Nytt köpcentrum ska stärka Vimmerbys goda handelsrykte

I en utveckling där vår del av landet tvingats ta emot mycket stryk finns det faktiskt några regioner som klarat sig bra. En av dem är Vimmerby. Vad detta beror på, vem som kan ta emot sig äran för hyggligt stadiga befolkningssiffror, är tämligen oväsentligt - nu gäller det bara att se till att den positiva trenden inte bryts. Vi ser tyvärr oroande tecken i horisonten. Bildlikt, faktiskt.

Ledaren2005-09-23 06:57
Detta är en ledare.

För så är det att verkligen kryper allt närmare Vimmerby. Från i stort sett alla håll. Jag talar om handeln, jag talar om Västervik, jag talar om Kalmar och jag talar om Eksjö. Redan sedan tidigare har vi haft tufft motstånd, men inte övermäktigt, från Jönköping och det jättelika köpcentrat A6, från Linköping och hela Tornbyområdet med Ikanohuset i centrum.
Vimmerbys framtid är lika med handelns. Utan handeln skulle vi få det tuffare att försvara och utveckla vårt näringsliv och utan vårt näringsliv kommer bygden snart att bli särskilda krisområden, som Brysselgummorna och Brysselgubbarna i medlidande skickar lite allmosor till lite då och då.

På behörigt avstånd
Det finns en massa butikskedjor som inte gör något av en slump. Vi kan ta de allra största som exempel; Biltema och Ikea. Varje etablering föregås av noggranna kundundersökningar. Det är en del av dessa jätteföretags globala framgång.
De finns i Linköping, de finns i Växjö, de finns i Jönköping och de finns, eller åtminstone snart, i Kalmar. Vi i Vimmerby har mellan tolv och femton mil till samtliga dessa orter. Det har varit vår smala lycka, och samtidigt vår förbannelse att ha dem omringande oss.
Om Biltema och Ikea väljer att etablera sig på en viss ort kan vi med säkerhet slå fast att det handlar om en framtidssäker investering, om en expansiv region.
På behörigt avstånd till dessa regioner i horisonten har Vimmerby, mitt emellan, lyckats behålla en egen identitet och dessutom lyckats dels driva en egen handelssektor med stor framgång, dels lyckats få nya aktörer att etablera sig i Vimmerby. Nu senast Dressman.
Ett smart upplägg
Men när en sådan kedja som El-Giganten plockar fram sina passare och linjaler och mäter på kartan, trycker sig verkligheten på allt snabbare. El-Giganten finns sedan en tid i de ovan nämnda storstäderna, men sedan en tid även i Eksjö. Företaget bygger dessutom i Västervik och med pendlingsavstånd inte på tolv-femton, utan fem-sex mil, råder det ingen tvekan om att de kommer att locka massor av fler affärskedjor till sina områden. Detta förutom det viktigaste, att de kommer att locka en massa kunder - från skyddade Vimmerby.
Vimmerby är dock ett fantastiskt varumärke just för sin handel. Det var just handeln som gjorde att Vimmerby blev stad för en himla massa hundra år sedan. Det är handeln som gör att kundunderlaget ligger inte på 16 000, som vore naturligt om vi ser till invånarantalet, utan snarare 35 000 människor. Genom samarbete, kunnighet och ett smart upplägg har handeln kunnat behålla de här goda siffrorna, trots att jättarna står och bultar på dörrarna, från alla väderstreck.
Ta bilhandeln som exempel, här finns så många duktiga bilhandlare, så många extraordinära idéer inom en och samma bransch, att kunder lockas långväga ifrån bara för att byta bil i Vimmerby.
Tillgänglig parkering
Men som sagt, nu måste handeln få ny stimulans. När kommunen väljer att försvåra tillgängligheten och parkeringsmöjligheterna i de centrala delarna av stan, gäller det att hitta på något nytt. Den driftige Håkan Karlsson på Materialmännen är på väg att skapa ett finfint alternativ i stans södra delar.
Och nu är det dags att kommunen snarast ser till att få fart på det kanske mest naturliga området, infarten vid centralförrådet, området i kvarteret Abborren. Se snabbt till att hitta en ny lokal till gatuförvaltningen och använd alla kommunala möjligheter och resurser för att skapa ett nytt köpcentrum i Vimmerby - Handelskvarteret Abborren.
Kommunen har helt nyligen kompletterat tomtmarken genom att köpa in Flinks tomt i samma kvarter. Det finns redan idag oerhört starka intressenter, både för att hyra och förvärva tomtmark. Det är ingen hemlighet. Och allt för handelsändamål.
Synergieffekterna skulle snabbt ge kommunen och därmed alla boende i bygden klara fördelar. Etableringen skulle föra med sig en massa mindre etableringar, fler arbetstillfällen, större skatteinkomster och framför allt ett bättre näringslivsklimat.
För att erhålla ett snabbt resultat krävs bra butiker, med ett bra sortiment, konkurrenskraftig prisnivå, bra exponering och framför allt en härlig tillgänglighet. Sortimentet och prisnivån klarar handeln själv i den marknadsekonomi, vi lever. Exponering och tillgänglighet behöver de hjälp på traven med.
Och här kommer kommunen in. Se till att skapa möjligheter till fantastiska affärsbyggnader, som gallerior eller köpcentrum, snyggast i Småland, se till att skapa ytor till parkeringsplatser i överflöd. Alla helt gratis och alla på armlängds avstånd.
Vision nummer ett
Gatuförvaltningen då, protesterar säkert någon. Vad händer med den? För närvarande lägger politikerna i Vimmerby stor energi på att hitta användning för Tvättman-huset. Lägg ner planerna på boulebanor, flipperrum och övernattningslägenheter för ALV-skådisar. Det ger inte en spänn i inkomster, bara en massa nya utgifter. Kolla istället upp om inte gatuförvaltningen kan ta Berendzenfastigheten i anspråk.
Det har ju diskuterats olika former av samarbete, mer eller mindre formellt, mellan Vimmerby Energi och gatuförvaltningen, det skulle ju bli en bra enhet vägg i vägg med fjärrvärmeanläggningen. Dessutom en verksamhet som varken utsläppsmässigt eller ljudmässigt skulle vara störande för de boende i området.
Summan av kardemumman är att det bör vara ganska enkelt att hitta nya lokaler åt gatuförvaltningen - men i stort sett omöjligt att hitta bättre lokaler för Handelskvarteret Abborren.
Visionen Vimmerby ska ha är naturligtvis att behålla sitt rykte och dragningskraft som handelsstaden nummer ett. Låt sedan konkurrenterna tränga på från höger och vänster, det har de inte ett smack för.

Alf Wesik
Läs mer om