Olika gränser att passera, medan vi väntar på besked

Uppgiften att kristdemokraterna i Vimmerby använt sig av "obetald arbetskraft" inför valet, i form av två enheter inom omsorgsförvaltningen, har väckt visst rabalder i pressen. Frågan ägnades exempelvis utrymme i en indignerad ledare i en länstidning här om dagen.

Ledaren2010-09-08 07:14
Detta är en ledare.

Jag vill inte påstå att vi i vår tidning på något sätt håller en högre moralisk nivå än andra, men det känns ändå som det hamnat väl mycket politisk vinkling på frågan. I ledaren avkrävs nämligen omsorgsnämndens ordförande Elisabeth Lago-Nilssons avgång, efter denna mandatperiod.
Jojo, det kan man ju alltid önska sig, som politisk agitator, att motståndarna ska avgå efter ett val. Och det är ju inte fel, att politiker tvingas avgå från olika uppdrag, eller få andra uppdrag - men det ska i så fall ske på demokratiska grunder, att väljarstödet svikit, eller förändrats.

Röd horisont
Denna gång handlade det således om att "kristdemokraterna i Vimmerby ska ha utnyttjat omsorgstagare för valarbete". Händelsen har beskrivits i en artikel på nyhetsplats i denna tidning. Där framkom dessutom att "valarbetet" utförts på förfrågan av verksamhetscheferna.
Under sommaren är det svårt att hitta meningsfulla sysselsättningar åt dessa omsorgstagare, som det handlar om - bland annat personer med förvärvade hjärnskador. Därav förfrågan.
Men det är nu vi kommer till pudelns kärna; till måttfullheten i nyheten. Detta "arbete" har gjorts även vid tidigare val, samt det viktigaste; förfrågan har gått ut till samtliga partier.
Tidningsledaren i länstidningen, författad i en värld där horisonten är väldigt röd, berättar inte att även socialdemokraterna fick förfrågan att hjälpa till med meningsfulla arbetsuppgifter till omsorgstagararna. Liksom alla andra politiska partier i Vimmerby.
Den berättar inte heller att en socialdemokratisk politiker från Vimmerby ondgör sig över att kommunens verksamheter utnyttjas på detta sätt. Politikern Peter Högberg tycker i tidningsartikeln att vi "passerat någon sorts gräns" i och med detta.

Konkurrerar
Men hur vi än vänder oss så är det faktiskt så att en viss bakdel alltid pekar åt ett helt annat väderstreck. I detta fall visar det sig exempelvis att samma socialdemokrater i Vimmerby utnyttjat kommunens tryckeritjänst.
"För de har erbjudit alla partier tryckeritjänst", försvarar han detta.
I det ena fallet går det bra, i det andra går det inte bra.
Rent ideologiskt kan vi naturligtvis diskutera huruvida kommunen och dess personal över huvud taget ska bland in valet i sitt arbete. I fallet tryckeritjänsten tillkommer dessutom ytterligare en frågeställning. Där handlar det förutom de demokratiska spelreglerna om en helt annan sak, att kommunen varken ska eller får, ägna sig åt verksamheten som direkt konkurrerar med privat företagande inom kommunen.

Vi vill veta
Reglerna är glasklara på den saken. Att det finns ledig tryckeritjänst vid tillfället hör inte hit. Det privata näringslivet har lidit skada av förfarandet och om det är så att det finns ledig kapacitet, så är det helt enkelt en för stor kostym för verksamheten.
Det måste även socialdemokraterna inse.
Att ha en tryckeritjänst för egna uppgifter inom kommunen, är väl okej, även om det är tveksamt, att utföra externa uppdrag är inte okej. Det finns privata tryckerier som kämpar hårt för att få bra ekonomi i sin verksamhet, för att skapa jobb åt invånare - som i sin tur hjälper till att finansiera hela den kommunala apparaten.
Dessa frågor kan sägas vara petitesser. Och jag håller med. Vi vill istället veta vad de olika partierna har för planer den närmaste tiden angående industrimark och industrilokaler, angående småskolornas framtid, angående tillskapandet av äldreboende även ute i kransorterna, vi vill veta hur de politiska partierna står i den eviga torgfrågan i Vimmerby, vilka som vill bygga en ny säker infart till Ljunghälls, vilka satsningar på barnen och barnfamiljerna som kommer att ske de närmaste fyra åren.

Alf Wesik