Nya landstingsförluster

Samtidigt som Kommunal slåss för att få högre löner, med bland annat strejkande vårdpersonal, redovisar Landstinget i Kalmar län nya stora förlustsiffror. De senaste åren har man tappat en fjärdedel av sitt sammanlagda kapital och ingenting har hittills visats upp som kan förbättra ekonomin. Inför landstingsfullmäktiges sammanträde i Borgholm nästa vecka föreligger årsbokslutet för 2002. Under huvuddelen av året, de tre första kvartalen, rådde ett vänsterstyre i landstinget. Socialdemokraterna regerade tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet. I valet föll miljöpartiet ut ur landstinget, partiet klarade inte spärren, och de borgerliga tog över. Man kan inte begära att de fyra borgerliga partierna på några få månader skulle kunna bromsa förlustsiffrorna. Under de sex år vänstern hade makten i landstinget försämrades ekonomin varje år och sammanlagt visade man upp förlustsiffror på en miljard kronor. Det är en fjärdedel av det samlade kapitalet.

Ledaren2003-05-21 08:37
Detta är en ledare.

Västerviksbesked i augusti
Även i år tycks det bli röda siffror i landstinget. De beslut och åtgärder som de borgerliga drivit igenom, med en enda rösts övervikt i landstingsfullmäktige, ger inte resultat i år utan först under nästa verksamhetsår.
Till de stora besluten hör att pröva andra vårdformer. På försök ämnar man lägga ut hela eller delar av sjukvården vid Västerviks sjukhus på entreprenad. I augusti månad ska vi få veta hur det ska gå till.
Men frågan är om det kommer att räcka. På sikt måste nog politikerna, vilka vallöften man tidigare än avgivit, ta ställning till om vårt lilla län någonsin ska klara att driva tre akutsjukhus.

Oskarshamns existens
Det är dags för sanningens minut, att ifrågasätta Oskarshamn som en enhet med alla de resurser ett akutsjukhus kräver. Visst blir det avstånd, men Oskarshamnsborna kommer inte att få längre till Västervik och Kalmar än vad många människor i Virserum och Järnforsen har idag. Tvärtom, ambulansen tar sig betydligt snabbare till båda Västervik och Kalmar från Oskarshamn än den gör från Virserum till Västervik.
Att ekonomin försämrat beror inte enbart på att landstinget haft ett vänsterstyre. Staten har inte tagit sitt ansvar för vården utan lastat över mer och mer av sitt eget ansvar på landstingen.
Läkemedelkostnaderna är ett sådant exempel, där kostnaderna är en stor utgift för landstinget. Tidigare kunde läkarna skriva ut hur dyra preparat som helst, staten betalade. Idag försöker landstingsledningen förmån läkarna att ta billigare men ändå lika bra läkemedel och på så sätt kan landstinget spara miljoner. Men här finns stora svårigheter.

Kommunals krav
När nu Kommunal kräver stora löneökningar innebär det att det socialdemokratiska vallöftet att satsa på vården ska införlivas av skattebetalarna i Kalmar län. Landstinget klarar inte hela Kommunals krav utan att höja skatten.
Visserligen tjänar landstinget idag 700 000 kronor i veckan på att slippa betala löner till de strejkande, men en löneökning är bestående och de vinster man gör under strejken är snart uppätna.
Alla unnar sjukvårdsbiträden och undersköterskor mer betalt och hade konflikten bara gällt deras löner hade Kommunal inte behövt ta till strejkvapnet. Men att begära 5,5 procent till alla medlemmar är den stora stötestenen. Strejken kan bli mycket långvarig.


Rolf Johnzon

Läs mer om