Nya möjligheter öppnas för ökat bostadsbyggande

Vänsterpartisten Tomas Zandén, kommunfullmäktigeledamot i Kinda, vill i en motion att boendemöjligheterna i Rimforsa och södra Kinda, i Horn och Hycklinge, ses över. I det förra fallet anser han med rätta att Rimforsa och området däromkring, ligger inom fullt acceptabelt pendlingsavstånd till expansiva Linköpingsregionen. Och ligger det inom pendlingsavstånd idag, är det inget emot vad det kommer att göra inom en inte alltför avlägsen framtid. När det gäller bostadsbyggandet i Horn och Hycklinge så pekar han på den pågående industriexpansionen i Vimmerby, med etableringen av Arla-fabriken, som exempel. Zandén har naturligtvis rätt även i det fallet. Pendlingsavståndet till Vimmerby är inte alls långt och Horn/Hycklinge bjuder som alla vet på svårslagna naturupplevelser med den fantastiska sjön Åsunden just runt hörnet.

Ledaren2003-05-23 09:18
Detta är en ledare.

Bortflygande intäkter
För Vimmerbypolitikerna bör Zandéns motion både glädja och oroa. Glädja därför att det var mycket länge sedan en expansion i Vimmerby ledde till satsningar inte bara i den egna kommunen utan även i angränsande kommuner. Oroande därför att Kinda kommun med några smarta schackdrag snabbt kan kapa åt sig skatteinkomster och statsbidrag som var ?öronmärkta" Vimmerby kommun.
Pendlandet jämnar naturligtvis ut sig och Hultsfred har som exempel ?alltid" sett inkomster flyga om inte all världens väg, så i alla fall ett par mil norrut, till Vimmerby. Det har alltid varit många pendlare till exempelvis pappersbruket i Silverdalen, inte minst från Storebro.

Kommunal och statlig stimulans
Vi har på denna plats vid ett flertal tillfällen stöttat olika politiska utspel i Vimmerby där mer byggande, och differantierat byggande, varit på tapeten. Många av dessa djärva planer stupar tyvärr redan vid tröskeln - beroende på att det inte är särskilt fördelaktigt att bygga bostäder för närvarande.
Av denna anledning har åtgärder för att stimulera byggandet efterlysts. Kommunen kan agera genom att ställa tomter i ordning och sälja dem för ett skapligt bra pris. Det finns oändliga möjligheter i Vimmerbys vackra kommun och strandskyddsregler kan kringgås utan att natur- och miljövärden omkullkastas.
Nu öppnas dessutom möjlighet till statliga stimulanser när bostadsutskottet i riksdagen säger ja till investeringsbidrag för att bygga bostäder. Saken ska visserligen diskuteras i riksdagen den 3 juni, innan beslut ska tas, samma dag. Men eftersom majoritetsförhållandet är detsamma talar mycket för att beslutet blir enligt förslaget.

I praktiken momssänkning
Bostadsutskottets förslag innebär att fastighetsägare ska ges stöd för byggande av dels mindre hyreslägenheter, dels studentbostäder. Både för ombyggnation och nybyggnation. I Vimmerby behövs alla typer av bostäder, men tyvärr missar förslaget den viktiga villabyggargruppen.
Moderater, folkpartister, kristdemokrater och centerpartister ställer sig inte bakom Bostadsutskottets förslag. De vill ha andra stimulanser istället - de vill att alla typer av bostadsbyggande.
Istället för utskottets förslag, som innebär en rad restriktioner, samt att stödet ges i form av en kreditering på fastighetsägarens skattekonto, vill de ha enklare regler. I praktiken innebär utskottets förslag att momsen för byggandet minskas från 25 till 6 procent.

Uppdämt bostadsbehov
Moderaterna vill istället att skattskyldigheten för privatuthyrning av bostäder ska minskas, samt att skatten sänks generellt på alla typer av fastigheter. Kd vill att fastighetsskatten avskaffas och ersätts med en kommunal fastighetsavgift istället. Fp vill ha en generell sänkning av momsen, vilket de menar skulle leda till allmänt ökat byggande. Centern föreslår att skatten på hyreshus slopas, samt uttagsskatten på fastighetsförvaltning slopas.
Det viktiga är att byggbranschens kräftgång hejdas samt att bostadsstandarden i landet i stort höjs. Det föreligger ett uppdämt behov av bostadsbyggande på massor av orter och inte minst i Vimmerby. Samt i Kinda kommun.


Alf Wesik

Läs mer om