Oacceptabelt med bristande fakta när miljonböter delas ut

I torsdagens tidning uppmanade personalchefen vid Vimmerby kommun, politikerna att besinna sig. Hon menar att de hårda besparingarna slår mot personalen och att den arbetar under en mycket ansträngd situation.

Foto:

Ledaren2016-02-26 07:07
Detta är en ledare.


Ja, det kan säkert stämma att arbetsmiljön blivit mer ansträngd vid Vimmerby kommun. Det hör delvis samman med att kommunens ekonomi för närvarande är hårt belastad och att det medför krav på förändringar.

Vi vet alla att vi är tryggast när vi slipper förändringar. Tyvärr är situationen sådan att förändringar och nya direktiv är mer regel än undantag på i princip alla myndigheter. Särskilt inom alla kommuner.

Och allt oftare är dessa förändringar i sin karaktär av det mindre angenäma slaget. Vilket naturligtvis adderar olustkänslan.

Granskar ärenden
Liknande situationer är även mycket vanligt förekommande i den privata sektorn.

Personalchefen kommenterar rent allmänt den arbetsmiljö som råder på Stadshuset i Vimmerby, där bland annat "beställningar" på diverse kostnadsredovisningar, jämförelser av olika förslag, etcetera, etcetera, innebär en starkt ökad arbetsbelastning.

Och påfallande ofta utan att resultatet av utförda uppdrag leder till något konkret resultat alls.

Jag kan verkligen stämma in i personalchefens uppmaning; besinna er politiker. Jag tänker närmast på politikerna i Miljö- och byggnadsnämnden.

Det är bra att politikerna tillsammans med förvaltningens tjänstemän granskar ärenden som de är tillsatta att granska. Och det är självklart att de försöker följa regelboken så noga de bara kan.

Men det behöver för den skull inte behöva ta sig uttryck i envishet.

Oproportionerligt högt
När nämnden utdömde en byggsanktionsavgift gentemot Henrik Samuelsson så följde nämnden, vad den trodde var lagen. Och sanktionsavgiften blev enligt samma regelverk chockerande hög, nämligen cirka 630 000 kronor.

Det fanns redan vid detta skede ett par frågetecken, som borde ha gjort att politikerna skulle ha besinnat sig.

Sanktionsavgiften var exempelvis så hög att den inte på något vis står i relation till andra allvarliga brott i samhället.

Nämndens politiker borde helt enkelt ha insett att eftersom sanktionsavgiften är så oproportionerligt hög, så var det helt enkelt tvunget att vara ett vattentätt beslut.

Innan de påför en privatperson, eller småföretagare böter på drygt en halv miljon kronor, så ska det inte finnas skuggan av ett tvivel.

Och mycket riktigt så blev det bakläxa för kommunen. Länsstyrelsen fann det via chefjurist Carl Stenberg, samt föredragande länsjurist Johan Bergelin, vara felaktigt utdömt.

Oacceptabelt beslut
Nu visar det sig att nämndens ledamöter, liksom tjänstemännen, inte hade kunskap om paragrafen som säger att i det fall rättelse sker innan frågan om påföljd tas upp till överläggning, så föreligger skäl för avgiftsbefrielse. Se Didón med flera, Plan- och bygglagen.

Jag menar att en facknämnd borde ha den här kunskapen, men kan acceptera att den i detta fallet saknades. Däremot har jag svårt att acceptera att nämnden, och tjänstemännen, inte tog reda på fakta innan "böter" på ofattbara 630 000 kronor utdelades.

Ännu mer anmärkningsvärt är det att nämnden nu som bäst tydligen överväger att överklaga länsstyrelsens beslut. Det är ytterst ovanligt att en kommun inte låter sig nöja med länsstyrelsens beslut utan går vidare med ett så orimligt krav gentemot en privat företagare.

Skulle jag inte veta bättre, så skulle jag tolka det som om Miljö- och byggnadsnämnden i Vimmerby, helt enkelt är ute efter att på detta desperata sätt vilja förbättra kommunens ekonomi.

Plus kan bli minus
Tyvärr kan mycket väl resultatet bli det rakt motsatta, särskilt om kommunen beslutar sig för att konsultera en svindyr jurist innan beslut om överklagande tas i presidiet på måndagen den 29 februari.

Och nej, juristen jobbar inte ideellt, bara för att SKL betalar arvodet. Om det nu är så. Han eller hon kostar lika mycket ändå.

Till juristarvodet ska läggas arbetskostnad för politikerna i nämnden och tjänstemännens arbetstid, liksom sammanträdesarvoden, resor med mera. Notan kan istället för 630 000 kronor plus, bli 100 000 kronor minus. Eller ja, kanske ännu mer minus.

För inget annat alls, än envishet. Detta främjar definitivt inte arbetsmiljön på stadshuset.

För att inte tala om arbetsmiljön hos kommunens företagare i allmänhet och drabbad företagare i synnerhet.

Besinna er, politiker.

Alf Wesik