Nu är kommunpolitikerna inne och klampar igen

Vimmerby kommun har blivit till något av en fristad i det konjunktur- och tillväxtmörker som råder i vår del av landet. Allt går inte att tacka Astrid Lindgren för, men helt uppenbart har vår författare och hennes fantastiska karaktärer spelat en stor roll. När dessutom Vimmerby kommun begåvats med en sällsynt skön natur i kombination men småstadens idyll, och med kulturella värden bevarade, så känns allt toppen. I detta läge tränger sig dock ett allt mörkare och större orosmoln på. Kommunens politiker gör sig skyldiga till övertramp när det gäller den uppgift det offentliga har. Och nu är kommunen inne och klampar igen. Att det ska vara så förtvivlat svårt att skilja på ditt och mitt.

Ledaren2003-11-20 09:34
Detta är en ledare.

Illvilliga hotellplaner
När stadshotellets framtid diskuterades, i samband med ytterligare ett krögarbyte, så hördes från vissa håll önskemål om att kommunen skulle överta verksamheten i sin helhet, och därmed säga upp nuvarande arrendator.
Kommunens står ju om bekant som fastighetsägare redan idag.
Detta skulle enligt vissa politiker, passa perfekt in i Vimmerbys turistkaraktär och komplettera Astrid Lindgrens Världs verksamhet med övernattningsstugor.
Därmed skulle kommunen klampa in i ytterligare en bransch som ska vara privat och konkurrensutsatt.
Och detta med skattemedel som snedsteg, eller som vapen. Låt oss därför hoppas att dessa illvilliga planer aldrig blir verklighet.
Hotellverksamheten ska drivas av privata aktörer på lika villkor. Kommunen ska sköta vård, skola och omsorg - och på ett perfekt sätt. Skattepengarna ska användas till barn, äldre och personer med särskilda behov.

Fyra miljoner utan mål
Nu är det Rådhuset som är på agendan. Och kommunen klampar mer än någonsin. Planerar att använda 4,4 miljoner kronor till en upprustning.
Utan att veta vad huset ska användas till. På de ritningar som cirkulerat bland politiker och andra intresserade står det "konferens" kort och gott, på alla större rum i Rådhuset.
Samtal bekräftar också att detta är syftet med Rådhuset.
Därmed skulle kommunen även bli konferensarrangörer och konkurrera på ännu ett område som ska skötas på lika villkor av konkurrensutsatta privata aktörer.
Inget fel att rusta upp Rådhuset, det är säkert välbehövligt. Att satsa på fast egendom, att renovera och underhålla, är aldrig fel. Men att satsa 4,4 miljoner kronor utan att först veta vad det ska användas till?
Om ritningarna stämmer och Rådhuset ska bli till en jätteflott, men offantligt dyr, konferensanläggning, så vore det närmast katastrofalt.
Vilken privat aktör har råd att matcha det? Mycket få har i dagens kärva läge råd att investera sådana belopp, för att kunna möta den mördande konkurrensen från kommunens konferensavdelning.
Hur stor ska den bli förresten? Ska den sitta på Astrid Lindgrens Värld?
Ska den åka på årliga studieresor till Holland, Spanien, Tyskland och Finland? Ska den konkurrera med Astrid Lindgren-gården, redan idag en kommunal konferensanläggning?

Hål av beslutsångest
Nej, nu är det sannerligen dags att den framtida användningen av Rådhuset kommer till en mer allmän diskussion. Släpp ut ärendet till ett publikt tyckande.
Det är även dags att föra fram stadsarkitekten Bo Klaréns alldeles utmärkta skissförslag över en framtida Källängspark till en bredare kännedom.
Det är dags att kommunen tar fram en strategi för att klara den framtida balansakten mellan rollerna som offentligt serviceorgan, turistmagnet och övernattningsentreprenör.
Eller finns det en strategi redan?
Knappast. Inte med minnesmärket gapande som ett svart hål av beslutsångest.

Alf Wesik

Läs mer om