Nyttigt för hela samhället med skolmat värd namnet

Ingen tennisspelare har någonsin varit lika kattliknande snabb och smidig fram på nät efter såväl första- som andraserv, som Västervikssonen Stefan Edberg. Enligt många en av de elegantaste tennisspelare som skådats. Bäst backhandvolley genom tiderna. Och så Björn Borg, då. Denna kanske störste av alla idrottsmän, med massor av segrar och massor av tennismagi i bagen.

Ledaren2008-11-13 07:39
Detta är en ledare.

De möttes på nytt i Köpenhamn i måndags kväll. Direktsänt på Kanal 9, i en turnering som heter Tennis Legends.
Jag är så himla tennistokig att jag fortfarande minns alla Wimbledonfinaler med Edberg och Borg, som om de spelades igår. Jag minns att jag låste in mig framför TV:n. Ingen fick komma i närheten. Det var fasa och glädje om vartannat.
Så när de två legenderna spelade en nostalgimatch i måndags inför en entusiastisk publik så borde jag ha suttit som klistrad framför plasman. Mina två största idoler någonsin. Alla kategorier.
Men ändå valde jag en helt annan kanal. Jag valde istället det sista avsnittet i den makalöst bra TV-serien Matakuten på fyran, med bland annat Skara-Bert Karlsson i spetsen.
Till en början zappade jag lite desperat fram och tillbaka. Men ganska snart insåg jag att Matakuten och skolmaten var så viktigt och fängslande att fjärrkontrollen för en gångs skull fick kompledigt.

Äkta engagemang
Bert Karlssons bufflighet brukar reta de flesta. Men den har även bidragit till hans framgångar i affärer. Även jag har ibland retat mig på hans åsikter och sätt.
Men denna gång passade buffligheterna perfekt - som hand i handske.
Jag vet inte hur mycket av programidén som är hans och jag vet inte hur mycket av researchen han gjort själv. Men jag vet att hans engagemang är helt äkta och jag vet att han med sitt program fått ett fantastiskt genomslag. Kanske kan Matakuten - och alla diskussioner som följt av programmet - hjälpa politiker och tjänstemän på traven att tänka om. Tänka i nya och betydligt nyttigare banor.
För så är det ju, om vi tänker efter lite, att ett hus måste byggas med stabil grund. Utan ett riktigt utfört grundarbete, ner till minst frostfritt, så hjälper det inte hur vackert huset i sig självt är.
Ett företag kan vara hur flashigt och stylat som helst, men det hjälper inte om företagets ekonomi samtidigt är i obalans. En personbil kan vara nylackad och gnistrande blank - men det hjälper inte om rosten under färgen har lagats med Plastic Padding.
För så är det ju, om vi tänker efter en smula, att det inte hjälper mycket att försöka tuta i skolungarna en massa historia, matte och svenska, och hyfs och uppträdande - om magen samtidigt knorrar och vill hem.

Snålt, inte vist
Ingen tvivlar väl längre om matens betydelse för alla i vårt samhälle - och särskilt de som av tvång är hänvisade till den mat de serveras, främst skolungar och äldre i samhället. Ungarna - ja de kanske låter magen skrika och humöret sjunka eftersom de i många fall inte vet bättre. Och förkoppningsvis vankas god mat när de kommer hem.
De äldre vet bättre, men deras högljudda klagomål förvandlas oftast till ljudlösa viskningar i någon kommunal budgetkolumn.
Men alla dessa besparingar på matområdet är bedrägliga. Typiska fall av snålhet som helt fräckt bedrar visheten.
Utan att blinka.
Bert Karlsson, de två sjärnkockarna Paul och Melker, samt kostexperten Carola - har lyckats visa att det faktiskt går att ändra ungarnas attityder. Det är inte ens helt säkert att det behöver bli särskilt mycket dyrare att tänka i nya banor.
Ett första sätt att skapa bättre skolmat är att ge skolmatpersonalen, de som oerhört generaliserande brukar kallas "mattanter", bättre utbildning och därmed bättre lön och därmed bättre status.
Den extra kostnaden för samhället som detta skulle innebära tar vi garanterat snabbt igen i den andra änden, hos skolbarnen, hos övrig skolpersonal och i studieresultaten.

Förlorat slag
För tyvärr är det ju som alltid, höll jag på att säga, att det är fel personer som drabbas. Det är ju matsalspersonalen som får bära hundhuvudet.
Ibland befogat eftersom de ekonomiska grundförutsättningarna och den aktuta bristen på bra råvaror gör att vreden sedan länge förbytts till ilska, som i sin tur förbytts till uppgivenhet.
Men oftast helt utan teckning. För skolmatpersonalen gillar mat och de gillar ungar. Mest av allt gillar de god mat och leende ungar.
Men det är alltid ledningen som är ansvarig för slutresultatet och det är just ett ökat ansvar för vad som egentligen försiggår bakom grytorna och kantinerna som måste förbättras.
Jag är av princip emot ett centralt bestämmande via regelverk som Bert Karlsson förfäktar. Nej, det är kommunerna som måste ta initiativet till nytt tänkande och nya lösningar. Och nya kontroller.
Visst, alla som provat vet att pizza och kebab och hamburgare, är tuffa konkurrenter.
Men utan vettiga alternativ har ju slaget förlorats innan det ens börjat. Vi måste alla bidra till att föra upp matkampen på en anständig nivå.
Läs på annan plats i tidningen hur det ser ut runt om i Vimmerby kommun. I Vimmerby är det ingen katastrofsituation, men mycket går att förbättra. Situationen är likartad i alla kommuner i vår region.
Och tennisen? Jo, den spelade jag in och kollade på frampå nattkröken. Edberg vann en minnesvärd match men Borg var i oförskämt fin form för sina 52 år.
Skulle inte tro att någon av de herrarna slarvat nämnvärt med kosten genom åren.

Alf Wesik