Ödesdagar för Vimmerby kommun

Eftersom risken för ett av de största misstagen någonsin i Vimmerbys historia är påtaglig måste frågan om gymnasieskolan bordläggas. I dagarna har anbuden för om- och tillbyggnad av gymnasiet inkommit. En grupp bestående mestadels av externa personer - alltså människor från andra orter - samt en relativt oerfaren byggnadschef i Vimmerby kommun har att granska anbuden.

Ledaren2008-05-17 04:05
Detta är en ledare.

Om gruppen tillsammans med Tekniska nämnden anser att totalkostnaden ej överstiger 110,5 miljoner kronor har man rätt att skriva avtal med leverantörerna och därmed ge klartecken för byggstart. Trots att i högsta grad beslutsunderlaget bör granskas och godkännas av folkvalda i kommunfullmäktige. Det är dessa folkvalda som inför väljarna har att stå till svars för följderna av beslutet.
Gymnasiefrågan har diskuterats länge och denna tidning har kritiserats att vara en hämmande faktor. Men eftersom tidningen skall fungera som en granskande part förbehåller vi oss rätten att oavsett vissa personers åsikt fortsätta granska och företräda våra tvivel i gymnasiefrågan.

70 till 110,5 miljoner
Klart är att gymnasiet i Vimmerby är bristfälligt på ett flertal punkter, främst på grund av att matsal finns i olämpliga lokaler. Men istället för att endast bygga till en matsal och renovera lokalerna sätter man igång att våldföra sig på befintliga 7.500 kvm lokaler och göra tillbyggnad med 2.700 kvm. Från 70 miljoner kronor har fullmäktige gått med på 110,5 miljoner kronor i totalkostnad vilket är ofantligt mycket pengar.

Från låg till hög skatt
Enligt uppgift innebär 1 krona i skattehöjning 9 miljoner kronor i intäkter. 110,5 miljoner kronor betyder alltså i princip 12 års betalning av 1 krona extra i kommunalskatt. Härtill kommer räntor och om man räknar med 6 procent blir den genomsnittliga räntekostnaden under tiden efter successiva amorteringar 3,3 miljoner kronor. I detta bör beaktas att Vimmerby redan har Kalmar läns näst högsta kommunalskatt och från att ha legat 1,57 kronor under rikssnittet är nu Vimmerby 1,26 kronor över snittet!

"Hälften" i Hultsfred
Naturligtvis skall vi ha en bra skola. Det har man lyckats med i Hultsfreds nya gymnasium och här har man före och efter renovering och tillbyggnad plats för 700 elever. Man har renoverat skolan tipp-topp och totalkostnaden är 45-50 miljoner kronor och har alltså fortfarande plats för 700 elever. I sanningens namn hade man dessförinnan bytt fönster för 3 miljoner kronor, men det är svårt att förstå skillnaden mellan cirka 50 miljoner kronor i Hultsfreds kommun och 110,5 miljoner kronor i Vimmerby kommun. Visserligen är tillbyggnaden endast 480 kvm men man har alltså använt alla tidigare salar och inte som i Vimmerby kasserat befintliga salar för nybyggnation. Har någon projektgruppen över huvud taget besökt Hultsfred före invigningen för en tid sedan?

Målarfärg
Vid ett allmänt informationsmöte den 14 januari erhölls som först information om gymnasiet. Med endast 2,40 meter till tak i matsalen är ju situationen prekär och lika är det med att målarpensel inte verkar ha funnits under långa tider. Undertecknad studerade i dessa lokaler för ca 50 år sedan och likheten är påfallande. Naturligtvis kan alltså elever anse lokalerna som "sumpiga" som gymnasiechefen Lena Högback-Lindhed uttryckte det, men åk till Hultsfreds eller Blackebergs gymnasium och se vad lite färg kan göra.

