Ny Turistbyrå med ett par svängdörrar och 24 kvadrat

I en insändare i dagens tidning kallar signaturen NiBer förslaget att flytta Turistbyrån till Rådhuset som "Otänkbart". NiBer har helt rätt, efter att ha studerat den förslagshandling som Fredrikssson Arkitektkontor i Norrköping upprättat, håller jag med. Det är otänkbart.

Ledaren2005-04-08 07:09
Detta är en ledare.

Som alltid när en befintlig byggnad ska byggas om och användas till något den inte var ämnad för från början så blir den en kompromiss. I fallet Rådhuset blir kompromissen ännu mer tydlig eftersom det rör sig om en q-märkt kulturbyggnad.
På förslagshandlingen som faktiskt upprättades redan den 20 januari 2004, alltså för mer än ett år sedan, är det publika utrymmet, alltså själva turistbyråns besöksavdelning, 6 x 4 meter, eller 24 kvadrat. Resten av Rådhusets bottenvåning kommer att bestå av förråd, vestibul, entréutrymme, kapprum och kopieringsrum.
Dessutom blir det ett cirka 20 kvadratmeter stort kontorsutrymme. Nej, det här håller verkligen inte, det är otänkbart.

Underminerad handelsstad
Jag har själv på denna plats förespråkat en flyttning av Turistbyrån som ett ganska smart och bra alternativ. Skälet till detta har för mig varit att handeln i centrum, och själva torget i Vimmerby, behöver all uppvaktning det kan få. Vimmerbys tyngdpunkt håller sakta men säkert på att falla ut över de östra och norra delarna - med stadens gamla centrum som förlorare.
Vimmerby är en gammal fin handelsstad med ett kundunderlag, året runt, på cirka 45 000 personer. Nu håller denna status på att undermineras. Dels genom att centrumhandlarna har svårt att upprätthålla konkurrensen gentemot helt nya köpcentrum i stadens utkanter, dels genom att kunderna effektivt stängs ute genom att biltrafiken förbannas.
Det är absolut inget fel på nya köpcentrum, såväl Vimmerbybor som tillresta kunder, kan dra nytta av den ökande konkurrensen handlare emellan som de skapar. Men en grundsten för överlevnad är att alla behandlas lika, alla måste få samma chanser till attraktiva lägen och parkeringsplatser. Så sker inte i centrala Vimmerby idag.
Här är det konkurrens på olika villkor. Därför hade det varit bra om Turistbyrån i alla fall sommartid hjälpt till att dra fler kunder upp till centrum.
Snabbt behov av ny lokal
Men tyvärr, tyvärr - det är bara att konstatera att förslaget till hur Turistbyrån ska utformas är helt kass. Det gamla q-märkta huset får inte ändras och det innebär att turister kommer att välkomnas till Vimmerby av ett par svängdörrar - och därefter av en mörk avlång hall.
Den lösningen kommer att gå illa åt såväl besökande turister som en gammal anrik fastighet. Nej, det går helt enkelt inte, hur bra idén än var när den skissades för första gången i januari förra året.
Nu är det dags att någon stark person bland politiker och tjänstemän tar i med hårdhandskarna. Det här planlösa sökandet efter objekt att bygga om och flytta och dona och greja måste upphöra. Någon måste inse att en liten kommun som Vimmerby måste prioritera kärnverksamheterna före knasiga flyttprojekt som kostar såväl kronor som tålamod.
Någon borde snabbt som ögat kunna inse att 24 kvadrat besöksyta och 20 kvadrat kontor inte räcker. Även om Rådhuset i en sorts desperat stolthet byggs om enligt förslagshandlingen kommer färgen knappt hinna torka innan byrån tvingas söka sig ännu en ny lokal. Om ni har svårt att uppskatta besöksytans storlek, ställ er upp, stega sex meter åt ena hållet, lägg en sko där, stega sedan fyra meter åt det andra och lägg en sko där också. Tittat sedan på utrymmet mellan skorna - så himla fjuttigt pytteliten blir Vimmerby Turistbyrås besöksavdelning.
Fler kulturella aktivitetshus
Med facit i hand, när vi ser konsekvenserna av väggar som inte får flyttas, så framstår ombyggnaden av Rådhuset till Turistbyrå som om möjligt ännu tokigare än Vidar-projektet. Vi kunde i gårdagens tidning läsa att en ombyggnad av gamla Domänverkets kontor till förskola kommer att kosta 5,9 miljoner kronor och en nybyggnad åtta miljoner. För ytterligare två miljoner kronor får kommunen dels en specialritad förskola, helt dedikerad sitt ändamål, dels får kommunen en bra kontorsbyggnad med 16 kontor, korridorer, ett trivsamt läge och personalutrymmen.
Om kommunen väljer att fullfölja sina planer, det vill säga slänga ut privata hyresgäster, och bygga om kontorshuset till förskola, så är det uppseendeväckande. Så får allmänna medel icke användas. Nu är det dags att någon tar i med hårdhandskarna.
Som nästan alltid visar det sig att arkitekter gör ett bra mycket bättre jobb när de har ett blankt ritbord att börja på, istället för en redan existerande byggnad som ska byggas om så gott det går. Då blir det alltid en kompromiss.
En ombyggnad av Rådhuset är kostnadsberäknad till 4,4 miljoner kronor. Men den beräkningen härrör sig från tiden när kommunen skulle ge sig in och konkurrera på konferensmarknaden, nu lär kostnaden stiga ytterligare med någon miljon eller så.
När även Taxi flyttar från nuvarande Turistbyråhus så kommer kommunen att ta stå med ytterligare ett tomt hus. Och allt kan ju inte bli kulturella allaktivitetsfritidshus.
Miljoner skäl att protestera
Någon kanske tycker att dessa lokalfrågor är små i sammanhanget, att det borde finnas viktigare saker i samhället att debattera och ägna sin kraft åt. Och det kanske det gör - men faktum kvarstår att allmänheten reagerar för även småkostnader som fem miljoner på Rådhuset, sex miljoner på stadshuset, sex miljoner på Vidar och tre miljoner på konstverk och utsmyckning. Och 12-13 miljoner på Näs. Men 30-35 miljoner är ju knappt inget. Eller?

Alf Wesik
Läs mer om