Jag tipsade även om några andra frågor som kunde diskuteras, när ändå en så fantastiskt stor kunskapsbank var samlad - nämligen matens grumliga ursprung. Jag berättade om märkligheter i mathanteringen - och då särskilt i den offentliga mathållningen.
Jag berättade om oklarheter i kylmatsystemet, om oklarheter vad gäller centralt producerad mat som transporteras fram och tillbaka genom landet. Och stundtals även utanför gränserna.
En undersökning som bland annat Hushållningssällskapet och LRF stod bakom, visar skrämmande fakta; nämligen att löken kommer från Indien, potatisbullarna från Belgien och kycklingen från Thailand. Pannkakorna kommer från Tyskland, lingonsylten från Ryssland, hej hops, tysk kalops och chilisås från Kina och Indien. Pytt-i-pannan, denna all-time favorit, kommer från Holland och består bland annat av en rad fullständigt okända råvaror.
Det finns inget belägg för det, men eftersom det är okänt så kan den här okända ingrediensen mycket väl vara pålle. Och hästen - ja, den kan komma från Sverige. Ingen vet - jo, någon vet naturligtvis, men de som gör det håller snattran.
För sin egen skull och för kosingens skull.
Detta faktum ger ytterligare ett perspektiv på hur viktig kosthållningen är i våra kommuner. Den dagliga maten till våra äldre och till våra elever, och till alla våra institutionsboende.
Ja, hästskandalen växer för varje dag som går - det visar sig nu att även de stora matkedjornas lasagne innehåller hästkött. Frågetecknen hopar sig i samma takt som den finstilta texten på innehållsförteckningarna blir allt finstiltare och allt mer oläslig. Nu är den snart finstiltast av allt.
I Sverige är det nämligen så att Hästnäringens nationella stiftelse, HNS, har jämfört antalet hästar som dör med hur många som slaktas och hur många som fått tillstånd att grävas ner. Tyvärr är det ett glapp på mellan 3000 och 9000 hästar...
Ingen vet var dessa hästar tar vägen. Kanske rakt ner i den holländska pytten?
Det mesta talar ändå för att många döda hästar grävs ner utan tillstånd. Och då är det ju egentligen inget annat problem än det rent juridiska, samt ett problem för samvetet. Men alla verkar vara överens om att det även är ett stort antal hästar som förs utomlands för att slaktas för högre priser.
Men alla vet att inte alla är lika duktiga på att följa vad de beslutar i Bryssell. En del skiter - förlåt struntar, i det. Det sker så kallad dubbelslakt i Sverige, alltså att samma pass används för olika hästar, liksom i övriga EU. I länder utanför EU:s gränser är det pass, alltså nej, även till pass. Ingen som helst koll.
Nu har det hittats spår av medicin i hästar som slaktats, som just hästar faktiskt, från Storbrittanien.
Jag är övertygad om att det bästa sättet att kunna garantera såväl råvarornas ursprung som tillagningen i framtiden, är att hela hanteringen sker i mindre skala. Jag är dessutom övertygad om de pengar som politiker inom all offentlig verksamhet, oavsett om det rör sig om kommuner, landsting eller någon statlig institution, vill tjäna - kommer att visa sig vara falska.
Besparingen blir därmed i slutändan en ekonomisk belastning. För att inte tala om den skada brukaren, det vill säga patienter, äldre, institutionsboende, skolelever - tvingas genomlida.
Se där, ytterligare några frågor som kostchefen i Vimmerby, Mikael Palm, har att sätta visdomständerna i. Liksom hans kostsamma kollegor i bland annat Hultsfred, Kinda, Västervik, Eksjö och Linköping.
Alf Wesik