Ny attack mot Vimmerby

Vid onsdagens sammanträde med landstingsstyrelsen i Kalmar visade det sig att Vimmerby sjukhus utsattes för en ny attack. Den här gången var det minoriteten i landstinget, socialdemokraterna och vänsterpartiet, som inte ställde upp på att ha kvar jourverksamheten vid sjukhuset. Socialdemokraterna lade förslaget att köra jourverksamheten ytterligare ett år för att hösten 2005 lägga ned den helt och föra över pengarna till geriatriken i Västervik och Oskarshamn. Västerpartiets talesman Johnny Petersson förslog att man redan nu skulle lägga ned jourverksamheten.

Ledaren2004-03-26 08:35
Detta är en ledare.

Men de fyra borgerliga partierna har ett mandats övervikt i landstingsstyrelsen och beslutade att jourverksamheten ska vara kvar. Den blir visserligen begränsad i jämförelse med idag, öppet bara tio timmar sammanlagt under lördagar och söndagar.

Högberg utan inflytande

För socialdemokraten Peter Högberg i Vimmerby måste det kännas tungt när hans partikamrater kör över honom. Han har hela tiden agerat för att sjukhuset i Vimmerby ska få behålla sin verksamhet.
Men partikamraterna väljer alltså att inte lyssna på Peter Högberg. Eller om man så vill, Peter Högbergs röst är ingenting värd när socialdemokraterna ska ta beslut.
Högberg sitter inte i landstingsstyrelsen och kan alltså fortsätta driva sin linje. Att han blir en ensamvarg inom de socialdemokratiska leden är uppenbart och han utgör inte längre någon garant eller praktiskt stöd för sjukhuset i Vimmerby.

Nya möjligheter

För övriga vårdcentraler i Kalmar län innebär onsdagens beslut stora möjligheter. Man kan nu, om man klarar bemanningen och håller sig inom kostnadsramarna, själva välja att hålla öppet exempel en kväll i veckan, eller under speciellt omständigheter.
Om detta kommer att utnyttjas är för tidigt att säga, men politikerna har öppnat den möjligheten.

Kan utökas igen

Själva beslutet innebär att jourverksamheten läggs ned under vardagskvällar. I stället ska dagverksamheten hålla öppet till klockan 19.00.
Hur vården organiseras vid sjukhuset är ju egalt för patienterna. Det är ju samma läkare som möter när man kommer till sjukhuset.
Under lördagar och söndagar, och andra helgdagar, skal sjukhuset vara öppet mellan klockan 10.00 och 15.00 - en klar försämring mot idag, men det finns ändå kvar.
Hade socialdemokraterna haft makten hade all jourverksamhet i Vimmerby varit slut den 1 oktober. Nu finns den kvar och kan, när landstinget klarat av den djupdykning i ekonomin man är inne i, lätt utökas.
Rolf Johnzon
Läs mer om