Nu är smekmånaden över, nu är det dags att fixa Sommartorget

Bilarna, brudarna och bärsen. Allt var bättre förr. Nej, skämt åsido, det är bar så att vi har en förmåga att slipa bort de värsta obehagligheterna efterhand tiden går. Och då blir det lätt så att det enda som återstår, när man minns tillbaka, är en fin, putsad, silkeslen yta.

Ledaren2010-02-18 07:43
Detta är en ledare.

Allt var inte alls bättre förr.
Ta kontorsstolarna till exempel. De är bra mycket bättre idag än de var förr. Med tilt, gung och ställbara rygg- och svankstöd. En massa spakar och reglage.
Kanske är det så att Vimmerbys purfärska kommunalråd, Per-Åke Svensson, upptäckt de här spakarna. Och det kan han väl vara värd, fälla ryggstödet bakåt i den glassiga kommunalrådsstolen, luta sig bakåt och kanske sluta ögonen en stund.
Men nu är smekmånaden över. Nu vill vi se action. Rakt ryggstöd och ingen dämpning alls i gungen.

Alla dessa löften
Fråga nummer ett att greppa tag i är Sommartorget. Med segslitna surdegar som ALV-affären, Ceosvallen och Krönsmon mer eller mindre avklarade - är det dags att se till den krassa vardagsverkligheten. De små sakerna som betyder så mycket för Vimmerbys framtid.
Jag tänker bland annat på Sommartorget. Om jag utrycker mig väldigt, väldigt vänligt - så karaktäriserar jag Sommartorget som en skandal. Som ett prov på politisk inkompetens utan motstycke.
En riktig mähä-fråga.
Och då utrycker jag mig alltså ytterst vänligt.
Jag menar, här bor vi mitt i en turistregion av format. Turismen och upplevelseindustrin är oerhört viktig för regionen.
Ändå kan politiker och ansvariga tjänstemän inte lösa den här ganska okomplicerade frågan. År efter år samma sak. Ingen struktur, ingen köpfest. Utan ständiga bortförklaringar ackompanjerade av löften om att det ska bli bättre till nästkommande år.
Men inget händer. Absolut inget.
Det senaste i den här tragikomiska såpan är att ingen verkar veta vem som egentligen har ansvaret. Och detta medan tiden bara går. Och går?

Luften gick ur
Nej, det är dags att fälla upp alla stolar som finns, ur sina vilolägen - nu är det arbetsläge som gäller.
Vi vet att turistaktörerna vill ha besked redan under hösten för att kunna anpassa sina verksamheter till året efter. Jag vet att det redan är åt helskotta för sent, men då gäller det ju att snabbt försöka göra det bästa av situationen.
Och ansvaret ligger ytterst hos högste ansvarige, vilket är kommunalrådet Per-Åke Svensson. Det är således dags att ta ett ordentligt tag i den här frågan. Här duger inga viskningar och frågor, nu krävs rop och ordergivning.
De allra flesta verkar vara överens om, som jag uppfattar saken, att Micael Glennfalks idé om en fristående restaurangbyggnad, á la klassiska restaurang Victoria, eller Vickan i folkmun, mitt i Kungsträdgården i Stockholm, var en riktigt smarrig idé. Moderaterna hängde på, med Tomas Petersson och Björn Swedborg i spetsen.

Med hela handen
Men fullt förståeligt föll inte det moderna skissförslaget ansvariga nämnder och länskulturmyndigheter på läppen, varvid förslaget röstades ner. Därmed gick åter luften ur torgfrågan.
Samtidigt kan man verkligen fråga sig hur dessa myndigheter motiverar ett nej till en smakfull byggnad, men tillåter presenningar, helt malplacerade gärdsgårdar, billiga Friggebodar, vita plaststolar och groteska sjörövarskepp på samma torg?
Och nu är vi snart inne i mars, och tyskarna och holländarna och danskar står inom kort vid Åseda, på väg norrut mot Astrid Lindgrens fantastiska sagovärld.
Jag anser att Mathias Nittérus förslag som kombinerar Glennfalks restaurangidéer med en smakfullt utformad paviljong, som en kopia av den paviljong som uppfördes till Jordbruksutställningen i Vimmerby 1920, och med deltagande bland annat av Samuel August Ericsson på Näs, med dotter, lilla Astrid, vore ett fantastiskt fint förslag.
Paviljongen skulle kunna uppföras av lokala snickare, med lokala råvaror, som Nittérus uttrycker saken. Därmed skulle vi få en byggnad i kulturell stil och med en fantastisk Vimmerbyhistorik på köpet.
Nittérus anser att den skulle kunna placeras i Källängsparken. Själv tycker jag nog ändå att torget vore bättre. Det är trots allt centrumhandeln vi måste få fart på, det är i centrum vi vill få igång ett sprudlande fantastiskt folkvimmel - med bilar, människor och bärs.
Jo, för det måste rymmas plats även för parkeringar och bilar, annars blir resultatet garanterat att man biter sig i svansen i försöken att hjälpa cityhandeln.
Dags att fälla upp ryggstödet, Per-Åke Svensson. Dags att peka med hela handen.

Alf Wesik