Elevunderlaget
Det har diskuterats elevantal. Senaste uppgift är att ej 720 elever utan endast 678 elever nu. Och alla dessa är ej samtidigt i skollokalerna. Restauranglinjen med flera går endast 2 dagar i veckan i själva gymnasieskolans lokaler för teori.
För intagningarna till kommande höst sjunker elevantalet från Kisa från 24 till 9, från Västerviks kommun med 8. Samtidigt har 109 elever från Vimmerby valt ett annat gymnasium. Totalt är det 50 elever färre som sökt till Vimmerby i höst mot i fjol. En minskning med 20 procent. Än värre är att var 4:e elev som går ut grundskolan i sommar inte har behörighet till gymnasiet. 59 av 256 elever som i dag går i 9:an i Vimmerby saknar behörighet till gymnasieskolan. Det betyder att drygt 23 procent av 9:orna är icke godkända och kommer så småningom att hamna i individuella programmet.
Om nu enligt det nya förslaget från gymnasieutredningen - som utredaren Anita Ferm tagit fram - genomförs kan det alltså betyda att 59 eller mellan 40 - 70 elever per årskurs, ej kommer till gymnasiet utan stannar i grundskolan där man alltså får gå ett tionde grundskoleår. På tre årskurser innebär detta totalt ca 150 elever mindre i gymnasiet. När nuvarande gymnasiebyggnation beräknas vara klar börjar det naturliga elevantalet också att minska.
Som lök på laxen finns det allt fler specialinriktade gymnasieskolor runt om i Sverige varför det är svårt att sia om framtiden för gymnasiet i Vimmerby. Kan i värsta fall väsentligt understiga 400 elever eller bli ca 350. En klar bild behövs från en expertgrupp som underlag för gymnasiebeslutet. När fullmäktige fattade beslut om 110,5 miljoner kronor visste man inget om de nya intagningsreglerna och det torde dessutom vara svårt att förstå den explosion i linjer och möjligheter som eleverna har.
Mot den verkligheten ter sig den enorma satsningen som ännu mer ogenomtänkt.

Ej dagsljusfönster
Samtidigt har det godkänts ritningar där man förstör naturligt inkommande ljus med att göra skolsalar med "fönster" mot öppet utrymme. Nackdelen blir att lektioner blir störda av förbipasserande och det är bara att åka upp till nya Scandic hotell i Linköping där konferensrummen ligger på rad utmed korridor och på andra sidan korridoren finns ytterfönster. När man går där kan man lätt se hur blickarna på konferensdeltagarna tittar ut när man går förbi varför man i många fall drar för gardinerna. Är det så det är tänkt att eleverna skall störas, alt. inneslutas och vara helt beroende av elektriskt ljus?
På fråga till arkitektbyrån har man inte kunnat redovisa någon skola där arkitektbyrån fullständigt varit med och byggt om från dagsljusfönster till indirekt ljus.
Vid besök på välkända Blackebergs-gymnasiet diskuterades frågan med företrädare och en fysiklärare med förflutet från Sony Ericsson förklarade att dels kunde hon inte själv tänka sig att arbeta utan fönster och frågan är om det är tillåtet för skolsalar att endast ha elektriskt ljus. Det finns kemiska ämnen som omvandlas i kroppen med dagsljus och alla mår bra att träffas av dagsljus.

Fysik- och kemisalar
Vid besök på Blackebergs gymnasium med 1.100 elever inspekterades fysiksalen och kemisalen. Inte större än salarna i Vimmerby och resp. klass med 32 elever var uppdelade i laboratoriedel och teoretisk del med 16 elever i varje. Här renoverade man fysik- och kemisalarna och inte som i Vimmerby bygga nya salar för miljontals kronor. Likadant med gradängsalar, d.v.s. salar med successiva avsatser så att elever kan titta ner på vad läraren handgripligen gör med sina händer. Ombyggnad i stället för som i Vimmerby nybyggnad.

Statiska grupprum
I Blackeberg har man tagit tidigare skolsalar och med lättväggar gjort funktionella grupprum som lätt går att omdisponera. I Vimmerby tar man gamla korridorer och bygger igen utan flexibilitet vad undertecknad kan förstå.

Framtida konkurrenter
Gymnasieskolan kommer ut i en konkurrenssituation som inte är avundsvärd. Vid diskussion med Blackeberg som är en till åldern kommen skola renoverades alltså alla befintliga lokaler utan nybyggnation och till dessa ålderdomliga lokaler är kön lång och därmed jättehöga intagningspoäng behövs. Naturligtvis betyder lokalers utformning en del men än mer betyder trivseln, lärarkompetens och utformningen med mera. Om vi bygger för 110,5 miljoner kronor är detta inte en självklarhet att vi får flera elever. Intressanta linjer med bra lärare, mycket datorer betyder alltså mera.
Vad göra i denna svåra situation? Det går inte att hindra utvecklingen att gymnasieutredningens förslag går igenom. Det går inte att hindra att elever har specialintressen och söker sig till lämpliga platser med dessa ämnen.
Låt oss anta att de i dag 109 elever som söker till annan plats i framtiden blir 150 elever beroende på att mängden alternativ ökar gäller det att Vimmerby gymnasium kan locka till sig lika många från Kalmar, Jönköping, Linköping, Eskilstuna, Västervik o.s.v. Härvid måste pengar investeras i bra lärare, uppsnyggade lokaler och intressanta program och naturligtvis en trevlig matsal och reception.

