Ökenvandringen fortsätter

Det pågående kriget i Irak, den tidigare uppladdningen inför kriget och risken för nya terrorattacker har fått näringslivet i Sverige att skjuta upp planerade investeringar. Det framgår av Svenskt Näringslivs första konjunkturprognos för året. Därtill tyngs hushållen av både ökande arbetslöshet och höjda skatter och elpriser. Ökenvandringen, som pågått i tre år, fortsätter. Det kan mycket väl bli sju svaga år efter de sju tillväxtåren 1994 - 2000.

Ledaren2003-03-31 09:47
Detta är en ledare.

Den svaga internationella konjunkturen är inte främst ett resultat av vare sig den 11 september, Irakkriget, eller det höga oljepriset, utan snarare att världsekonomin ännu inte har återhämtat sig från sviterna av den spruckna investeringsbubblan.
För Europas del består dessutom en rad besvärliga problem av strukturell karaktär, bland annat avseende den stela arbetsmarknaden, som gjort sig synliga under lågkonjunkturen.
För Sveriges del finns ytterligare ett antal faktorer som dämpar ekonomin. De offentliga finanserna försvagas påtagligt och hushållens inkomster ökar inte mer än marginellt de närmaste åren. Vidare är hushållen alltmer pessimistiska, överkapaciteten är fortsatt stor och arbetslösheten ökar.

Problem för KGF
En tjänsteman på EU-kontoret i Jönköping vägrar betala ut EU-pengar till Regionförbundet i Kalmar län. Pengarna ska användas till att ekonomiskt stötta Kreditgarantiföreningen Norra Småland i sin kapitaluppbyggnad.
Man menar att regeringen feltolkar EU-reglerna när man ställt sig positiv till att använda strukturfondsmedel för att bygga upp kreditgarantiföreningar.
Efter samråd med Näringsdepartementet och Nutek har byråkraterna kommit fram till att regeringen gjort en felaktig bedömning om hur man använder EU-medlen. Ett hemligt arbets-PM på Näringsdepartementet utgör underlaget för att neka utbetalningen i Jönköping.
Nu har Regionförbundet skrivit till de båda statsråden Leif Pagrotsky och Ulrika Messing i näringsdepartementet för att få en klarhet i vad som gäller. Regeringen har ju tidigare anslagit särskilda pengar för att bilda kreditgarantiföreningar runt om i landet.
Men Norra Småland, med säte i Vimmerby, ligger först och banar väg hos de svenska stelbenta myndigheterna.

I ny roll
I veckan fick undertecknad nöjet att hoppa in som ledamot i landstingsfullmäktige i Kalmar län. Det var en ny upplevelse att sitta bland beslutsfattarna efter 23 år på pressbänken.
Ulf Nilsson, tidigare landstingsstyrelsens ordförande och ny oppositionsledare, gladde sig extra mycket. Nu kunde vi mötas jämbördigt, sade han.
Oppositionen försökte också provocera fram en spricka i borgerligheten genom att få mig att rösta med vänsterpartierna.
Det handlade om offentlighetspricipen, att få inblick i en eventuell framtida privat vård vid Västerviks sjukhus.
Genom att beslutet i landstingsfullmäktige blev att beakta bland annat just den frågan när man gör en förstudie, kunde jag rösta emot oppositionens förslag att ha ett fullmäktigebeslut i ryggen för förhandlarna.
Annars hade det varit svårt. Insynen i vården, oberoende av vem som är huvudman, är viktig.


Rolf Johnzon

Läs mer om