P1-Morgon, penetrerad och analyserad.
Jag noterar att centerpartiets partiledare Maud Olofsson var onsdagens gäst och noterar också att hon tyvärr inte gav några nya besked, inga som jag kunde urskilja i alla fall. I alliansernas förlovade tid gäller det att inrätta sig i ledet - men samtidigt utmärka sig.
Det enda sättet detta kan ske på är att hitta egna nischfrågor som antingen kan anammas av hela gruppen, eller också rikta sig till regionala och lokala politiken. På det sättet trampar man förbi åsiktskön, i en sorts lokal gräddfil.
När en månad återstår till valet gäller det verkligen att utmärka sig. Här i vår del av landet noterar vi att centerpartiet är stora i de flesta kommuner runt omkring, men mindre på riksplanet.
För bara en generation sedan var var fjärde väljare, cirka 25 procent, centeranhängare i riksdagsvalet, nu är det kanske fem.

Alltför försiktiga
Lokalt och regionalt är partiet mycket starkare än så, men det beror delvis på en inbyggd fördröjning, ju mindre distriktet är, desto mer känner man en tillhörighet till ett parti eller en ledande politiker. Steget att byta parti blir som att byta kompis. Lite svårare.
Men det gäller att se upp. Personliga band lever inte för alltid och därför gäller det att partiledningen centralt producerar åsikter som kan överföras, och ge resultat lokalt. Därför är det oroande att Olofsson inte förmår presterade flera förslag - som gör situationen på landsbygden bättre.
Vimmerby, som exempel, har haft en bra utveckling allt sedan kommunsammanslagningen 1971. Detta tack vare en försiktig och ansvarsfull politik som ständigt producerat bra siffror i årsredovisningar och skattesatser.
De klagomål som kommunledningen har fått ta emot har snarare bestått i att de varit för försiktiga, att det saknats olika attraktioner för yngre, kulturintresserade, för idrottsändamål och så vidare.
Detta förhållande gällde fram till slutet av 90-talet ungefär. Tyvärr är inte situationen sådan nu, att politiken präglas av försiktighet och ansvarsfullhet med pengar. Under de senaste mandatperioderna har tvärtom låneskulden ökat markant, liksom skattesatsen. Diverse kostsamma investeringar har gjorts som kommer att belasta invånarna ekonomiskt i många år framåt - kanske en hel generation.
Centern bär inte ensamt ansvaret för detta. För så har det varit under de senaste mandatperioder, att alldeles oavsett ifrågasättanden, motargument och kritik från allmänheten, så har de allra flest större frågor klubbats igenom enhälligt, med fullständigt nollställda och glasartade blickar.

Ovärderliga tillgångar
Under den gångna mandatperioden har en rad tuffa diskussioner förts där den lite slitna men ändå relevanta devisen; "vänta ni bara, vänta bara tills det blir val igen", har västs fram bland allmänheten, till höger och till vänster..
Nu är vi snart där, vid ett nytt val.
Många har glömt sina valhot - men några minns. Av den anledningen gäller att i valspurten mobilisera frågor och förslag som märks. Som sticker ut. Men som inte kostar miljontals kronor.
Eller hundratals miljoner, som i fallet renoveringen av gymnasieskolan.
Jag tycker personligen att de satsningar som görs måste komma så många som möjligt till del. En stark politisk ledningen måste ha kurage nog säga ifrån, hur starka vissa organisationers lobbyarbete och påtryckningar än är. Alla måste behandlas rättvist. Det säger lagen och det säger sunda förnuftet.
Vimmerby kommun är en utpräglad landsbygdskommun och glädjande nog utrustad med ett knippe ovärderliga tillgångar. Som Astrid Linggrens minne, stadsmiljöerna, de fantastiska kransorterna, naturen - samt mängder av namnstarka och produktiva industrier.
Här finns alla förutsättningar att göra något riktigt bra för den politiker som vill. Och kan.

Nya sympatisörer
Vi kollar därför på Vimmerbycenterns hemsida hur ledande partiets framgångsrecept formats. Följande framhåller de själva som de viktigaste insatserna under de gångna fyra åren; Skapat ett modernt gymnasium, Skapat Allaktivitetshuset, Byggt idrottshall i Södra Vi, Byggt ut fjärrvärme i kransorterna, Byggt ett 40-tal lägenheter i Tuna och Vimmerby och slutligen "Planterat en hängask i kyrkparken".
Vackert så, men nu väntar vi bara på besked om hur för- och grundskolorna runt om i kommunen ska rustas och ges chansen att överleva, hur näringslivet ska få nya lokaler och industriområde, hur och var äldre ska få fler boendealternativ, hur den offentliga maten ska bli godare och nyttigare, personalsituationen inom äldreomsorgen förbättras, vart brandstationen ska flyttas, hur torget ska få liv, hur Båtbyggarskolan ska räddas, hur bönderna i närområdet legalt ska kunna gynnas vid upphandlingar, hur infrastrukturen ska förbättras, hur tågtrafiken ska räddas från fullständig vanvård, hur handeln i Vimmerby ska stimuleras, när Södra Vi och Ljunghälls ska få en ny säker infart, hur turismen ska stimuleras, biblioteken, vi väntar på besked om trafikövningsplatsens framtid.
Vidare, hur ska småorterna växa igen, hur ska mackarna kunna överleva, liksom landsbygdsbutikerna. Och det kanske viktigast av allt - hur ska kommunen avancera på företagsrankninglistorna, hur ska kommunen få ordning på ekonomin?
Hur ska Vimmerby kommuns näringslivserabete skötas, av egen personal, eller av konsulter. Hur mycket kostar dessa?
Jag väntar spänt. En månad kvar. Maud Olofsson kunde inte presentera några nyheter som kan vinna nya sympatisörer, vi hoppas innerligt att de lyckas bättre lokalt?

Alf Wesik