Ansvar?
I kontakt med politiker har man endast hänvisat till att man först vill veta vad totalkostnaden är i det alternativ som finns. Då är det alltså viktigt att politiker generellt får vara med och besluta och inte endast förlita sig på en relativt ung, oerfaren byggnadschef föredragning av ärendet och i Tekniska nämnden. Hela underlaget måste kunna debatteras allt ifrån vad är totala arkitekt- och projektkostnaden, totala byggnadskostnaden, totala räntekostnaden under byggnadstiden, totala kostnaden för inventarier och utrustning, totala flyttningskostnader och hyreskostnader. Är dessa över 110,5 miljoner kronor skall ärendet med automatik återkomma till fullmäktige som i så fall har att ta nytt beslut. Då bör det utses en delegation som bl.a. åker till Blackebergs gymnasium och Hultsfreds gymnasium förutom de gymnasier som ansvariga redan torde ha besökt. Man bör ta in alternativkostnad á la Hultsfred samt tillbyggnad av endast matsal med eller utan reception, med eller utan lärarrum centralt mellan gymnasiebyggnaderna.
Man bör också rådfråga lokala ventilations-, el- och byggnadskunniga företag om möjligheter. Det fina är då dessutom att lokala företag kan vara huvudentreprenörer i byggnation för bra resultat och rimliga kostnader.

Kontrollinstans
Spåren förskräcker vad gäller tidigare byggnationer med planerad kostnad och slutlig kostnad. Det får inte bli så att man kommer fram till att planerad kostnad under 110,5 miljoner kronor och verklig kostnad i framtiden blir ett högre belopp. Någon eller några måste hållas ansvariga för detta beslut. Inte av någon eller några personer som lätt kan avgå eller flytta.

Förändrat beslutsunderlag
Vad fullmäktige inte visste vid tidigare beslut var alltså:
Dramatisk minskning i elevunderlag generellt 23 procent, 20 procent färre söker till gymnasiet i höst.
Gymnasieutredningens förslag innebärande upphörande av individuella programmet till förmån för tionde grundskoleår. Ca 150 elever färre.
Förutom dessa två väsentliga förändringar i beslutsunderlaget tillkommer att meningen med nya gymnasiereformen är att närma sig universitet. Härvid bör kontakt tas med universitetet i Linköping hur utforma lokaler lämpliga för samarbete mellan gymnasieskolan och universitetet i Linköping som idag har ca 30.000 elever och anställda.

Skatteeffekter
Svårt att beräkna med skatteeffekter vad den största investeringen någonsin kostar skattebetalare. En uppgift är att en inkomsttagare med 20.000 kronor i inkomst får betala 1.000 kronor mer i skatt per år i 35 år för genomförandet av gymnasiebyggnationen. Naturligtvis skall vi alla dela kostnaderna för ett bra gymnasium men det bör vara till rimlig kostnad och rätt utformning.

Jätteproblem
Vimmerby står inför jätteproblem och kommunalskattens utvecklingen är en del om vi skall få behålla pensionerade höginkomsttagare som kan skriva sig var som helst. Naturligtvis kan 40-talisterna skattskriva sig i sommarstugor eller lägenheter i Sverige eller utlandet där skatten är låg. Vimmerby ligger redan farligt högt mot denna bakgrund.

Konstigheter
Det planeras en ombyggnad på 7.500 kvm och nybyggnad på 2.700 kvm. Samtidigt planeras från dagens elevantal 720 att skolan skall ha plats för 600 elever. Bara uppvärmningskostnad och övrig drift av ytterligare 2.700 kvm blir kostsamma.
Märkligt nog har Hultsfreds gymnasium samma kvm-antal, 7.500 kvm, där ombyggnad pågår. Man får rum med 700 elever både före och efter renoveringen. Måhända med tillbyggda lokaler för omvårdnadsprogrammet med 480 kvm.
Ombyggnad av 7.500 kvm i Hultsfred stannar vid ca 50 miljoner kronor inkl. ändring från platt tak till sadeltak. Tillbyggnaden, ca 480 kvm, kostar ca 11.000 kronor per kvm. Ombyggnaden sker under tre år med tre salar varje gång och man är nu i slutfasen.
Arkitekt- och konsultkostnaden i Hultsfred understiger 1 miljon kronor. I Vimmerby talas det om åtminstone 10 miljoner kronor.

Bordlägg
Bordlägg frågan om gymnasieutbyggnaden. Om man väntat i 50 år med att underhålla gymnasielokalerna kan man vänta fem månader för att genomföra en vitt omfattande konsekvensanalys av nytta och kostnad. Att vänta 5 månader torde också innebära ännu lägre byggkostnader beroende på i media beskrivna ekonomiska situation och framtidsutsikter för byggföretagen.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör


P.S. 1 Diskutera gymnasiet med din politiker och skicka gärna insändare till oss med adress: Norra Länstidningen Vimmerby Tidning, Insändarredaktionen, 598 80 Vimmerby
e-mail :

P.S. 2 Helsida om Blackebergs gymnasium publicerades fredagen den 4 april 2008.