ÖdesmĂ€ttat möte om FörsĂ€kringskassan i dag

I dag, onsdag, kommer direktören för FörsÀkringskassan i Kalmar lÀn, Erik KÀrnekull, till Hultsfred för möte med kommunalrÄden Leif Larsson och Bo Bergman. Lokaltidningen har i ett flertal artiklar beskrivit situationen och man blir förvÄnad över mycket inför förslaget om nedlÀggning/flyttning till VÀstervik.

Ledaren2005-02-09 08:01
Detta Àr en ledare.

För det första kom för ett antal Är sedan förslag i samma riktning. Lokaltidningen begÀrde och fick till sist tillgÄng till utredningen om flyttning av personalen till VÀstervik.
Materialet skickades till Universitetet i Linköping och pÄ lokaltidningens bekostnad gjordes en analys av materialet. HÀrvid framkom kraftig kritik pÄ utredningsmaterialet och sedermera Àndrades förslaget till att Hultsfred blev huvudort i norra lÀnet med verksamhet bÄde i Vimmerby och Hultsfred.
Beslutet var dÄ sÄ lÄngt kommet att man till och med sett ut vilka lokaler man skulle hyra i VÀstervik för de anstÀllda frÄn Hultsfred och Vimmerby.
Vad som fick speciellt mycket underkÀnt i rapporten var de ekonomiska berÀkningarna inklusive transporter av personal till VÀstervik för att sedan Äka in i landet för verksamhet och ÀndÄ ha VÀstervik som stationeringsort. Mycket tid och höga kostnader skulle bli följden.
Analysen berörde ocksÄ mycket annat och det Àr vÄr förhoppning att denna lokaltidning erhÄller den nu aktuella rapporten/underlaget pÄ 90 sidor som ledningsstaben i Kalmar tagit fram. Detta för att jÀmföra med tidigare material. Det kan dÄ bli aktuellt att sÀnda det nya underlaget/rapporten till institutionen för dylika frÄgor vid Linköpings Universitet.
Naturligtvis kan lokaltidningen Àven denna gÄng lÄta bekosta analysen som förra gÄngen kostade 20 000 kronor.
Det Àr mÀrkligt att Erik KÀrnekull kommer med förslaget just nu nÀr ledande regeringsrepresentanter krÀver krafttag mot bidragsfusket. PÄ lÄng sikt blir det ju inte Hulfreds- och Vimmerbybor som jobbar vid FörsÀkringskassan i VÀstervik utan det blir VÀsterviksbor. Tydligtvis skall dessa VÀsterviksbor Äka ut i lÀnet pÄ dagen och ÄtervÀnda till VÀstervik pÄ kvÀllen.
Man kommer att mista i stort sett all lokalkÀnnedom om företag och befolkning.
Det talas i tv och rikstidningar om att man nu med största prioritet gÄr in för att minska fusk och missbruk i försÀkringssystemet.
Undrar vad Göran Persson och övriga regeringsmedlemmar anser om att man i norra Kalmar lÀn struntar i intentionerna och har förslag i motsatt riktning.
I övrigt hÀnvisas till personalens Äsikter i lördagstidningen och allt det negativa som framkommit i tidigare tidningsartiklar.
Allting, sÄsom billiga lokaler, service, lokalkÀnnedom, motarbeta fusk, mÀngder av extramil och mycket mera, talar emot förslaget.
Till sist Àr vÄr förhoppning att mötet mellan Erik KÀrnekull, Leif Larsson och Bo Bergman i första hand medför att förslaget förkastas.
I andra hand att lokaltidningen fÄr tillgÄng till underlag för förslaget för fristÄende analys.
För det tredje att det inte fÄr vara sÄ att en enda person skall kunna fatta ett beslut som innebÀr katastrof för ett sÄ stort omrÄde med lÄnga avstÄnd och över 30 000 invÄnare.
SjÀlvfallet tror vi att Erik KÀrnekull lyssnar pÄ sina anstÀllda och andra och lÀser deras Äsikter i lokaltidningens artiklar samt kommer till insikten att FörsÀkringskassan behövs ocksÄ lokalt nu.
BÄde för sin egen skull och för befolkningen i regionen.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör

LĂ€s mer om